Preşedintele Radu Moldovan: Controale de la Aquabis pentru a depista furturile din reţeaua de apă! 80 de dosare deja sesizate!
Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că din 2022 vor fi constituite echipe de angajaţi ai Aquabis care vor avea rolul de a depista pe cei care fură apă prin diverse sisteme, în contextul în care pierderile Aquabis sunt acum la 38% din apa captată şi nefacturată. Deja există 80 de dosare care vizează astfel de fapte, însă acţiunea de verificare va continua şi la alţi utilizatori.
„În calitate de reprezentant al cetăţenilor, am cerut în repetate rânduri ca pentru anul viitor Aquabis să aibă în vedere crearea unor echipe, pentru că avem echipamente performante care pot să depisteze furturile, care nu sunt puţine. O mare parte din pierderi sunt furturi. Pe lângă pierderile tehnice, că avem reţele vechi de azbociment, terminate de când e lumea, avem foarte multe furturi, de unele nu sunt străini nici colegii din Aquabis. Sunt şi angajaţi ai Aquabis care împreună cu oameni de bine au grijă de bypass-uri, de contoare şi alte lucruri. Toţi oamenii de bună credinţă care au contorizat tot consumul plătesc şi pentru cei care fură. Avem contoare care ne arată câtă apă se ia din izvoare, din râul Bistriţa, care este tratată, pentru care plătim la SGA şi la statul român. Diferenţele de la ce luăm şi ce facturăm sunt aceste pierderi, care nu sunt mici”, a explicat preşedintele Radu Moldovan.
Potrivit acestuia, au fost trimise dosare către Poliţie, nu mai puţin de 80 de dosare, multe dintre ele ale unor oameni care stau în zonele de case din municipiul Bistriţa. „Acum este o echipă care este infim pentru miile de kilometri de reţea. Oamenii de bună credinţă sunt majoritatea covârşitoare, dar sunt şi cei care vor să ude prin grădină sau gazonul cu bypass la contor sau agenţi economici, de ce să plătească, când se pot înţelege cu un angajat de la Aquabis sau singuri. Conducerea a sesizat organele statului. Un obiectiv foarte important pentru conducerea Aquabis va fi reducerea consistentă a pierderilor”, a adăugat preşedintele CJ.
În context, directorul general Aquabis, Ion Şandru, a menţionat că echipele au început să verifice locaţiile pentru care au fost cerute avize de la companie, iar ulterior nu au cerut recepţia lucrărilor şi încheierea unor contracte. „Cei 80 sunt din genul acesta. Mai avem de verificat şi vor trece prin filtre. E vorba de case noi în partea oraşului unde s-a tot construit. Situaţiile au apărut în ultimii 5-6 ani, mai avem de verificat circa 1000 de poziţii din peste 3000. (...) Vom merge pe sate. În primul rând, să vedem de bypass-uri acolo unde vedem o grădină frumoasă, unde consumul e mic. Avem nişte camere de luat vederi, nu e uşor, trebuie dat jos contorul, pentru a vedea dacă are bypass, dar o vom face. Ca să reducem sfera de căutare, am achiziţionat apometre, le montăm în fiecare localitate, ca să ştim câtă apă intră şi câtă se regăseşte în facturi”, a precizat Şandru.
Citiţi şi:
- Se fură apa...ca-n codru
- 11.000 de contoare inteligente vor fi montate de Aquabis în Bistrița
- Aquabis a dat în judecată comuna Telciu pentru recuperarea investiției de circa 1,6 milioane lei în rețele de apă și canalizare
- Digitalizarea Aquabis. Operatorul va accesa fonduri europene de peste 2,3 milioane euro pentru înlocuirea a 11.000 de contoare
- Aquabis: Telciu va ieși din ADI apă-canal. Trebuie să-și licențieze serviciile și să returneze 10 milioane lei
Adaugă comentariu nou