Primarul din Wiehl, la dezvelirea bustului lui Georg Fischer, directorul de care se leagă construcţia actualului CN Liviu Rebreanu

La sfârşitul acestei săptămâni, o delegaţie din oraşul partener Wiehl (Germania), condusă de primarul Ulrich Stücker, va fi prezentă la Bistriţa. Aceştia sunt invitaţi sâmbătă, de la ora 11, la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu, unde se va dezveli bustul lui Georg Fischer, director al Gimnaziului Evanghelic din Bistriţa. De numele acestui director se leagă edificarea corpului A a ceea ce astăzi spunem Colegiul Naţional Liviu Rebreanu.         

Clădirea veche nu a  mai fost suficientă pentru numărul de elevi care doreau să urmeze cursurile acestui gimnaziu renumit şi în 1905 a început organizarea strângerii de fonduri pentru realizarea clădirii noi a Gimnaziului Evanghelic, astăzi clădirea CN Liviu Rebreanu.

         În 1908 s-a pus piatra de temelie şi în 1910 a fost finalizată clădirea, a fost dată în folosinţă, însă inaugurarea oficială a fost amânată circa doi ani, pentru că era un gimnaziu evanghelic, iar preotul a fost foarte bolnav şi nu a putut participa. Artizanul realizării acelei clădiri este Georg Fischer, fostul director al Gimnaziului Evanghelic, care şi-a dedicat practic viaţa realizării respectivei clădiri. A fost primul director din clădirea nouă”, a explicat primarul Ovidiu Creţu.

         Bustul a fost realizat în bronz de sculptorul bistriţean Mircea Mocanu, fiind comandat şi plătit de Asociaţia HOG Bistritz – Nosen. 

Comentarii

20/07/17 09:31
Mihai

Dupa nebunia mutarii statuilor de catre primarul Cretu, care a facut praf istoria orasului, lucrurile sunt departe de a fi corectate. Cand vine vorba de cinstirea personalitatilor care au lasat ceva in urma lor pentru comunitate, la Bistrita mai este mult de facut. Spre exemplu, un bust al lui Georg Fischer care sa aminteasca de cel de-al 99-lea director al Gimnaziului evanghelic , cel datorită căruia exista astăzi clădirea în care funcţionează Colegiul Naţional Liviu Rebreanu, este doar un timid inceput. Fischer a fost si cel mai longeviv director al Gimnaziului Evanghelic timp de 32 de ani, intre 1882 si 1914 .
Apoi tot in fata Colegiului Naţional Liviu Rebreanu merita a fi dezvelit bustul Profesorului Gubesch Livius Mircea (20.05.1930 – 15.05.2005), in primul rand pentru realizarea impreuna cu generatii de elevi a Parcului Dendrologic al acestei scoli din Bistriţa. Asadar, ar fi oportun ca Parcul Dendrologic de la colegiul Liviu Rebreanu sa poarte denumirea de "Parcul Dendrologic Profesor Livius Gubesch”.
In aceeasi ordine de idei, in fata Colegiului National "Andrei Muresanu" s-ar cuveni sa fie dezvelit un bust al profesorului David Galatean, primul director al Colegiului infiintat in anul scolar 1964-65. Si exemplele ar putea continua.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5