Preot Vasile Beni: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe să ne asculte şi să ne primească rugăciunile pe care I le aducem astăzi
Dragii noştri credincioşi!
În ziua de 23 aprilie, în calendarul creştin se pomeneşte Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care s-a născut în a doua jumătate a secolului al III-lea, în părţile Capadociei din Asia Mică, dintr-o familie de creştini de neam ales şi cu o frumoasă stare socială. În sânul familiei, el a primit o creştere aleasă şi a fost îndrumat să îmbrăţişeze, ca şi tatăl său, cariera militară, în care s-a afirmat repede, ajungând tribun şi apoi comis în armata romană la vârsta de 30 de ani.
El a ajuns omul de încredere al împăratului, care îl aprecia nu numai pentru calităţile sale de mare strateg, ci şi pentru bogăţia cunoştinţelor sale filozofice acumulate de prin locurile pe unde călătorise cu armata romană.
La o un mare consiliu împărătesc, la care au luat parte cei mai înalți slujbași ai împăratului, a participat și Sfântul Gheorghe și aici s-a pus și problema creștinilor care să fie pedepsiți pentru că aceştia cred și îl cinstesc pe Hristos. Atunci tânărul general s-a ridicat în picioare și a zis: "Dacă la creștini nu se găsește nicio altă vină, decât numai faptul că sunt creștini, nu este drept să fie pedepsiți….Eu nu aflu nicio vină asupra lor". Și apoi a mărturisit în auzul tuturor: ”Și eu sunt creștin” . Acest lucru l-a mâniat foarte tare pe împărat, care a dat poruncă să fie dezbrăcat de hainele sale ostășești, să fie aruncat în temniță. Apoi a fost încălțat cu sandale de fier, legat de coada unui cal și purtat pe ulițele cetății, aruncat într-o groapă cu var fierbinte și pentru că n-a vrut să se lepede de credința în Iisus Hristos, iar în ziua de 23 aprilie a anului 303 i s-a tăiat capul.
Pentru noi românii, Sfântul Gheorghe are o importanţă deosebită. El a fost şi este pentru neamul nostru simbolul biruinţei asupra asupritorilor străini şi, de aceea, chipul său a apărut în vechime pe steagurile naţiunii române. În timpul domniei lui Ştefan cel Mare, Sfântul Gheorghe se bucura de o cinste deosebită. Din cele 47 de biserici şi mănăstiri ctitorite de el, mai mult de jumătate au purtat hramul sfântului şi marelui mucenic, purtător de biruinţă - Gheorghe.
Rânduiască bunul Dumnezeu ca Sfântul Gheorghe să ne asculte şi să primească rugăciunile pe care I le aducem astăzi, cerându-i să mijlocească la Dumnezeu pentru nevoile noastre sufleteşti şi trupeşti, pentru noi, familiile noastre şi pentru întreaga lume. Amin!
Citiţi şi:
- Destinațiile exotice- punctul de relansare al turismului în 2020
- 20 curiozități despre apa minerală
- Urmează să îi cumperi cadou unei femei din viața ta? Nu pleca la cumpărături fără să citești LISTA cu SFATURI
- Cele mai populare jocuri de păcănele: Top 10 sloturi online
- O mănăstire din judeţ va deschide un centru pentru copii orfani
Adaugă comentariu nou