Prefectul Ioan Ţintean: Pe Valea Bârgăului, nu toţi elevii vor să urmeze liceul, unora le trebuie o calificare
Prefectul Ioan Ţintean a prezentat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, o problemă ridicată de comunitatea din Prundu Bârgăului, prin intermediul unor aleşi locali. Situaţia va trebui analizată împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, pentru găsirea unei soluţii favorabile, a menţionat acesta.
„Consiliul Local din Prundu Bârgăului a trimis reprezentanţi la mine, după o înţelegere cu primarul, nu aacceptă să nu se înfiinţeze o clasă profesională şi, în acest sens, vor emite o adresă către Inspectoratul Şcolar Judeţean. Va fi o foarte mare problemă, pentru că m-au ameninţat că, dacă nu se face clasa profesională, Consiliul nu va vota bugetul. Ei vor neapărat clasă profesională şi e bine dacă se găseşte o soluţie, pentru că politica Guvernului şi a ministerului de susţinere a şcolilor de arte şi meserii este OK din punctul meu de vedere.
Avem nevoie de copii pe care noi să-i formăm profesional, nu-şi doresc bârgăuanii să facă liceu toţi şi spuneau ei că mai bine îşi ţin copiii acasă un an de zile, în cel mai bun caz, decât să nu-i dea la şcoala profesională, pentru că acolo este o fabrică şi au promisiuni că ăşi găsesc locuri de muncă. Ştiu că se mai înfiinţează aproape 300 locuri de muncă, la Prundu Bârgăului, la fabrica de radiatoare”, a precizat prefectul Ţintean.
De cealaltă parte, inspectotul şcolar general Camelia Tabără a precizat că Liceul „Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului nu a solicitat clase de profesională, dar că, dacă vor exista minimum 15 absolvenţi care vor dori să se înscrie, cererea ar putea avea sorţi de izbândă.
Interesant este faptul că, deşi au avut posibilitatea, elevii de clasa a IX-a de la Prundu Bârgăului nu au optat pentru a urma clasa profesională de 2 ani, unde clasa de sudor nu a mai fost înfiinţată.
Citiţi şi:
- Lucrările de reabilitare a școlii cu clasele I-IV din Prundu Bârgăului, în grafic
- 28 absolvenţi romi au optat pentru locurile rezervate în licee şi şcoli profesionale
- Proiecte majore vor fi finalizate în acest an la Prundu Bârgăului! Doru Crişan: Vom găsi resurse pentru cofinanţarea proiectelor!
- O treime din populaţia judeţului umblă prin tribunale...
- Daniel Suciu: Pentru anul viitor, dispar 26 de clase de a IX-a, de liceu şi şcoală profesională
Comentarii
Domnul Tinteanu ,
In calitatea pe care o aveti , de prefect... faceti toate demersurile necesare regandirii procesului de invatzamant , in sensul de a reinfiintza scolile de meserii, ca nu toti tinerii nostri musai trebuie sa fie licentiati... si au "talente" pentru asta si ba... si zicala din popor anume ca "meseria este bratzara de aur"... nu se dezminte niciodata.
Actualmente, parca este un "flagel". Toata lumea vrea sa fie licentziat, desi peste 50% din cei licentiati, si-au luat examenele cu bani la ..." pune x-ul "... ( pe teste grila gen... "nu-i asa ca... " la care licentiatul nostru honoris caussa, raspunde cu "ba da domnule " ... ca-n comedia lui Florin Piersic... stiti care... aia cu "crastavetele"... ) .
Daca toti devin "licentiati si masteranzi"... atunci eu, noi toti... de unde om mai manca paine, oua, carne, lapte, cu ce ne vom mai incaltza si imbraca, cine ne va mai tunde ori rade barbile, cine ne va mai construi si zugravi casele... , cine ne va mai repara masinile etc. etc. (?!) ca toti vor sa fie numai "domni"... in tzara asta ... si munci fizice nu mai vrea sa faca nimeni .
Refaceti invatzamantul lui Ceausescu ca foarte bun a fost el... in care cine are talente sa fie "domn"... asa sa fie si cine ba, sa mearga sa munceasca ( si sa citeasca cateva "almanahe"... daca vrea... cum zice domnul Vanghele - primarul de la capitala... ) .
Uitati ca astazi prin perpetuarea la putere cand cei de stanga cand cei de dreapta, au facut praf si pulbere invatzamantul romanesc si pentru ca sa devina cineva "frizer"... de exemplu, sau "zugrav"... trebuie mai intai sa termine o faclutate, sa obtina o licentza, eventul si un "master"... si abia apoi, daca merge la o scoala ori curs profesional, sa invete aceste meserii, ca sa castige "un ban"... ca efectiv, cu diplomele poti sa mergi doar la "W.C." sa ma scuzati... dar nici acolo nu le poti folosi ca-s de "carton"... !
Mai in gluma, mai in serios, este imperios necesara ragandirea sistemului de invatzamant si in sistemul "superior"... sa nu mai poata accede nimeni fara examene serioase si de inalta competentza si performantza intelectuala, iar cine nu este "capabil" ptr asa ceva, sa se orienteze catre scoli si cursuri, prin care sa poata obtine o calificare profesionala , sa fie util social si pentru familia din care provine...
ASA NU SE MAI POATE ! Azi, maine, n-o sa mai aiba cine da pensia celor care au nevoie de ea... ca nimeni nu mai munceste, nimeni nu mai produce nimic... toata lumea face doar "taxi" si... " comert"... ( cu ce... va mai intreb... ca azi, maine, nu vor mai avea nici cu ce... ) .
De ce trebuie musai sa fie adevarata zicala " cine lucra si munceste, are tot ce vrea si cine sta si putoreste... are tot asa"... ?! Incetati cu tot felul si soiul de "ajutoare" peste ajutoare si dati-ne locuri de munca mai degraba. Uitati, in regularizarea cursurilor de ape, efectiv nimeni nu munceste si la fiecare inundatie, toata lumea sta si asista cum le ia apa casa si apoi cer ajutoare de la guvern si primarie... ( doar ca un exemplu ) si cate alte trebuinte unde exista locuri de munca berechet, dar nimeni nu le gandeste si nu le "organizeaza"... si in care in mod cert, doar cu "diplomele honoris..." nu se rezolva problema . Nu mai zic de "terenurile" noatre agricole care zac in nelucrare si nu mai produce absolut nimeni... nimic... asteptand doar bani si ajutoare de la "Evuropa... manca-tz-as... " !
Adaugă comentariu nou