Prezenţi întotdeauna unde li se solicită ajutorul
Grupa Salvamont din oraşul Năsăud, formată din şase voluntari, conduşi de profesorul Ştefan Buia de la Şcoala Generală „Mihai Eminescu”, în patrularea prin Munţii Rodnei, au venit în sprijinul unor turişti mai puţin experimentaţi care s-au avântat pe trasee necunoscute, în echipamente neadaptate, punându-şi viaţa în pericol.
„În acest an am participat la salvarea multor turişti. Spre exemplu, la începutul anului, în colaborare cu colegii salvamontişti din Rodna, am reuşit să salvăm pe câţiva „temerari” rătăciţi în zona vârfului „la Omu”. Apoi, am mai ajutat la salvarea unor turişti accidentaţi uşor – cu entorse: luxaţii, intoxicaţii alimentare sau chiar insolaţii. Însă, spre bucuria noastră, nu am avut situaţii deosebit de grave. Asigurându-i pe iubitorii de drumeţii montane că suntem pregătiţi pentru orice situaţii, îi sfătuim, totuşi, să nu se avânte prin locuri periculoase, să urmeze întotdeauna traseele marcate.
Noi patrulăm la fiecare sfârşit de săptămână pe traseele prestabilite de pe crestele Bătrâna şi Şaua Gărgălăului, pe Valea Anieşului, la Cruce, Tarniţa, Valea Fiadului sau Valea Zăgrii, uneori fiind şi ghizi de ocazie pentru unele grupuri de turişti, dar ghizi permanenţi pentru taberele ecologice organizate în colaborare cu Administraţia PNMR. Fiinţăm sub coordonarea Serviciului Public de Salvamont din cadrul Consiliului Judeţean BN. Vă mai spun că, prin grija şi ajutorul dat de primăriile Rodna, Maieru şi Runcu Salvei se vor construi unele refugii turistice pe Valea Anieşului, Valea Strâmbei – Izvorul Borcutului, Valea Blaznei, Şaua Ineuţ, Şaua Gârgălăului şi Tarniţa”, a mai specificat profesorul Ştefan Buia care, deşi nu se plânge de dotări, nu respinge o îmbunătăţire, un ajutor.
Citiţi şi:
- Cinci turişti din Rodna, salvaţi de salvamontiştii rodneni
- Salvamontiştii, în operaţiune de salvare pe Valea Anieşului
- Instituţia Prefectului trimite echipe mixte de control pe Valea Someşului
- Salvamont Bistrița-Năsăud: Nu există la această oră trasee montane interzise accesului turiștilor
- Povestea proiectelor de succes continuă la Maieru
Adaugă comentariu nou