Ministrul Mediului: Locuitorii din Bistriţa-Năsăud vor beneficia de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate, neracordate la reţeaua electrică. Vicepreşedintele Ţintean: Sunt aproximativ 950 de gospodării eligibile

Administraţia Fondului pentru Mediu a lansat pentru prima dată Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice.   Obiectul programului îl reprezintă finanţarea achiziţionării şi instalării sistemelor de panouri fotovoltaice care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante.

„Îmi fac datoria de a anunţa şi cetăţenii judeţului Bistriţa-Năsăud că vor beneficia de ajutorul de stat dat de Ministerul Mediului, prin Administraţia Fondului de Mediu, pentru montarea de celule fotovoltaice, 100% nerambursabil, pentru locuitorii care nu au curent electric şi a căror distanţă este mai mare de 2000 m faţă de reţeaua de distribuţie a energiei electrice. (...) Am rugat astăzi şi pe preşedintele Consiliului Judeţean şi pe domnul vicepreşedinte să implice primarii, astfel încât persoanele respective să poată să fie ajutate în cazul în care nu ştiu foarte bine să-şi întocmească documentele, cu toate că am făcut un caiet de sarcini, nu stufos, ci extrem de scurt, care să nu impună un număr mare de acte. Avem un termen de trei luni”, a precizat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, în cadrul unei conferinţe de presă de la Bistriţa. .

Potrivit vicepreşedintelui Ioan Ţintean, în judeţul Bistriţa-Năsăud sunt eligibile aproximativ 950 de gospodării din diferite zone ale judeţului.           „Am terminat de centralizat lista pentru toate gospodăriile care sunt peste 2000 m de ultimul stâlp de reţea de energie electrică. Până în data de 8 mai vom trimite la Fondul de Mediu această listă”, a explicat Ioan Ţintean.

Programul se derulează multianual, iar finanţarea programului se realizează din veniturile Fondului pentru mediu rezultate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.  Beneficiarii programului sunt unitățile administrativ-teritoriale cărora le-au fost aprobate dosarele de finanțare și care au încheiat un contract de finanțare nerambursabilă cu AFM în cadrul programului. Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă.

În cadrul unei sesiuni de finanţare, solicitantul poate depune o singură cerere de finanţare pentru o parte sau pentru toate gospodăriile.  Pentru fiecare gospodărie se poate obţine finanţare o singură dată. În perioada stabilită, dosarul de finanţare se depune la CJ în raza teritorială a căruia se află solicitantul, paginat şi opisat, într-un singur exemplar.

 Suma alocată pentru finanțarea acestui Program, conform Bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2019 al Fondului pentru mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu este de 230 milioane lei.

 Finanţarea nerambursabilă, acordată de Autoritate, este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveşte o gospodărie. Finanţarea se acordă eşalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finanţare şi pe măsura implementării proiectului.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5