Primii refugiaţi ucrainieni în România, instalaţi la Măgura Ilvei

Premieră în România şi în judeţul BN, în 3 septembrie, prin faptul că o familie de refugiaţi ucrainieni, alcătuită din 9 membri, din zona de conflict Luhansk, au fost primiţi şi instalaţi într-o casă mare, frumoasă, confortabilă în comuna Măgura Ilvei, pe o perioadă până când se vor putea reîntoarce în zonă sau în Ucraina, ori vor avea altă opţiune.
La fericitul şi umanitarul eveniment au participat Emil Radu Moldovan – preşedintele Consiliului Judeţean BN, Ambasadorul Ucrainei în România – ES Teofil Bauer, vicepreşedinte CJ BN - Dorin Popescu, Leonidas Pop – preşedintele Asociaţiei „Vasile Voiculescu” şi finanţatorul proiectului şi gazda bună şi ospitalieră Valer Avram – primarul comunei Măgura Ilvei.
Preşedintele CJ BN a precizat: „Este o premieră pentru judeţul nostru şi în România, sunt purtate discuţii cu mai mulţi primari pentru oamenii cu nevoi din Ucraina pentru a le oferi condiţii decente de viaţă.
Vom face demersuri împreună la Guvern pentru a le asigura existenţa, integrarea în societate, surse de venituri, inclusiv condiţii de şcolarizare a acestor copii să-şi continue studiile.
Îi aşteptăm cu mari emoţii şi mare drag, familia din Ucraina mulţumesc reprezentanţilor presei prezenţi aici, inclusiv d-lui Leonida Pop.
Un rol important în această deosebită acţiune îl are dl. primar Valer Avram, unul din cei mai tineri primari, care şi-a arătat deschiderea totală pentru acest proiect şi s-au oferit cele mai bune condiţii de viaţă, într-un peisaj mirific celor doi părinţi şi şapte copii din Ucraina”.
M.S. Teofil Bauer şi-a exprimat gândurile de recunoştinţă pentru acest gest umanitar specificând că statul Ucraina este recunoscător pentru înţelegerea de care dau dovadă România şi românii inclusiv, primarul comunei Măgura Ilvei, d-lui Pop şi tuturor factorilor implicaţi în această nobilă misiune a refugiaţilor.
Le-a fost pusă la dispoziţia familiei o casă confortabilă, pentru doi ani cu posibilitate de prelungire, fiind amenajată să mai adăpostească o familie de refugiaţi ucrainieni.
Membrii familiei au fost întâmpinaţi cu bucurie, sare şi pâine, iar preşedintele CJ BN le-a oferit o icoană a Maicii Domnului cu pruncul în braţe ca să-i ocrotească.
Familia Tuchalina din Ucraina are 7 copii cu vârste între 1,7 ani şi 19 ani, mama Swetlana este psiholog de profesie, tata Andrej, inginer mecanic şi inginer în construcţii, oferindu-i-se un loc de muncă la MIS Grup, pentru a-şi uşura traiul.
Pentru copii şi adulţi a fost adusă o învăţătoare, care ştie limba ucraineană şi care se va strădui să-i înveţe limba română.
Prin Asociaţia „Vasile Voiculescu” şi generozitatea celor din Măgura Ilvei se vor stabili încă 10 familii de refugiaţi ucrainieni pentru a-i putea şcolariza în condiţii optime pe elevii care vor sosi, fiind cazaţi în mai multe case oferite şi închiriate de asociaţie.
Menţionăm că familia Tuchalin locuia într-un apartament cu 3 camere, pe care l-a părăsit, care a fost bombardat, pierzându-şi toate bunurile.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5