Primarul Dorin Vlaşin, despre investiţiile Năsăudului: Doar împreună putem creşte comunitatea!

Primarul oraşului Năsăud, Dorin Vlaşin, a prezentat lista obiectivelor de investiţii pe care administraţia publică locală şi le propune în acest an, fie din fonduri europene, fie guvernamentale sau de la bugetul local.
 
"Dragi năsăudeni,
Așa cum am promis, în această postare o să prezint investițiile principale care vor avea loc anul acesta. De la început vă transmit că sunt la fel de încântat ca atunci când vrei să-ți renovezi întreaga casă dar ai buget doar cât să schimbi mobila de bucătărie și covoarele. Partea bună este că avem buget chiar și pentru aceste schimbări, sunt mulți care nu fac nici atât. Partea proastă e că încă ne rămân o mulțime de investiții de făcut și pentru anii următori.
La fel ca anul trecut, alături de colegii mei, ne-am străduit să organizăm bugetul de investiții în 3 categorii de proiecte: proiectele pe termen scurt, adică proiecte care vor fi implementate și finalizate în acest an, proiecte pe termen mediu, care vor fi finalizate în următorii 2-3 ani și proiecte pe termen lung, proiecte care se vor finaliza în următorii 5-10 ani.
Din seria proiectelor pentru care se investesc bani din bugetul local anul acesta, dar ele vor fi finalizate peste aproximativ 5-10 ani amintim mult așteptata centură ocolitoare a orașului. Anul acesta din bugetul local s-au alocat bani pentru documentațiile tehnice în vederea obținerii autorizației de construire (DTAC). Această documentație este obligatorie și complementară studiului de fezabilitate. Împreună cu studiul de fezabilitate, se vor depune la Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere în vederea obținerii finanțării necesare realizării acestui obiectiv extrem de important.
Din seria proiectelor pentru care se investesc bani acum dar vom vedea rezultate în următorii 3-5 ani, cele mai importante sunt studiile de fezabilitate pentru construcția unei piețe moderne în adevăratul sens al cuvântului. De asemenea, un alt obiectiv extrem de important este actualizarea documentației pentru reabilitarea bazei sportive Progresul (stadionul).
Pentru același orizont de timp putem aminti și studiile de fezabilitate și documentațiile tehnice pentru:
- reabilitarea a 48 de blocuri;
- reabilitarea, modernizarea, dotarea și extinderea spitalului orășenesc Dr. George Trifon;
- restaurarea, reabilitarea, modernizarea, dotarea și extinderea Colegiului Național George Coșbuc din orașul Năsăud;
- restaurarea, reabilitarea, modernizarea, și dotarea Liceului Silvic Transilvania;
- eficientizarea energetica a Liceului Economic;
- reamenajarea Pieței Unirii;
- asfaltarea a 17 străzi (obiectivul este ca până în 2025 să nu mai avem nici o stradă neasfaltată în orașul nostru);
- realizarea unui Centru pentru tineret;
- regenerarea urbană în cartierul de blocuri (aproximativ 1 hectar);
- infrastructură de alimentare a vehiculelor cu energie electrică.
Este importat să amintim în această cateogrie și proiectele pentru care s-au finalizat toate investițiile în documentație, necesare în vederea obținerii finanțărilor și se află în faze avansate. Aici amintim reabilitarea școlii gimnaziale Mihai Eminescu, dar și construcția mult așteptatului Complex de agrement de pe malul Someșului. Pentru această ultimă investiție a fost obligatorie construcția în avans a digului de apărare, lucrări care se vor finaliza în decursul acestui an.
Este important să amintim și de proiectele care chiar dacă nu sunt inițiate de Primăria Năsăud au tot sprijinul și susținerea noastră, iar întreaga comunitate va beneficia de realizarea lor:
-extinderea masterplanului de apă și canal prin introducerea canalizării în cartierul Lușca și zona Podirei;
- reabilitarea catedralei ortodoxe Sfântul Nicolae din centrul orașului;
- reabilitarea clădirii sediului Jandarmeriei;
- reabilitarea Bibliotecii Academiei.
Din seria proiectelor și investițiilor pentru care s-au alocat bani și se vor implementa în decursul acestui an amintim:
- finalizarea reabilitării străzii Avram Iancu;
- finalizarea reabilitării străzii Dumitru Vârtic;
- realizarea iluminatului public în zona de promenadă a noului dig;
- continuarea extinderii rețelei de iluminat public în cartierul de blocuri;
- extinderea spațiilor verzi în cartierul de blocuri;
- achiziția unui automobil și dotarea completă a Centrului de vârstnici;
- amplasarea stațiilor de autobuz, achiziția sistemului de e-ticketing și a sistemului de manamagement a traficului (inclusiv semaforizare);
- construcția depoului pentru autobuzele electrice pe strada Dumitru Vârtic;
- achiziția a 5 autobuze electrice;
- reluarea procedurii de licitație pentru Proiectarea și execuția lucrărilor la Școala Gimnazială Mihai Eminescu. Sperăm să înceapă lucrările până la sfârșitul anului;
- reabilitarea trotuarului de pe partea stângă a străzii Bistriței de la intrarea în cartierul de blocuri până la ieșirea din oraș către Bistrița (podul spre Lușca);
- realizarea unei rigole betonate pe strada Nicoale Drăganu;
- reabilitarea aleii de pe strada Griviței (legătura cu strada Comoarei);
- completarea asfaltării pe străzile Avram Iancu, Crișan și Dumitru Vărtic, în zonele care nu au fost incluse pentru finanțare în proiecte europene;
- realizarea unei rigole betonate și unui trotuar de beton în zona Căminului Cultural și a Capelei din cartierul Liviu Rebreanu;
- reabilitarea cu mixtură asfaltică și ridicarea căminelor la cote pe strada pe strada Ion Prodan;
- reabilitarea cu mixtură asfaltică și ridicarea căminelor la cote pe strada pe strada Gării;
- reabilitarea cu mixtură asfaltică și ridicarea căminelor la cote pe strada pe strada Miron Cristea după cum urmează: zona paralelă cu parcul liceului Silvic, de la Policlinica Veche până la Gară, zona blocurilor 7ABC, bloc 12 și Creșă;
- completarea cu mixtură asfaltică a trotuarelor de pe strada George Coșbuc;
- completarea cu mixtură asfaltică a terenului de tenis de lângă stadion;
- alee asfaltată în zona blocului de nefamiliști de pe strada Tudor Vladimirescu;
- plantarea de arbori ornamentali și achiziția unui tractor de cosit gazon;
- organizarea unității de îngrijire la domiciliu din cadrul Centrului de vărstnici.
-întreținerea și reabilitarea drumurilor de hotar, dintre care amintim: Valea Podului-Dumbravă, Valea Caselor-Prisacă și Zăpode, Calea Roșie, Găgi-Dealul Cucului, Liviu Rebreanu-După Deal, Valea Mintiului, Strginoasa, Purcăreț.
Sunt conștient că oricât de multe ne-am strădui să facem anul acesta, bugetul limitat își spune cuvântul și tot ce putem să facem e să ne gospodărim și drămuim banii cât mai bine!
Mai avem și alte obiective foarte importante despre care o să vă spun mai multe în perioada următoare. Este vorba despre realizarea Strategiei de dezvoltare a orașului, dar și realizarea unui nou Plan Urbanistic General.
Pe lângă toate aceste proiecte și investiții programate să se realizeze pe durata acestui an, toată echipa din Primăria Năsăud va continua să muncească pentru creșterea calități vieții și dezvoltarea orașului. De asemenea, vă stăm la dispoziție ori de câte ori veți avea întrebări, sugestii sau nelămuriri cu privire la proiectele propuse de către noi.

