Primarul Dorin Vlaşin va relua Festivalul-concurs „De Ispas la Năsăud”. Ansamblul „Someşana”, reînfiinţat

Festivalul-concurs „De Ispas la Năsăud” va fi reluat după o pauză de opt ani. Primarul oraşului Năsăud, Dorin Vlaşin, a declarat pentru „Răsunetul” că Năsăudul a avut unul dintre cele mai importante festivaluri ale ţării
„Ne-am propus reluarea unuia dintre cele mai importante evenimente ale Năsăudului, Festivalul –concurs „De Ispas la Năsăud” şi, în funcţie de situaţia epidemiologică, ne gândim să depunem un proiect la Ministerul Culturii, condus de un prieten al năsăudenilor, ministrul Bogdan Gheorghiu, şi să conturăm zilele oraşului în jurul acestuia. Ispasul şi Maialul elevilor sunt brand-uri ale oraşului. De asemenea, vom solicita la Ministerul Culturii continuarea lucrărilor de intervenţie la Biserica „Sfântul Nicolae”. Ne gândim şi la un manual de istorie locală prin care valorile din Oraşul Academicienilor să fie cunoscute de către copiii noştri. Şi pentru că suntem Capitala Ţării Năsăudului, un depozitar de tradiţii, vom reînfiinţa Ansamblul „Someşana” al Casei de Cultură, cel care de-a lungul timpului ne-a adus atâtea bucurii. Împreună cu managerul Casei de Cultură, Ionuţ Nistor, vom conlucra şi la alte proiecte. Nu am venit să schimb oameni din funcţii, ci acolo unde lucrurile merg bine vom face echipă împreună şi, mai mult, vom relua evenimentele îndrăgite de năsăudeni, dar totul depinde de modul în care va evolua pandemia. Să fim sănătoşi pentru că proiecte avem multe şi frumoase”, ne-a declarat primarul Dorin Vlaşin.
Festivalul a dat de-a lungul timpului a dat nume sonore folclorului românesc: Ioan Dordoi, Ioan Drăgan, Vlăduţa Lupău, Marius Zorilă, Andreea Chiseliţă, Georgel Nucă, Alexandra Chira, Cristina Livia Scurtu. Din juriu au făcut parte, în fiecare an, celebrităţi ale televiziunii şi radioului, amintind aici pe Mărioara Murărescu, Elise Stan, Eugenia Florea, iar acompaniamentul a fost realizat, la majoritatea ediţiilor, de către Orchestra Profesionistă „Dor Românesc”, condusă de maestrul Ştefan Cigu.
Festivalul a fost înfiinţat în 1995, sub formă de concurs, de către Pahone Pop, fost director al Casei de Cultură, având alături pe referentul Liviuţa Istrate şi coregraful Florin Persică. Ansamblul „Someşana” nu a mai avut activitate în ultimii ani, însă, a rămas în memoria colectivă a oraşului, şi nu numai, pentru că de-a lungul timpului, în cei 60 de ani de la înfiinţare, sute de copii au învăţat frumuseţea tradiţiilor în paşi de coregrafie sau prin intermediul cântecelor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5