Primarul Sorin Hognogi: Încep lucrările de asfaltare a drumurilor din comuna Spermezeu!

În circa două săptămâni, la Spermezeu vor începe lucrările de asfaltare pe primul lot de străzi incluse în Programul „Lucrări în primă urgenţă” finanţat prin Compania Naţională de Investiţii. Primul lot a fost adjudecat, în urma licitaţiei organizate de către CNI, de compania Veroprime Construct din Năsăud, iar cel de-al doilea lot de CML.Ro.

         „Pe cel de-al doilea lot, a fost semnat contractul acum o săptămână, au termen de două luni pentru elaborarea proiectului tehnic, după care termen de execuţie de şapte luni. Sunt lucrări în primă urgenţă, drumuri şi străzi afectate de calamităţi şi ambele loturi trebuie să se încheie în acest an”, ne-a declarat primarul Sorin Hognogi.

         Alţi doi kilometri de asfalt vor fi realizaţi cu fonduri de la bugetul local, o investiţie cu o valoare de aproximativ un milion de lei.

„Anul acesta, în comuna noastră se vor așterne 9,5 km de strat asfaltic, dintre care 7,3 km finanțați prin Compania Națională de Investiții programul “Lucrări în Primă Urgență” și 2,2 km din bugetul local. Astfel, străzile care vor fi modernizate în anul 2023 sunt Calea Lata, Valea Irideiului, Ceița, Valea Hagii, Dumbravă, Șesuri, DC 38E D-vița-Chiuza. Totodată, pe lângă aceste străzi, va fi modernizat și drumul Dumbrăvița-Păltineasa!”, a menţionat primarul Sorin Hognogi.

         De asemenea,  printr-un proiect major, se doreşte asfaltare a 15 km de a străzi, tot în cadrul programului „Lucrări de primă urgenţă”.

         „Avem la CNI două proiecte de reabilitare a infrastructurii şcolare. Este vorba despre un proiect de modernizare, reabilitare şi extindere a Şcolii Gimnaziale Spermezeu, cu o valoare de aproximativ 16,4 milioane lei, şi un proiect de extindere şi reabilitare a Şcolii Primare Spermezeu. Credem că până-n primăvara anului viitor putem să finalizăm tot ceea ce înseamnă proceduri de licitaţie şi să începem să lucrăm. Ne vom concentra lucrările în perioada vacanţei de vară, astfel încât să nu afectăm foarte mult procesul de învăţământ. Noi avem şi alte locaţii ca alternativă pentru o perioadă scurtă, precum Sita, Dumbrăviţa, avem microbuze şcolare, deci avem soluţii”, ne-a explicat primarul Sorin Hognogi.

         Prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, comuna Spermezau are aprobate două proiecte importante. Foarte probabil, în acest an ar putea fi semnate contractele de finanţare şi doar din 2024 să demareze efectiv lucrările, lucru valabil pentru mai toate comunele din judeţ. Primul proiect, în valoare de 6,120 milioane lei, vizează modernizarea infrastructurii rutiere în localităţile Hălmăsău şi Dobricel, iar cel de-al doilea proiect, de aproximativ 20 milioane lei, presupune înfiinţarea unui sistem de canalizare cu staţie de epurare.

         „Era bine dacă pentru lucrările de canalizare nu ne încurcam în Master Plan, pentru că am ratat o sumedenie de finanţări în cele două exerciţii financiare europene. Au fost o grămadă de variante pentru a realiza reţele de apă şi  canalizare, dar nu le-am putut accesa, fiind incluşi în Master Plan”, ne-a explicat primarul Sorin Hognogi.      

         În această perioadă, locuitorii comunei sunt aşteptaţi să-şi plătească taxele şi impozitele locale, pentru a beneficia şi de bonificaţia de 10%. Primarul Hognogi susţine că în fiecare an previziunile de încasare sunt depăşite. Până-n prezent, aproape jumătate din sumele prognozate au fost deja încasate, fără a lua în calcul taxele de concesionare. Veniturile bugetului local sunt totuşi mici comparativ cu alte comune din judeţ sau de la nivel naţional care au suprafeţe de pădure, resurse naturale pentru care primesc redevenţă, companii pe teritoriul UAT etc.

         „Aproape 80% dintre comunităţi trebuie să se zbată şi să obţină finanţări pentru a-şi putea derula proiectele de investiţii. Sunt însă şi comune care pot încasa de pe suprafeţele forestiere circa un milion de euro. Sunt câteva comune la nivel naţional care au explodat, dar care au fost lângă anumite oraşe, au vândut păşunile comunale şi au realizat un parc industrial, au companii mari şi implicit resurse”, a explicat primarul comunei Spermezeu.

         În comună sunt şi lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor din extravilan, cu fonduri de la ANCPI, prin Finanţarea 8 şi 9. După cum estima primarul Hognogi, aproximativ 30% din comună este deocamdată cadastrată, astfel că se va merge pe aceste finanţări anuale, comuna nedispunând de un buget de 2 milioane lei pentru lucrări de cadastru general.

         Anul acesta, sunt în pregătire evenimente culturale şi sportive de anvergură. Târgul de primăvară este programat pentru data de 19 mai, la mijlocul lunii iulie se vor organiza Zilele comunei, iar în luna august va avea loc Trial Off Road – Spermezeu.

         La Spermezeu, foarte mulţi dintre locuitori lucrează în domeniul construcţiilor, fie la firme mari, fie având propriile afaceri. De asemenea, sunt mulţi care fac naveta către firmele din Parcul Industrial de la Jucu sau de la Dej. Şi zootehnia rămâne o opţiune pentru asigurarea veniturilor. Comuna Spermezeu a avut cel mai mare număr de tineri fermieri reveniţi din Diaspora care au accesat fonduri europene, dar sunt şi mulţi alţi tineri din localitate care s-au bucurat de cei 40.000 de euro pe care-i oferă programul. Oamenii sunt încurajaţi să rămână acasă inclusiv prin acel stimulent  de 2000 lei acordat pentru fiecare copil născut al unei familii din Spermezeu.

         „Sunt 20-25 de copii care se nasc în comuna noastră, anual. Nu e o sumă mare şi o dăm o singură dată. La fel, câţi oameni din comună pot împlini pe parcursul unui an vârsta de 100 de ani, astfel încât să nu îţi permiţi un premiu de 5000 lei, ca ajutor pentru familie? Vrem să ne gândim să acordăm câte 5000 de lei pentru fiecare an împlinit peste 100, la fiecare aniversare”, a mai menţionat primarul Hognogi.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5