Primarul Sever Mureşan a reprezentat Telciul în Italia. El a dezvelit un monument ridicat în memoria ostaşilor români căzuţi în Marele Război

Timp de câteva zile, primarul Sever Mureşan a reprezentat comuna Telciu în Italia, la Montalto di Castro. Edilul a fost invitat de Asociația Culturală „Răzeșii” la dezvelirea și sfințirea primului monument ridicat în Italia, în onoarea ostașilor români căzuți pe câmpul de luptă sau în prizonierat, pe teritoriul Italiei, în Primul Război Mondial .
Evenimentul, desfășurat în anul Centenarului Marii Uniri, a avut loc în Montalto di Castro din Italia, cu sprijinul autorităților locale și cu implicarea deosebită a comunității române.

La ceremonie au participat Sergio Caci – primarul localității, reprezentanți ai Ambasadei României din Italia – George Miloșan – ministru consilier și Ionuț Florin Urs – viceconsul , prof.univ. dr. Constantin Hlihor, generalii (r) Vasile Ciornei și Gheorghe Turda, arheologul Emanuele Eutizi și istoricul Carlo Falsetti, numeroși români și italieni.

„ Am participat în Italia la o adevărată  lecţie de istorie, a istoriei scrisă cu sânge de românii care au luptat departe de casă, de românii ardeleni care luptau în armata Austro-Ungară şi au fost luaţi prizonieri. Felicitări organizatorilor Vasile Sînzianu, Flavio Savarese și Virgil Asoltanei .
Felicitări tuturor românilor cu inimă mare care au făcut posibil acest eveniment în 2018 – anul Centenarului Marii Uniri !”, a spus Sever Mureşan.

    

Reamintim faptul că Montalto di Castro a fost una din taberele de muncă deschise de autorităţiile italiene la finele primului război mondial pentru prizonierii din armata Austro-Ungară, foarte mulţi dintre ei fiind transilvăneni de pe valea Someşului şi Sălăuţei. A fost vorba de peste 2000 de militari care au fost campaţi la Cassino, aceştia fiind împărţiţi şi folosiţi la munci în mai multe localităţi cum ar fi la Montalto di Castro , Canino, Montefiascone , Tarquinia, Tuscania etc. Foarte mulţi dintre aceşti prizonieri au murit pe aceste locuri. Prezenta lor în aceste teritorii a ieşit la iveală întâmplător ,în urma unei serii de cercetări în arhivele istorice şi in registrele anagrafice ale primariilor mai sus menţionate.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5