Procesiune pe străzile Ierusalimului
Perşii au invadat Iudeea şi în prăpădul pe care l-au provocat acestei provincii a Imperiului Bizantin , în începutul de secol al VII-lea, au furat şi Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul binecuvântat, IISUS HRISTOS- ţinută în mare cinste de către creştini. Împăraul Heraclie a recuperat de la perşi cinstita Cruce a Domnului şi a adus-o cu mare bucurie în ierusalim. Mulţime mare s-a adiunat la această procesiune, în care împăratul însuşi purta Sfânta Cruce pe umerii săi, ducând-o pe străzile Ierusalimului, pe “Drumul Calvarullui”.
La un moment dat, împăratul se simţi slăbit şi văzu că nu mai poate să-şi continue drumul. Se opri în loc, clătinându-se. Patriarul ortodox al Ierusalimului, Zacharias îl sprijini, îi luă Crucea de pe umeri şi îi spuse:
-Împărate, e greu să duci Sfânta Cruce, fiindcă porţi coroana imperială pe cap şi ai haine împărăteşti, dar IISUS era desculţ, în haină simplă şi purta pe cap cunună de spini.
Împăratul îşi reveni, dându-şi seama de cele ce-l împiedicau. Îşi coborî de pe cap coroana, lepădă hainele împărăteşti, rămânând într-o cămaşă simplă, reluă Crucea grea pe umeri şi porni iar la drum. Acum se mai asemăna oarecum, exterior, cu ceea ce fusese cu vreo şase secole înainte…marea dramă prin care a fost salvată omenirea
Citiţi şi:
- Pr. Vasile Beni: Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci are în vedere două evenimente din istoria Bisericii
- Pr. Vasile Beni: Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci are în vedere două evenimente din istoria Bisericii
- Între „Osana!” şi „Răstigneşte-l!”
- Pr. Vasile Beni: Când ne facem semnul sfintei Cruci îi mulţumim şi îi cerem ajutorul bunului Dumnezeu!
- Vinerea Mare
Adaugă comentariu nou