Vasile Bar (CCI B-N): Un sfert din capacitatea economică a judeţului este afectată de criza forţei de muncă. Vietnamezi ba, moldoveni da

              Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, Vasile Bar, susţine că anul acesta se constată o scădere a cifrei de afaceri a mediului de economic din judeţ cauzată de deficitul de forţă de muncă. Declaraţia a fost făcută în contextul în care CCI B-N a găzduit, astăzi, şedinţa Colegiului Prefectural, la care au participat, pe de o parte, reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate, iar pe de altă parte reprezentanţi ai confederaţiilor patronale.

          „Avem lucruri foarte importante, care se pot rezolva la nivelul judeţului. Problemele cu care se confruntă mediul de afaceri pot fi rezolvate printr-o bună colaborare între instituţii. Camera de Comerţ şi Industrie este deschisă şi vrea într-adevăr să colaboreze bine şi foarte bine cu toate instituţiile deconcentrate.

          Bistriţa-Năsăud, chiar dacă suntem pe locul 37 ca număr de firme sau în aceeaşi zonă ca populaţie, din punct de vedere economic este mult mai sus. Anul 2018, faţă de anul anterior, a cunoscut o scădere a cifrei de afaceri din judeţ determinată în special de cea mai mare problemă legată de criza forţei de muncă. Criza de forţă de muncă din judeţul nostru afectează, după estimările noastre, circa 25% din capacitatea economică”, a declarat Vasile Bar.

          Preşedintele CCI B-N a făcut un apel către AJOFM, ITM, IŞJ să colaboreze în soluţionarea acestor probleme de resursă umană, dirijându-i pe oameni spre locurile de muncă. „După estimările noastre, în judeţul nostru sunt circa 2500 de locuri de muncă disponibile. Poate că la AJOFM sunt mai puţine, nu sunt transmise. Noi, Camera de Comerţ, am încercat pe căile administrative să rezolvăm o parte dintre probleme. Îi mulţumesc domnului deputat Suciu, care a fost foarte receptiv şi a luat  aceste probleme, sunt în diferite stadii. Pentru unele probleme a fost deja aprobată o lege şi mă refer la aducerea muncitorilor străini”, a precizat Vasile Bar.

          Preşedintele CCI B-N a subliniat faptul căsunt foarte puţini absolvenţi de liceu din 2018, care sunt angajaţi în economie, iar o parte dintre ei beneficiază de indemnizaţia de şomaj. Acesta s-a referit şi la modificarea legislativă prin care cei care beneficiază de ajutor social, dar care refuză un loc de muncă, îşi vor pierde acest drept.

          O altă problemă semnalată a constituit-o „munca la negru”, menţionând că deşi rolul CCI B-N este de a promova interesele agenţilor economici, nu poate fi de acord cu cei care practică o astfel de politică salarială. „Încă se mai găsesc agenţi economici indisciplinaţi, oameni care sunt obişnuiţi să plătească din buzunar, să acorde salariul minim pe economie. (...) Rugămintea mea este, în special în zona ITM-ului: acolo unde sunt plăţi la minimul pe economie, în condiţiile actuale ale crizei forţei de muncă, sunt semne mari vizavi de credibilitatea acestor salarii”, a completat Vasile Bar.

          Nu în ultimul rând, preşedintele CCI B-N a anunţat că aducerea forţei de muncă vietnameze în Bistriţa-Năsăud este improbabilă, însă intenţionează ca, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, în baza relaţiilor de înfrăţire stabilite cu Raionul Glodeni, să caute acolo forţa de muncă.

În context, prefectul judeţului, Ovidiu Frenţ, a menţionat că rămâne deschis la problemele mediului de afaceri şi a încercat să găsească soluţii, atât în plan local, cât şi naţional. „Nu întotdeauna propunerile confederaţiilor patronale nu coincid, şi este firesc, cu cele ale confederaţiilor sindicale. Dacă toţi trei – Guvern, sindicate, patronate – avem dorinţa să comunicăm şi să găsim soluţii, sunt convins că le putem rezolva. Îmi doresc ca această creştere economică importantă de 7,5%, anul trecut, şi de 5,5% estimată în acest an să se transforme în bunăstare, şi pentru mediul de afaceri, dar şi pentru cetăţeni”, a spus prefectul Frenţ.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5