Prefectul Ovidiu Frenţ: Împreună cu Arhivele Naţionale ne propunem să realizăm o expoziţie tematică, la 30 de ani de la Revoluţie. Apelăm la bistriţeni să ne ajute cu materiale!
Stimați locuitori ai județului Bistrița-Năsăud,
În acest an se împlinesc 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989, moment fundamental al istoriei noastre, la care bistrițenii au participat în număr foarte mare încă din dimineața zilei de 22 Decembrie 1989.
Instituția Prefectului și Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud anunță intenția de a realiza o expoziție tematică în care să fie expuse materiale foto, audio, video, înscrisuri sau alte materiale din acele zile importante pentru nașterea democrației în țara noastră. Prin acest demers se va constitui un fond documentar al istoriei noastre recente care fi prezentat publicului și va rămâne apoi arhivat pentru generațiile viitoare.
Pentru a realiza acest proiect, adresăm un apel tuturor cetățenilor județului care dețin astfel de materiale privind evenimente din județul nostru sau din oricare alt loc din țară, din perioada dec.1989 - mai 1990, care pot fi donate sau transmise în custodie temporară Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud.
Cei care doresc să contribuie la inițiativa noastră pot contacta instituțiile organizatoare la:
Serviciul Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud: email:cornelia.vlasin@arhi
Cancelaria Prefectului jud. Bistrița-Năsăud: email: bianca.danci@prefecturabn.
Vă mulțumim!
Cornelia Vlasin, șef serviciu Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud
Ovidiu Victor Frenț, prefectul județului Bistrița-Năsăud
Citiţi şi:
- Instituţia Prefectului şi Arhivele Naţionale organizează o expoziţie documentară la 30 de ani de la Revoluţie
- Cornelia Vlaşin, șef Serviciu Județean Arhive Naționale: De anul viitor, bistrițenii își vor putea face gratuit arborele genealogic! Baze de date în format digital!
- 31 octombrie- ZIUA ARHIVELOR ÎN ROMÂNIA. Dr. Cornelia Vlașin: La mulți ani, venerabilei instituții!
- Arhivele sărbătoresc 80 de ani de existenţă la Bistriţa
- Dr. Cornelia Vlaşin, şef Serviciu Judeţean al Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud: Lucrăm la un volum realizat împreună cu Universitatea „Babeş-Bolyai” dedicat intelectualităţii năsăudene
Comentarii
Inainte de orice expoziție tematică dedicata aniversării a 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989, Instituția Prefectului ar trebui să se ocupe de refacerea spatiului comemorativ „Eroii Revoluției din 1989” din Piața Petru Rareș situat pe esplanada din fata Prefecturii. Aici a existat până in decembrie 2018, o troită dedicată Revoluției Române din Decembrie 1989, pe care niste indivizi fără ratiune, in frunte cu prefectul Ovidiu Frent au mutat-o in cimitirul de pe strada Tărpiului, inainte de a sti ce vor să pună in locul ei. Ba mai mult prefectul, Frent a afirmat atunci cum că Piața Petru Rareș nu era un loc potrivit pentru troiță. După mintea lui nici Catedrala Mântuirii Neamului, nu ar avea ce să caute in curtea Casei Poporului din Bucuresti.
De aceea este necesar ca măcar troita sa fie adusă inapoi in Piața Petru Rareș , asa cum solicită bistritenii indignati de mutarea ei in cimitir, dat fiind faptul ca Bistriţa a fost unul dintre primele oraşe in care locuitorii au protestat în decembrie 89. Aici, in Piața Petru Rareș si nu in in cimitirul de pe strada Tărpiului, s-au adunat peste 10.000 de bistriţeni din Fabrica Mecanică şi apoi din alte fabrici din zona industrială. Ei şi-au riscat viaţa şi libertatea, într-un moment în care nu se ştia dacă regimul Ceauşescu va cădea, dacă se va trage sau nu la Bistriţa. Pe de alta parte, in perioada dinainte de revolutie comunistii au ridicat un bloc in coasta Bisericii de la Coroana, pentru ca Ceaușescu nu suporta sa vadă biserica de la balconul sediului PCR, dar se pare că nici neocomunistii de azi nu suportă să vadă crucea.
De aceea, troita trebuie adusă inapoi in fata Prefecturii fiindcă ea reprezentă si un semn ca Revolutia Română a biruit cu ajutorul crucii.
Adaugă comentariu nou