Președintele Radu Moldovan: A fost un an foarte bun, am obţinut finanţări pentru toate proiectele și ceva în plus, 100 milioane euro pentru spital

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a prezentat în cadrul ședinței festive de acordare a Titlurilor de Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud, câteva dintre reperele activității administrației județene din acest an, dar și perspectivele de investiții pentru 2023.

“E un moment de bilanţ, încheiem un an greu, cu o perioadă foarte grea, pe care am traversat-o cu toţii, perioada pandemiei, dar a fost un an foarte bun pentru noi, un an în care am reuşit să ne atingem obiectivele, să ducem proiectele la final. Sigur, aşa cum prevăd şi specialiştii, nici anul 2023 nu va fi foarte uşor dar, din punct de vedere a ceea ce avem noi de făcut, vreau să vă spun că suntem în linie dreaptă. Am obţinut finanţări pentru toate proiectele pe care ni le-am propus şi chiar ceva în plus, cireaşa de pe tort, dacă vreţi, sau cel mai important proiect al nostru, cel legat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa.

 Ne-am propus construcţia unei aripi noi pentru ca acolo să dezvoltăm câteva specializări pe care încă spitalul mai demult nu le avea – acum le are dar într-o fază incipientă şi nu avem condiţiile necesare. Pentru că bunul Dumnezeu e mare şi de fiecare dată are grijă de noi mai mult decât ne-am dori noi, la proiectul de 50 milioane euro iniţial, prin are am vrut să facem noua secţie de Chirurgie intervenţională cardio, noua secţie de Chirurgie gastro, noua secţie ORL, noua secţie de Neurologie, de Chirurgie Plastică, noua secţie de Dializă (şi poate că îmi mai scapă ceva). Am avut bucuria să obţinem o finanţare de 100 de milioane, prin PNRR, prin care vom reabilita şi moderniza integral corpul vechi de clădire. Fără nici cea mai mică rezervă, în aproximativ trei ani de zile, cu ajutorul bunului Dumnezeu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa va fi un spital de referinţă, sigur nu se va apropia nimeni de ceea ce se va întâmpla aici. Subliniez acest lucru, ca să înţelegem, suntem un spital judeţean de urgenţă, nu clinică universitară. Mă bucur foarte mult că aceste lucruri se vor finaliza şi mulţi dintre concetăţenii noştri vor putea fi trataţi aici, la ei acasă, pentru că, din păcate, incidenţa bolilor cardiovasculare este foarte mare. În urma acestei investiţii, oamenii vor putea fi stentaţi în Bistriţa şi nu vor mai merge înspre Cluj sau înspre Mureş”, a explicat Radu Moldovan.

         Președintele Moldovan s-a referit și la Centrul de radioterapie pentru care există teren, proiect, și pentru care se dorește un parteneriat public-privat, demers început de ceva vreme, astfel ca bistrițenii să nu mai stea la programări de luni de zile la cele două centre universitare care sunt supraaglomerate, cel din Cluj şi cel din Mureş.

În context, a fost evidențiat și parteneriatul cu Universitatea de Medicină, Ştiinţă şi Tehnologie „George Emil Palde” din Mureş. “Deja funcţionează prima Extensie şi în primul an 100 de tineri se pregătesc pentru asistenţă medicală generală la nivel de licenţă. Am înţeles că săptămâna viitoare Senatul universităţii va aproba şi noile specializări care vor fi lansate de anul viitor. De asemenea, doresc să le mulţumesc că ne ajută şi că ne-au ajutat foarte mult, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa va deveni, într-un termen foarte scurt, spital judeţean universitar care va creşte finanţarea şi condiţiile de tratare a pacienţilor. Săptămâna viitoare, în Senatul universităţii se va aproba şi acest proiect, vom ajunge la aviz la Ministerul Sănătăţii, aviz la Ministerul Educaţiei pentru a putea trece cu spitalul într-o altă etapă. Continuăm să avem împreună proiecte cu toţi cei care vor să facă ceva pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, intrăm în orice tip de parteneriat pentru a putea să oferim condiţii cât mai bune concetăţenilor noştri aici, la ei acasă”, a declarat Radu Moldovan.

        

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5