Problemele actuale ale mediului de afaceri judeţean în contextul crizei economice

În lipsa unui plan guvernamental eficient de combatere a efectelor crizei, autorităţile locale încearcă să sară în ajutorul oamenilor de afaceri. Reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului s-au întâlnit, ieri, cu reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, cu oameni de afaceri, pentru a discuta problemele şi a găsi soluţii pentru situaţiile apărute în această perioadă.

Oamenii de afaceri se plâng că Guvernul nu ia măsuri pentru protejarea mediului de afaceri din ţară şi permite importuri masive care prejudiciază producţia autohtonă. Managerii s-au mai plâns şi de lipsa unor măsuri reale pentru reducerea fiscalităţii.

Vasile Bar, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCIA) B-N a apreciat pozitiv demersul autorităţilor, dar a cerut ca în fiecare localitate, să fie organizate asemenea întâlniri cu oamenii de afaceri.

,,Este necesară consultarea obligatorie a reprezentanţilor mediului de afaceri la adoptarea deciziilor în interesul comunităţii. Lucrul acesta a început la Bistriţa şi este foarte bine, şi ar trebui să fie aplicat în fiecare oraş şi în fiecare comună. Fiecare primar ar trebui să convoace înainte fiecărei şedinţe de consiliul local, atunci când se discută probleme legate de comunitate şi de dezvoltare, principalii agenţi economici din zonă, pentru că dânşii sunt cei care finanţează aceste investiţii în mare parte”, a spus Vasile Bar, preşedintele CCI B-N.

Fiscalitate excesivă, îngăduinţă zero

Într-o perioada în care lipsa de comenzi afectează majoritatea firmelor, managerii societăţilor au arătat cu degetul şi către fiscalitatea prea mare care apasă pe contabilitatea firmelor şi au cerut ordine în domeniu.

,,Constatăm că statul are reglementării clare şi precise privind obligaţiile agenţilor economici către stat. Pe când vom avea o lege prin care şi statul este obligat să respecte obligaţiile şi prevederile contractuale faţă de mediul de afaceri? E vorba de legea responsabilităţii fiscale care nu mai e adusă în discuţie. Legea e necesară şi cerem cu insistenţă să apară în Monitorul Oficial”, a precizat Emil Iugan, fondatorul grupului de firme MIS Grup.

Vasile Bar a cerut să se încurajeze achiziţionarea produselor autohtone, şi cetăţeanul să fie conştientizat că, investind în produse din judeţ, sprijină întreaga comunitate.

,,Singura noastră şansă pe care o enunţa domnul Iugan şi singura noastră şansă de a ieşi din criză este aceea de a promova investiţiile, de a crea facilităţi pentru export. Aici trebuie să acţioneze Guvernul. Trebuie luate măsuri pentru stimularea exporturilor, pentru stimularea investiţiilor şi atragerea investitorilor. Urgent măsuri pentru reducerea fiscalităţii, nu mai departe, decât impozitul minim, care este o aiureală. Trebuie luate măsuri pentru reducerea costului creditului bancar. Cum să reducă banca, impozitele şi nivele creditelor, atâta timp cât statul este principalul client al băncilor, situaţie în care societăţile comerciale ies de pe piaţă?”, a subliniat Bar.

Stimularea investiţiilor pentru a preîntâmpina intenţiile de realocare a activităţii

,,Referitor la această problemă de realocare, aş vrea să relatez o problemă dureroasă, dar hazlie în acelaşi timp. Ştim cu toţii că Teraplastul, Plasistemul, Politubul s-au mutat la Sărăţel. Acum, Primăria Bistriţa şi Primăria Şieu - Măgheruş se judecă pentru dreptul de administrare a acestor trei firme, situaţie care blochează activitatea de dezvoltare a Teraplastului, care nu mai poate promova niciun proiect, pentru că terenul are o situaţie neclară la Cadastru, cele două primării fiind în instanţă. În concluzie, Teraplastul nu poate promova un proiect de 3,5 milioane de euro din cauza acestui fapt. Trebuie să preîntâmpinăm astfel de probleme care ne duc la situaţii de râsu-lumii”, a menţionat Bar.

Alte beţe-n roate, starea proastă a infrastructurii

,,Poate cea mai importantă problemă cu care se confruntă mediul de afaceri la nivel local este starea proastă a infrastructurii din judeţul Bistriţa-Năsăud, atât în municipiu, cât şi în celelalte localităţi ale judeţului. De pildă, aş da exemplu centura Bistriţei care este plină de cratere, iar în dreptul Vămii este un crater, în care rişti să îşi rupi roţile de la maşină. Este o zonă circulată, iar această problemă este foarte gravă. Această centură este a nimănui. Primăria spune că nu este a lor, se discută de nu ştiu cât timp despre centura de nord, şi centura de sud, nu s-a decis lucrul acesta, iar noi stăm cu cratere în zona industrială, în zona marilor contribuabili din municipiul Bistriţa. Aceeaşi infrastructură proastă o întâlnim şi în zona Năsăudului, zona Rodnei, zona Beclean”, a mai completat Vasile Bar.

Vasile Bar a propus ca toate problemele şi soluţiile identificate in cursul acestor discuţii să fie promovate şi în cadrul unor întâlniri cu parlamentarii judeţului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5