Prundu Bârgăului

Primarul Ilie Avram şi alţi trei funcţionari, cercetaţi pentru abuz în serviciu

Începând cu data de 8 noiembrie, se află în ancheta procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, urmare a declinării de către organele de poliţie alE IPJ Bistriţa-Năsăud, o cauză penală care îi vizează pe numiţii Ilie Avram - primarul comunei Prundu Bârgăului, Paraschiva Virginia Capotă– secretar, Macedon Vrăşmaş – contabil şi George Ruscău – referent silvic, toţi din Primăria Prundu Bârgăului. Anunţul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, procurorul şef Angela Sângeorzan. Potrivit aceleiaşi surse, faptele pentru care sunt cercetaţi sunt de abuz în serviciu prevăzute de Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Obiectul dosarului îl constituie acuzaţii care vizează cheltuirea nejustificată a unor fonduri publice ale Primăriei comunei Prundu Bârgăului. În fapt, primarului Avram şi celor trei angajaţi li se impută faptul că „au fost cumpărate două autobasculante la preţuri forte mari, s-au închiriat utilaje care nu sunt utilizate în prezent, dar se plătesc chirii pentru acestea”. „Se mai reţine că se refuză ducerea la îndeplinire a hotărârilor Consiliului Local, se refuză constituirea de parte civilă în expertize dispuse de Inspectoratul de Poliţie al judeţului Bistriţa-Năsăud şi de ITRSV Cluj, prejudiciile fiind cauzate de angajaţi ai primăriei. De asemenea, se efectuează plăţi ilegale a unor facturi, se alocă sume nejustificate de bani pentru Unitatea Medico-Socială Prundu Bârgăului”, a nominalizat procurorul şef Angela Sângeorzan.

Refuzul predării „unor amplasamente către societăţile comerciale care au efectuat lucrări de apă şi canalizare în satul Susenii Bârgăului”, neîncasarea la buget a unor taxe care trebuiau percepute de la Asociaţia Crescătorilor de Taurine sau a chiriilor de la cei care utilizează anumite garaje ale primăriei, acordarea unor indemnizaţii pentru consilierii care au lipsit de la şedinţele Consiliului Local, „stornarea pe nedrept a unor penalităţi provenind din neachitarea de facturi de către patru societăţi comerciale” sunt alte fapte care fac obiectul cercetărilor.

În ceea ce priveşte prejudiciul, a precizat sursa citată, Camera de Conturi Bistriţa a efectuat o verificare la nivelul primăriei, în urma căreia a întocmit un Raport de audit financiar în luna februarie 2011, rezultând din acesta un prejudiciu de 197.782,87 lei, dat faptele care constituie obiectul dosarului presupun un prejudiciu total de 316.676,42 lei.

„Dacă în urma cercetărilor penale se va stabili că există aceste fapte, că făptuitorii le-au comis cu vinovăţie, riscă pedeapsa închisorii de la 3 la 15 ani”, a concluzionat procurorul şef Angela Sângeorzan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5