Povestea proiectelor de succes continuă la Maieru
Mar, 04/15/2014 - 10:37
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
În acest an, administraţia comunei Maieru gestionează un buget de 19.366 mii lei, „alimentat” substanţial de finanţările din fonduri europene. Ce-i drept, şi Ocolul Silvic Maieru din activitatea economică contribuie, anual, cu circa un milion lei, iar veniturile proprii sunt estimate tot spre un milion de lei. De altfel, gradul de colectare a impozitelor şi taxelor locale a depăşit şi anul trecut 98 procente. La acest buget, destul de generos în comparaţie cu alte comune, şi investiţiile sunt, în fiecare an, pe măsură. Primarul Dumitru Vasile şi viitorul viceprimar – Viorel Ureche – vor face echipă bună pentru a duce mai departe proiectele comunităţii.
***
Numai în 2013, au fost recepţionate o serie de lucrări foarte importante pentru localitate. Astfel, pe locul primăriei vechi, a fost edificată o construcţie modernă, polivalentă am putea spune, după funcţiunile primite, de la săli de grupă (4) pentru grădiniţă, spaţii pentru birouri, garaj pentru autospecialele SVSU, dar şi sala de festivităţi cu o capacitate de circa 600 locuri. Valoarea investiţiei susţinută exclusiv de la bugetul local se ridică la circa 2,8 milioane lei. Tot anul trecut a fost finalizată şi amenajarea unei alei a personalităţilor măierene, prin amplasarea unei Troiţe dar şi a bustui ziaristului, juristului şi omului politic Emil-Boşca Mălin, alături de cele ale romancierului Liviu Rebreanu, atletei Maria Cioncan şi a poetului Iustin Ilieşiu.
Din bugetul local au fost realizate şi aducţiuna de apă de pe Valea Caselor, pe o porţiune de 1,350 km, racordul la reţeaua de canalizare pentru 118 locuinţe (blocurile ANL şi Căminul de bătrâni), întreţinerea curentă prin executarea de împietruiri pe toate uliţele, reparaţii la străzi şi refacrea unor poduri importante din comună (la Voicu, Blidăreasa şi la Caba).
Drumul forestier Valea Anieşului, reabilitat din fonduri europene. Speranţe de la Guvern pentru electrificare…
Proiectul derulat prin Măsura 125 B privind îmbunătățirea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea silviculturii a fost finalizat la Maieru tot în 2013. Aproape 10 km de drum forestier au fost modernizaţi, valoarea investiţiei reprezentând circa 1,5 milioane euro.
“Odată cu modenizarea infrastructurii rutiere, mizăm că această zonă va deveni mult mai atractivă pentru investitori, mai ales pentru potenţialul turistic şi nu numai. De altfel, dacă anii trecuţi erau construite doar 4 cabane, acum avem peste 20 de case de vacanţă. De asemenea, au fost realizate mai multe păstrăvării.
Din păcate, zona nu este electrificată. Acum două luni, am depus un proiect la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi sperăm să obţinem fonduri guvernamentale. Un asemenea proiect ajunge la circa 7 miliarde lei vechi”, explică primarul Dumitru Vasile.
Zona va fi promovată printr-un punct de informare turistică
Tot pe Valea Anieşului este amplasat şi punctul de informare turistică, în proximitatea fostei pepiniere silvice. Clădirea a fost deja recepţionată, în prezent selectându-se firma are va dota acest punct cu mobilier, echipamente, dar va realiza şi materialele de prezentare. Totul este inclus într-un proiect în valoare de aproximativ 87.000 euro, implementat de Primăria Maieru şi cofinanţat prin Măsura 313 – “Încurajarea activităţilor turistice”.
Şi Maieru are ce promova pentru cei care trec prin comună, de la Biserica de piatră "Cuvioasa Parascheva", cunoscută sub denumirea de Biserica din Deal (care datează din anul 1818), până la
Muzeul “Cuibul Visurilor”, unde sunt expuse obiecte etnografice (unelte agricole, costume populare), istorice (vase dacice, schiţe, hărţi, documente), precum şi documente care au apartinut scriitorului Liviu Rebreanu, care a copilărit aici. Gospodăriile se pot transforma şi ele într-un obiectiv turistic deoarece multe dintre ele păstrează încă stilul arhitectural rural şi sunt decorate cu piese de mobilier făcute de mâna localnicilor, pereţii acoperiţi cu aşa numitele păretare rezultate dintr-o activitate tradiţională a femeilor de aici – ţesutul. Nu în ultimul rând, vorbim de trasee turistice spre Şaua Gărgălăului, Tarniţa Bârsanului, Şaua “Între Izvoare” şi chiar Lacul Lala, menţionează primarul comunei Maieru.
