Năsăudul a îmbrăcat straie de sărbătoare
Năsăudul a îmbrăcat straie de sărbătoare, timp de două zile fiind organizate o serie de manifestări care bucură locuitorii oraşului de pe Someş. Sub genericul „De Ispas la Năsăud”, în prima zi de sărbătoare a oraşului, nu au fost uitaţi eroii neamului, la monumentul din Parcul central fiind săvârşită o slujbă de pomenire de către preoţii din oraş. Alături de primarul Dorin Vlaşin şi de frumoasa comunitate năsăudeană, au fost prezenţi deputatul Diana Morar, deputatul Robert Sighiartău, subprefectul Ioan Zăgrean, consilier judeţeni şi locali, şefii instituţiilor de siguranţă şi ordine publică din subordinea MAI, cadre didactice şi elevi năsăudean, membrii ASTRA Năsăud.
Aşezat la intersecţia drumurilor care leagă Transilvania cu Ţara Maramureşului şi Ţara Moldovei, târgul năsăudean este atestat oficial în 1765, chiar în centrul urbei unde era piaţa veche. În fiecare joi, aici erau târgurile săptămânale unde veneau oameni de pe toate satele, atât cu grâu, porumb, răsaduri, scânduri, draniţe, cât şi cu pânză, pănură şi ţoale de lângă. Şi în acest an, târgul a fost unul plin de culoare, pe lângă oamenii veniţi de pe sate fiind prezenţi şi producătorii de la Asociaţia „Produs în Bistriţa-Năsăud”.
După ce-şi cumpărau produse, oamenii participau la cel mai mare joc de pe Valea Someşului, fiind o competiţie între fetele şi flăcăii dintre sate care veneau cu proprii lor ceteraşi. Şi de această dată, păstrând tradiţia, lada de zestre a fost promovată în spectacolul „De Ispas la Năsăud”, prezentat de Oana Matei Coruţi şi Menuţ Maximinian.
Deschiderea a fost făcută de către primarul Dorin Vlaşin şi de către directorul Casei de Cultură, Ionuţ Nistor, iar mai apoi oamenii veniţi de pe toată Valea Someşului, în capitala Ţării Năsăudului, s-au bucurat de cântecul adus în scenă de Aurel Tămaş, Cornelia şi Lupu Rednic, Cristian Pomohaci, Traian şi Valeria Ilea, Dorina Oprea, Leontina Pop, Maria Sântean Faghiura, Teodora Narcisa şi Teodor Ţogorean, Maria Neag, dar şi tineri din grădina cântecului popular, amintind pe Marian Gogan, Ionela Guzic, Doriana Talpeş, Cristina Scurtu, Amalia Ţuţuruga, Alina Ceuca, Luminiţa Cotu, Adina Lazăr, Cornelia Bodescu, Raluca Nicolae Caian, Maria Eliza Pop. Dansurile au fost aduse de Ansamblul profesionist „Mureşul”, coregraf Florin Cerghedi, iar orchestra mureşeană, sub bagheta dirijorului Zoli Bambo, a acompaniat mare parte dintre invitaţi. De asemenea, Ansamblul „Someşana” al Casei de Cultură Năsăud a prezentat, în coregrafia lui Florin Piersică, mai multe suite de dansuri.
Promovând de fiecare dată cu drag Ţara Năsăudului, Oana Matei a susţinut, alături de orchestra condusă de Emilian Coruţi, un recital cu piese îndrăgite, cea mai frumoasă familie de artişti ai Năsăudului fiind aplaudată la scenă deschisă.
Evenimentele dedicate Zilelor oraşului Năsăud continuă şi astăzi cu seara tineretului, de la ora 12, la Muzeul Grăniceresc Năsăudean fiind vernisajul expoziţiei de fotografie Silvia Floarea Toth şi lumea de basm a portului popular năsăudean, iar de la 12.30, la Casa de Cultură, Conferinţa naţională „Educaţie şi formare – 185 de ani de tradiţie pedagogică năsăudeană” şi „25 de ani de la înfiinţarea Extensiei Universitare Năsăud”. Evenimentul este organizat de Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, moderator conf. univ. dr. Horaţiu Catalano. De la ora 18.00, copiii sunt invitaţi să se bucure de întâlnirea cu micii artişti de la Clubul Copiilor Năsăud, iar mai apoi de întâlnirea cu Gaşca Zurli.
Muzica folk este adusă de Luana Burduhos, Emanuel Ungureanu, Sorin Găzdac, Magda Puşkas şi Rareş Suciu, Florin Săsărman. Urmează muzica uşoară cu Take Five, Reea Cover Band, iar cap de afiş este Delia.
Atmosfera va fi întregită printr-un foc de artificii în jurul orei 24.
Citiţi şi:
- Toată Ţara Năsăudului şi-a dat întâlnire, de Ispas, în Oraşul Academicienilor. Oficialităţi şi artişti de renume, la Zilele Oraşului Năsăud
- Ispasul, cea mai veche sărbătoare din Ţara Năsăudului, prilej de întâlnire sub semnul bucuriei. Primarul Mircea Romocea: Cea mai impresionantă sărbătoare!
- Mii de oameni au sărbătorit la Zilele Năsăudului! Regal folcloric de Ispas, vibrație maximă cu Voltaj!
- „Nicio zi fără o urmă scrisă” – Nestor Şimon
- Ţara Năsăudului, în antologie
Adaugă comentariu nou