Primăria Runcu Salvei a depus cererea de finanţare pentru panourile fotovoltaice la cele 13 gospodării izolate

          Primăria Runcu Salvei a depus documentaţia la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, în vederea centralizării şi transmiterii către Administraţia Fondului pentru Mediu în vederea evaluării şi încheierii contractelor de finanţare.

          „La nivelul comunei noastre avem 13 gospodării care îndeplinesc criteriile prevăzute în Ghidul de finanţare, şi anume sunt la peste 2 km de la ultimul punct de transformare. Fiecare gospodărie ar urma să primească câte 25.000 lei (inclusiv TVA) pentru fiecare sistem fotovoltaic. Este un real sprijin pentru aceste familii”, a precizat primarul Anchidim Pavelea.

          La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, potrivit anexei la Dispoziţia 237/2019 a preşedintelui Administraţiei Fondului pentru Mediu, figurează 471 de gospodării eligibile, pentru care ar fi necesară suma de 11.775 milioane lei. Pe listă sunt oraşul Beclean – 6 gospodării, Colibiţa (Bistriţa Bârgăului) – 85, Cireşoaia – 3, Budeşti – 2, Chiochiş – 11, Feldru – 87, Nepos – 42, Ivăneasa (Ilva Mare) – 10, Mijlocenii Bârgăului – 5, Strâmba – 4, Lunca Leşului – 32, Fântânele (Matei) – 4, Nuşeni – 7, Parva – 7, Rebra – 23, Rodna – 35, Draga (Silivaşu de Câmpie) – 1,  Sălcuţa – 3, Stupini – 2, Spermezeu – 15, Ocniţa – 5, Telcişor – 7, Bichigiu – 3, Fiad – 9, Ciosa – 30.     

***

Locuințele izolate primesc subvenții pentru panouri fotovoltaice

Gospodăriile izolate neracordate la reţeaua electrică pot primi de la stat fonduri nerambursabile, în valoare de 25.000 de lei pentru a-şi cumpăra şi instala panouri solare.

Beneficiari ai acestui proiect sunt unitățile adminstrativ teritoriale, nu proprietarii de locuințe, care vor întocmi liste cu persoanele interesate să beneficieze de această subvenție. Proprietarii trebuie să-și dea acordul expres pentru ca aceste intervenții să aibă loc la nivelul gospodăriilor lor.

Programul, derulat prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) este menit să îi ajute pe românii care locuiesc la mare distanță de rețeaua electrică națională și neracordate la aceasta cu panouri fotovoltaice, astfel încât proprietarii acestora să beneficieze de condiții decente de trai.  Mai precis, sunt vizaţi cei care au o casă situată la o distanţă de cel puţin doi kilometri faţă de reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice.

Finanțarea nerambursabilă acordată de către AFM este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deservește o gospodărie. Sumele se vor acorda eșalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finanțare și pe măsura implementării proiectului. 

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5