Pr .Vasile Beni: Cerem de la Dumnezeu ce credem noi că avem nevoie. Dar Dumnezeu știe cel mai bine de ce avem noi nevoie
Dum, 05/17/2020 - 12:13
Dragii noştri credincioşi!
Hristos a Înviat!
Cu textul Evangheliei la Duminica a cincea de după Înviere ne întâlnim în Evanghelia după Sfântul apostol şi evanghelist Ioan în capitolul 4 versetele 5-42. Aici ni se descrie întâlnirea dintre Iisus Hristos, Mântuitorul nostru şi femeia samarineancă. Evanghelia deschide multe căi spre reflecţie şi meditaţie, ne oprim doar la câteva învăţături, pentru că în urma dialogului avut cu Mântuitorul Iisus Hristos, femeia ajunge să-l cunoască pe cel care este “Calea , Adevărul şi Viaţa”.
1.Cine este Dumnezeu. Fiecare om are propria lui închipuire despre Persoana lui Dumnezeu şi nimeni nu se poate îndoi de adevărul că se află în faţa unei Puteri pe care mintea omenească nu o poate înţelege. Cine este Dumnezeu? Numele dat Fiinţei supreme spirituale, personale, eterne, care a creat lumea văzută şi nevăzută şi care este purtătorul de grijă a acestei lumi. Este unul în Fiinţă dar întreit în Persoane – Tatăl este cel care a creat lumea, Fiul cel care a restaurat-o, iar Duhul Sfânt o conduce spre desăvârşire. Dacă în Vechiul Testament, Dumnezeu i-a spus lui Moise să le spună fiilor lui Israel pentru că aceştia nu îi cunoşteau numele lui:,,Eu sunt cel ce sunt – în Noul Testament numit: Alfa şi Omega, începutul şi sfârşitul”. Iar între atributele lui Dumnezeu se amintesc că El este: “sfânt, iubitor, credincios făgăduinţelor Sale, drept, atotputernic, prezent, plin de milă şi mântuitor.Dumnezeu este iubire şi lumină, adevăr, dreptate, bunătate, îndelung răbdător şi iertător, dar este şi drept judecător, răsplătind fiecăruia, după faptele sale. El este Duh şi vrea să i ne închinăm în Duh şi adevăr”.
2.Cum ni se descoperă Dumnezeu. Pentru a fi crezut s-a descoperit omului în cel puţin trei lucruri:
a. Prin creaţia Sa – pentru că Dumnezeu nu este natură, ci natura este lucrul mâinilor Sale şi îi poartă de grijă pentru că face să răsară soarele peste răi şi buni şi trimite ploaie peste drepţi şi peste păcătoşi.
b.Prin venirea Fiului Său pe pământ, care în Betleem a luat chip de om, iar pe Golgota s-a revelat însuşi Dumnezeu pentru că pământul s-a cutremurat şi întuneric mare s-a făcut peste tot pământul, iar atunci s-a arătat o parte din puterea lui Dumnezeu;
c. Prin cuvântul Său, pe care găsim în Sfânta Scriptură, care este cartea cea mai răspândită în cele mai multe limbi şi dialecte. Bărbaţi sfinţi au scris şi au mărturisit despre existenţa şi voia lui Dumnezeu.
3. Cum putem să-L cunoaştem pe Dumnezeu pe cale naturală şi supranaturală. În cărţile de teologie se vorbeşte despre modul prin care credinciosul poate să-L cunoască pe Dumnezeu. Există astfel cunoaşterea naturală – cu ajutorul minţii şi a raţiunii şi la aceasta toţi putem ajunge, „încă de la facerea lumii cele nevăzute ale Lui, prin cugetare se văd din făpturi “(Romani 1,20). Cugetând creația, universal, putem uşor ajunge la ideea unui Dumnezeu. Mai este apoi cunoaşterea supranaturală – prin revelaţie, iar ca să îl cunoaştem pe Dumnezeu este nevoie de credinţă. Contemplând şi observând legile acestui univers, ajungem la ideea unui Creator, pentru că cineva trebuia să fi creat acest univers-pentru că nimic nu e la întâmplare. Această armonie l-a făcut pe Voltaire să spună: “Universul mă –nspăimântă/ şi nu pot gândi măcar/ cum poate exista ceasul/ fără de ceasornicar”.
4. Cunoaşterea lui Dumnezeu din împrejurările concrete ale vieții. Pe lângă cunoaşterea naturală şi cunoaşterea supranaturală mai este cunoaşterea lui Dumnezeu din împrejurările concrete ale vieţii, exemplu pe care ni-l oferă Evanghelia de astăzi, în care femeia samarineancă a ajuns să-L cunoască pe Cel care i-a spus toate câte a făcut.
