Preşedinte Radu Moldovan: Consiliul Judeţean ar putea prelua în administrare Parcul Naţional Munţii Rodnei
Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în prezent, la nivelul instituţiei, se analizează posibilitatea preluării în administrare a Parcului Naţional Munţii Rodnei, asta pe fondul sincopelor de comunicare dintre proprietarii de păduri şi Consiliul Ştiinţific.
“Am avut dezbaterea pe Codul Silvic în urmă cu două săptămâni, am avut o discuţie cu directorul general al RNP-Romsilva, Adam Crăciunescu, am cerut de la structurile de specialitate să-mi facă o documentaţie pe care o voi primi luni, ca să văd ce ar însemna preluarea în administrarea Consiliului Judeţean a Parcului Naţional Munţii Rodnei. Vreau să văd puncte tari, puncte slabe, costuri, şi, în condiţiile în care voi fi convins că problemele extrem de conflictuale din momentul de faţă între Administraţia Parcului şi proprietarii de păduri ar putea fi rezolvate prin preluarea de Consiliul Judeţean, voi face acest gest, de a propune d-nei ministru Pană, RNP-ului, preluarea în administrare.
Înţeleg că mai sunt în discuţie şi alte câteva parcuri naţionale, la nivel naţional, iar dacă nu vor fi costuri foarte mari, care vor încărca bugetul Consiliului Judeţean, vom face această propunere plenului Consiliului să luăm în administrare pnmr, pentru a închide discuţia aceea cu Consiliul Ştiinţific care nu vrea să stea se vorbă cu nimeni”, a declarat preşedintele CJ BN.
Preşedintele CJ BN a menţionat că oricât de restrictivă ar fi legea pentru siturile Natura 2000, nu este posibil ca pădurea să fie lăsată să fie distrusă de dăunători, pe mii de hectare, “pentru că nu vrea domnul X” sau să fie interzisă păşunatul .
“Sunt nişte lucruri aberante. În momentul de faţă, din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă care există este cea de comunicare a administratorului cu Consiliul Ştiinţific, cu proprietarii de păduri. Toate cererile făcute d ecătre proprietarii de păduri, respectiv primarii, sunt de bun-simţ. Adică, lăsaţi-ne să facem ceea ce facem de sute de ani, să mergem cu oile în păşunile alpine. E abereant ceea ce se întâmplă în momentul de faţă şi sigur că se vor găsi soluţii, pentru că nimeni nu cere să meargă să distrugă pădurea”, a menţionat Radu Moldovan.
Radu Moldovan a menţionat că dacă va putea sprijini administraţiile locale şi cetăţenii care au proprietăţi în Parcul Naţional Muntii Rodnei, va iniţia acest demers în plenul Consiliului Judeţean, iar ulterior la nivel guvernamental, mai ales că există deschidere în acest sens.
Aceasta a adăugat că o eventuală preluare nu ar însemna schimbarea sau nerespecarea legislaţiei actuale, destul de restrictivă.
***
În completare, Adriana Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, a precizat că astfel la nivelul guvernamental vor fi realizate studii de impact cu privire la posibilitarea dării în administrare a unor arii protejate către administraţiile judeţene. Ministrul Doina Pană a precizat că astfel de “oferte” există şi pe tema preluării unor herghelii cu cai de rasă, pe care Romsilva nu le mai poate administra corespunzător, însă decizia va fi luată doar după evaluarea impactului.
Citiţi şi:
- Consiliului Ştiinţific al PNMR, primenit cu specialişti bistriţeni
- SEDINTA CONSILIULUI CONSULTATIV DE ADMINISTRARE AL PARCULUI NATIONAL MUNTII RODNEI
- Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei, în conferinţă la Bucureşti
- Ministrul Doina Pană: Compensaţii din fonduri europene pentru proprietarii de păduri din parcurile naţionale
- Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodeni, locul I la Gala Ariilor Protejate din România
Adaugă comentariu nou