Până în noiembrie, proiectul pe Măsura 322 va fi încheiat
Proiectul derulat pe Măsura 322 - „Renovarea şi dezvoltarea satelor” - va fi încheiat în luna noiembrie. Cel puţin asta îşi propune primarul Dumitru Vasile. Practic, mai este de pus în funcţiune microstaţia de epurare şi de asflatat o porţiune de circa 1,2 kilometri pe Valea Caselor. În paralel, din bugetul local, vor fi realizate rigolile carosabile.
“Prin contract, proiectul ar trebui încheiat în martie 2015. Noi am vrea să finalizăm în octombrie, pentru a avea timp să depunem documentaţia şi pentru ultima tranşă de finanţare. Licitaţia este adjudecată, astfel că, nu vor exista probleme pentru execuţia lucrărilor”, declară edilul măierean.
Prin acelaşi proiect, însumând circa 2,3 milioane euro, a fost extinsă reţeaua publică de apă potabilă şi de canalizare, a fost construit Cămin de bătrâni şi a fost modernizat şi dotat Căminul cultural din localitatea Anieş.
Prin Master Plan, o investiţie de circa 3,8 milioane euro în infrastructura de apă şi apă uzată
Comuna Maieru beneficiază de investiţii de circa 3,8 milioane euro în cadrul proiectului “Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa-Năsăud”, cofinanţat prin Fondul de Coeziune şi derulat de SC Aquabi SA. Potrivit primarului Dumitru Vasile, la Maieru, reţeaua de distribuţie a apei potabile acoperă circa 99% din necesar, iar după finalizarea acestor investiţii se poate spune la fel şi despre reţeaua de canalizare.
“Reţeaua de canalizare proiectată este de tip separativ, apele meteorice urmând a fi colectate prin rigole stradale deschise şi evacuate în cursurile de apă existente în zonă. Reţeaua de canalizare proiectată asigură colectarea şi transportul apelor uzate menajere de la gospodăriile populaţiei, instituţiile publice şi agenţii economici interesaţi la colectorul principal care alimentează staţia de epurare Sângeorz- Băi. Lungimea reţelei de canalizare este de 9.297 m”, precizează edilul comunei.
De asemenea, la Maieru se vor realiza 3,5 km de reţea de alimentare cu apă potabilă.
Şcoala de Arte şi Meserii va fi finalizată cu fonduri europene
Primăria Maieru a depus o cerere de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 (POR), pentru a finalize lucrările la Şcoala de Arte şi Meserii din localitate. Proiectul a început în 2007, din fonduri guvernamentale, însă finanţarea a fost întreruptă pe fondul desfiinţării acestor şcoli.
“Noi avem toate dotările, pentru clasele d emecanic auto, turism etc. Mai sunt necesare intervenţii la imobil şi finisări. Noi am solicitat suma de 1,1 milioane lei şi sperăm să obţinem fondurile”, precizează edilul comunei de pe Valea Someşului.
Parcurile localităţii, amenajate cu bani de la Fondul de Mediu
Autorităţile locale au accesat o finanţare în valoare de circa 94.000 euro, în cadrul Programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi, finanţat de Administraţia Fondului pentru Mediu. În fapt, va fi amenajat parcul din centrul localităţii, dar şi zona blocurilor ANl şi a Căminului de bătrâni.
Grija faţă de mediu se traduce, la Maieru, şi în susţinerea implementării proiectului “Sistem de management integrat al deşeurilor municipal în Bistriţa-Năsăud”. Astfel, încă de la darea în folosinţă a depozitului ecologic de la Tărpiu, serviciul de salubritate al comunei s-a conformat şi a transportat deşeurile colectate acolo.