Spre încheiere aş dori să mă opresc la o pildă din viaţa a doi călugări care au plantat fiecare câte un măslin. Iar unul dintre ei a început să se roage: “Doamne, trimite niște ploaie pentru copacul meu".
Și Domnul a trimis ploaie. Copacul era gata să moară de la atâta ploaie, iar călugărul s-a rugat:
“Și acum, Doamne, îți cer să trimiți mult soare pentru pomul meu". Și Domnul a oprit ploaia și a trimis soarele. Copacul a crescut. Călugărul a continuat să se roage: „Doamne, trimite un mic ger pentru a întări rădăcinile și ramurile". Domnul a trimis înghețul și copacul a murit. Călugărul era foarte supărat. S-a dus la fratele său, un alt călugăr pentru a-i spune ce s-a întâmplat și pentru a-și împărtăși durerea.
„Vezi, zise celălalt călugăr, am și eu un măslin. Arborele meu a crescut bine, dar eu m-am rugat într-un mod diferit. I-am spus lui Dumnezeu că El este Creatorul acestui copac și știe cel mai bine ce este necesar pentru el. Am cerut doar lui Dumnezeu să aibă grijă de el și El face asta".
Acest lucru este valabil și pentru noi. De multe ori cerem de la Dumnezeu ce credem noi că avem nevoie. Dar Dumnezeu știe cel mai bine de ce avem noi nevoie. Cerem să ne scape de anumite boli sau primejdii, dar poate că tocmai acelea ne sunt nouă cel mai de folos la mântuire. Aveți încredere totală în Bunul Dumnezeu și în Pronia Lui cu lumea întreagă și cu fiecare dintre noi.
Şi pentru că în Evanghelie se vorbeşte despre “închinarea în Duh şi în Adevăr”, una dintre rugăciunile aduse lui Dumnezeu în orice împrejurare poate fi şi aceasta:
,, Doamne, fie Voia Ta în toate. Slavă Ție, Doamne, pentru toate. Iartă-ne pentru toate cele omenești. Slavă Ție pentru toate cele dumnezeiești. Amin.
Pr.Vasile Beni
Citiţi şi:
- Pr. Vasile Beni: Cunoaşterea lui Dumnezeu din împrejurările concrete ale vieții
- Pr. Vasile Beni: Dumnezeu știe de ce avem nevoie cu adevărat!
- Pr.Vasile Beni: Cunoaşterea lui Dumnezeu în împrejurările concrete ale vieţii
- Pr. Vasile Beni: Când ne este cel mai greu – Dumnezeu nu este lângă noi ci noi suntem în braţele lui
- Evanghelia zilei
Meniu principal
Ultimele stiri
Joi, 20:31
Prof. Mirela Rus: MINUNEA DE A FI Joi, 14:24
Trupa The Boulevard la Soho Music Hall Joi, 12:31
Ascultându-l pe părintele Paul Valer Ziman Cultura
La întrebarea ce ți-ai cumpărat din primul salariu, ea răspunde fără să se gândească prea mult,...
Comentarii
Genică -
Joi, 17:04
Că la noi deja inteligența-i artificială uneori.
Genică -
Joi, 17:01
La întoarcere îl paște o demitere sau o demisie că-i mai onorabilă! Sistemele informatice ale CNAS...
Eori -
Mie, 23:15
America Este Țara Perfectă Din Lume, Deoarece În America Este Originea Democrației, Această...
Leon Pintea -
Mie, 08:44
Gand la gand "coane" O. N. De acord cu tot ce ati scris. Slugile stapanului se straduiesc sa-l...
Nae -
Mar, 02:03
Mai bine zis ați aruncat alandala niste beculete cu led care n-au lumenii potriviți iluminatului...
Aniversări
Cele mai sincere urări de sănătate, bucurii şi împliniri, în ceas aniversar, prof. DANA RUS, director al Şcolii Gimnaziale Petriş.
La mulţi...
Cu ocazia zilei de naştere, adresăm calde urări de bine însoțite de multă sănătate, bucurii şi putere de muncă, doamnei profesor MIRELA CHEREJI,...
În ceas aniversar, adresăm domnului prof. CLAUDIU ŞULAR, director al Liceului Tehnologic Agricol Bistriţa, multă sănătate, bucurii, realizări...
In Memoriam
În memoria celui care a locuit in această casă, preotul Gheorghe Coman (Popa-Dița de la Baltă), un om a lui Dumnezeu care a slujit în satul Ocnița,...
Comentarii
Va mulţumim din suflet pentru această prezentare atât de frumos şi coerent structurată, ce reuşeşte să meargă la suflet! Vă mulţumim şi pentru consecvenţa cu care ne oferiţi, în fiecare duminică şi sărbătoare, tâlcuiri atât de frumoase ale pericopelor evanghelice, părinte Vasile Beni!
Adaugă comentariu nou