Primul student din familie, un proiect de impact lansat de Extensia Bistrița a Universității Tehnice

„Primul student din familie”, un proiect care are ca obiectiv principal promovarea accesului la o educație de calitate, prin oferirea de sprijin pentru finalizarea studiilor de către 351 de elevi de liceu și studenți ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca, a fost lansat la Bistrița, a scris președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan. În grupul țintă, sunt 180 de elevi din clasele XI-XII și 171 de studenți din anii I și II ai Extensiei Bistrița. Potrivit preșdintelui CJ BN, proiectul urmărește atât sprijinirea materială și educațională a elevilor și studenților, cât și implementarea unor măsuri de accesibilizare pentru persoanele cu dizabilități, asigurând astfel o educație echitabilă, incluzivă și orientată spre nevoile fiecăruia.
"Felicitări doamnei prof. dr. ing. Daniela Popescu - prorector pentru management universitar și relația cu mediul socio-economic, domnului prof. univ. dr. ing. Vasile Țopa - rector al UTCN, domnului prof. Vasile Șteopoaie - inspector școlar general, și conf. univ. Virgil Ispas - directorul Extensiei Universitare Bistrița a UTCN, pentru implicarea activă în derularea acestui proiect valoros. Inițiativele lor contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea învățământului tehnic din județul nostru, oferind tinerilor șanse reale pentru un viitor mai bun.Mult succes în continuare și cât mai multe proiecte educaționale de impact!
Educația scrie viitorul!", a explicat președintele Emil Radu Moldovan.
***
Programul „Primul student din familie” are ca scop sprijinirea tinerilor din medii defavorizate să acceseze educația superioară, contribuind la reducerea decalajelor socio-economice dintre zonele urbane și cele rurale. Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a aprobat 68 de proiecte în cadrul apelurilor „Primul student din familie”, finanțate prin Programul Educație și Ocupare.
Măsuri-cheie ale proiectului includ:

Măsuri de tip „punte” pentru a facilita tranziția de la liceu la universitate, cum ar fi sprijinul pentru elevii cu risc de a nu promova Bacalaureatul sau proveniți din promoțiile anterioare. Aceste măsuri cuprind consilierea elevilor privind programele de studiu din universități și promovarea ofertelor educaționale în liceele cu o rată scăzută de participare în învățământul superior.

Măsuri de prevenire a abandonului universitar: Prin crearea unor mecanisme de identificare și monitorizare a nevoilor studenților în cadrul Centrelor de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC), studenții cu risc de abandon vor primi sprijin pentru a-și continua studiile. Vor fi implementate programe remediale pentru cei cu dificultăți în învățare, iar cheltuielile pentru cazare și masă vor fi susținute pentru a facilita accesul la educație.

Accesibilizarea învățământului superior pentru studenții cu dizabilități: Prin achiziționarea de echipamente IT și dezvoltarea de instrumente educaționale accesibilizate, universitățile vor asigura accesul fizic și digital al studenților cu dizabilități. De asemenea, vor fi oferite servicii de suport, precum interpreți și tehnologii asistive, și consiliere personalizată pentru acești studenți.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5