“Am primit 2150 pubele pentru fiecare gospodărie. Acestea vor fi repartizate populaţiie atunci când vom semna şi contractele individuale cu operatorul unic. Taxa percepută este una destul de mică, de aproximativ 20 lei/persoană/an. Sperăm că locuitorii comunei vor fi receptivi”, precizează Dumitru Vasile.
În aşteptarea deschiderii liniilor de finanţare…
Primăria Maieru are pregătite şi o mare parte din proiectele de anvergură, pentru exercuiţiul financiar 2014-2020.
“Avem studii de fezabilitate pentru patru poduri peste Someş. Aşteptăm să vedem programele pe care vom putea depune astfel de proiecte. În prezent, lucrăm la o documentaţie tehnică amplă pentru reţeaua de drumuri comunale, care însumează 18 kilometri.
Vom face aceste proiecte, pe loturi, astfel ca, dacă nu putem accesa fonduri europene, să alocăm anual sume de la bugetul local”, spune Dumitru Vasile.
Sunt doar câteva dintre preocupările administraţiei locale din Maieru pentru anul 2014, şi vorbim aici de primarul Dumitru Vasile, de consilierii locali, funcţionari şi salariaţi ai primăriei.
Citiţi şi:
- Vasile Borş, candidatul PSD pentru Primăria Maieru: Vom oferi pâine și celor ce vor arunca cu pietre
- Primarul Dumitru Vasile şi viceprimarul Vasile Borş: „Suntem bucuroşi că am făcut asta pentru măiereni. Nu ne vom opri aici!”
- Vasile Şut: Acest mandat înseamnă patru ani buni pentru Tiha Bârgăului! Am atras peste 20 milioane de euro, pentru dezvoltarea comunei!
- Investiţiile, prioritate la Romuli. Primarul Ioan Moniţa: Peste 90% din populaţie, racordată la apă şi canalizare. Sper să găsim finanţare pentru reţeaua de gaz
- Investiții de peste 6 milioane euro, la Prundu Bârgăului. Preşedintele CJ: Am găsit aici oameni de administraţie foarte harnici
Meniu principal
Ultimele stiri
Mie, 16:30
Andrei Marga: Suveranismul la propriu Cultura
Asociația Culturală „Grigore Bradea” a finalizat centralizarea voturilor în concursul Premiul...
Comentarii
Iuliu -
Lun, 14:22
Motto:
„Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu? Asta e nenorocirea...
Iuliu -
Lun, 12:17
Motto:
„Pot să spun că sunt fericit într-o ţară condusă de Marcel Ciolacu? Asta e nenorocirea...
Rus Augustin -
Sâm, 20:39
STIMATE DOMNULE PROFESOR,
Ce bine argumentați credința cu care cei care o au, au străbătut...
Iuliu -
Sâm, 15:03
Motto:
„Trădătorii devin oameni mari şi respectaţi, bârfitorii de cafenele – literatori,...
Alina M. -
Sâm, 13:15
Domnule profesor ,cu stima si respect citesc tot ceea ce scrieti.
Sarbatori binecuvantate dv si...
Aniversări
Cele mai calde urări aniversare doamnei Susana-Sevastița Țigăuan, șef Serviciu în cadrul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
În zi aniversară, permiteţi-ne preacucernice părinte MENUŢ MARIN LĂRGEAN, preot paroh la Cociu, să vă dorim mulţi ani cu sănătate în slujirea...
Cele mai sincere urări aniversare, în zi de naştere, dlui IOSIF DUMBRĂVEAN, făt la Biserica Coroana.
Comentarii
Avem capacitatea si determinarea necesara sa luam in folosinta Caminul de Batrani din Maieru
Buna ziua,
Am transmis deja un mesaj catre primarie si maine o sa luam legatura telefonic cu domnul primar pentru a afla care este propunerea dumnealui pentru o colaborare. Suntem in centru de ingrijire batrani care isi desfasoara activitatea din 2010 si suntem dispusi sa ajutam la inceperea activitatii Caminului de Batrani din Maieru.
Va asteptam sa va dati cu parerea despre activitatea noastra pe website si pe pagina de socializaare:
https://www.facebook.com/Caminul.Sfintii.Voievozi
www.asociatiasfintiivoievozi.ro
Adaugă comentariu nou