Primarul din Matei – Vasile Encean – mereu pe Drumuri în realizarea proiectelor comunităţii

Există în Matei o fântână numită Buna (poate şi datorită calităţii apei potabile), de unde în urmă cu câteva decenii sătenii foloseau apa pentru consum. Tot satul aducea apă de aici. Dar, primarul Vasile Encean a hotărât să „întrerupă” acest obicei, apa la robinet în localitatea centru de comună fiind la îndemâna tuturor. Şi se mai spune că străinul care bea apă de aici, aici rămâne, se căsătoreşte şi-şi întemeiază o familie. Este şi cazul primarului Vasile Encean, un om mereu grăbit şi nemulţumit, în sensul bun al cuvântului. Nemulţumirea constă în faptul că nu poate să facă tot ceea ce-şi doreşte comunitatea în fruntea căreia se află. E constrâns de bugetele avute la îndemână. De patru mandate este girantul dorinţelor locuitorilor din satele: Matei, Corvineşti, Bidiu, Enciu, Moruţ şi Fântânele. Este mereu cu geanta plină de documente. Bate personal la uşile instituţiilor care au competenţe în diferite domenii. Este atent la fiecare detaliu, fiindcă când e vorba de banii comunităţii trebuie să fii foarte precaut. Anii din urmă au însemnat pentru Primăria Matei – Executiv şi Legislativ – darea în folosinţă a unor obiective de mare interes cetăţenesc, de modernizarea altora, iar pe agenda primarului se află alte şi multe priorităţi.

În urmă cu mai mulţi ani, la Matei s-a dat în folosinţă una dintre cele mai moderne şi funcţionale unităţi de învăţământ pentru preşcolari. O bijuterie foarte mult apreciată acum atât de cei mici, cât şi de părinţii acestora şi cadrele didactice. Şi ca să nu fie singură în zonă, în 2017 a fost inaugurată o adevărată citadelă culturală, un edificiu modern, multifuncţional. Participând atunci la acel eveniment am spus că, iată, după exact 50 de ani de când am fost numit director al Căminului cultural Matei (un paradox, eram director dar nu aveam cămin cultural), mateienilor li s-a împlinit visul. De-a lungul anilor s-au perindat la conducerea comunei 9 primari. Toţi au promis, dar numai cel de-al 10-lea, Vasile Encean, a reuşit să edifice o adevărată casă de cultură pe măsura pretenţiilor şi cerinţelor actuale. Şi în celelalte sate: Corvineşti, Bidiu, Enciu şi Fântânele, spaţiile destinate culturii au fost reparate, modernizate, în funcţie de alocările bugetare.

Comuna Matei este tranzitată şi de drumuri judeţene. Cel care trece prin Matei - Moruţ – Fântânele, un drum modern, cu poduri şi şanţuri pe măsură, mai trebuie peticit de la Lechinţa la Matei. Se are în vedere, spun cei din administraţia judeţului, că în acest an va fi modernizat drumul Matei – Strugureni (comuna Chiochiş) şi de la Enciu la Nuşeni, pe la Podul Ciorbii. Ar fi o binefacere pentru cei din zonă, care au multe probleme de rezolvat la Beclean.

Drumurile de hotar sunt o altă prioritate a edilului şef din Matei. La cei peste 10 kilometri daţi în folosinţă (se detaşează prin pitorescul peisajului Transcorvinul – Corvineşti – Bidiu) se vor adăuga încă 10 kilometri de drumuri agricole în zona satelor Enciu, Corvineşti, Matei şi Fântânele. În satul Fântânele mulţi îşi mai aduc aminte cu plăcere şi nostalgie de badea Vasile Farcaş (deputat, un fel de Moromete al aşezării) care, de fiecare dată, cerea repararea drumurilor din sat. Acum, aproape toate străduţele sunt asfaltate şi se circulă ca la oraş.

Dacă în Corvineşti şi Matei apa curge la robinet din reţeaua stradală – investiţia s-a ridicat la vremea respectivă la 35 miliarde lei vechi -, un obiectiv major îl constituie canalizarea pentru aceste comunităţi. O lucrare de mare complexitate, cu o valoare foarte ridicată. Formalităţile legale sunt într-un stadiu avansat, aşa că nu peste multă vreme vom asista aici la noi şantiere. „S-a depus un proiect, ne spune primarul Vasile Encean, şi pentru modernizarea Castelului Haller (construit în stil baroc în secolul al XVII-lea, e amintit pentru prima dată în anul 1615), unde se află în prezent Primăria şi Consiliul Local.

Dacă primăria se zbate pentru mai buna gospodărire a fiecărui sat, pentru realizarea unor obiective importante pentru cei aproape 3000 de locuitori şi aceştia acum, la venirea primăverii, trebuie să dea dovadă că sunt gospodari. Nu trebuie să se aştepte numai de la primărie şi de la consilieri, este de datoria fiecăruia să-şi întreţină spaţiile din faţa caselor, şanţurile, grădinile, spaţiile verzi existente. Astăzi, fiind 8 martie, gândurile primarului Vasile Encean, ale consilierilor se îndreaptă către toate femeile din comună, cărora le mulţumeşte personal pentru hărnicia de care dau dovadă în familie, în comunitate, în relaţiile dintre oameni, dorindu-le multă sănătate, alături şi împreună cu cei dragi şi apropiaţi.

 

 

Comentarii

07/03/18 11:06
Balan Marius- c...

Mai omule; hai acasa ca-i gata zama si te asteapta doamna primarita.

06/05/20 16:39
Rodica Andreica

Cand aveti de gand sa faceti canalizarile de apa la Bidiu?E unicul sat fara apa........Oameni au nevoie de apa .....Luand in considerare ca satele din inprejurimi au apa.....de ani de zile....

06/05/20 18:50
Lenuta Purja

Dar la Enciu, satul de langa Bidiu, cand faceti canalizarea? De patru ani, aud tot aceleasi promisiuni, vorbe in vant! Nici macar numele satului Enciu, nu se vede pe tabla la intrarea in sat!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5