Doar împreună, cu răbdare, încredere și implicare, putem crește comunitatea și dezvolta orașul!", a transmis primarul Dorin Vaşin comunităţii locale.

 

Comentarii

18/02/22 17:12
Ioan şi Lucreţia

Planuri și idei de excepție .Felictări! Dorim extinderea trotuarelor spre Rebrișoara și asigurarea transportului în comun în oraș ,cartierele Lușca și Lviu Rebreanu și legătura orașului cu Rebrișoara și Salva, cât și modernizarea bibliotecii "Veronica Micle" . Revenim cu propunerea ca locașurile de cultură ,adică Căminele culturale dn Prislop și Lușca să poarte numele VLADIMR IAȚCU ( Liviu Rebreanu ) și OTILA GORĂNESCU( Lușca ), iar școala de la Valea Spinului să poarte numele ANTON CRĂCIUN .Am motivat propunerile într-un memoriu trimis prmăriei ( fără răspuns ) ,dar pot să readuc în atenția Dv, personaltatea celor trei cărturari ce au slujit cu competență și dăruire urbea noastră.Cu sinceră prețuire și mult succes.Ioan Mititean

18/02/22 22:49
Exerciții de stil

1. Lviu > viu ca Rebreanu
2. Adică Căminele > că cam așa scriem
3. dn Prislop > adică DN17C
4. VLADIMR > MR Vladi, cum îl numesc ziariștii emancipați pe MR Putin
5. OTILA > alias Atila
6. prmăriei > public relations Măriei
7. personaltatea > cărturarii & facultatea

20/02/22 23:48
Ioan şi Lucreţia

Ne cerem scuze. O defecțiune la tastatură ne împiedică imprimarea literei "i"
Am dus calculatorul la atelierul domnului Sermeșan pentru verificare și reparare .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5