Prof. dr. Dorel Cosma: Sunt bistriţean get-beget, oraşul acesta înseamnă familia mea
Rep: - Cititorii cotidianului „Răsunetul” l-au desemnat pe prof. dr. Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal Bistriţa, bistriţeanul anului 2012. Cum vă simţiţi în această ipostază?
Dorel Cosma: - Pentru mine este o satisfacţie şi o bucurie întrucât dacă un număr mare de cititori ai „Răsunetului”, primul şi cel mai ştiut ziar al judeţului, au apreciat că în instituţia noastră se fac acţiuni utile, înseamnă că scopul nostru este atins. În fiecare an încercăm să diversificăm programele noastre, să le îmbunătăţim. Este greu să aduci de fiecare dată noutăţi, dar cel puţin calitativ încercăm să fim mai buni. Afluenţa de public din 2012 şi acest vot al cititorilor, cel puţin mie îmi garantează că am reuşit să fim pe gustul concitadinilor noştri. Sunt bistriţean get-beget, născut aici, oraşul acesta înseamnă familia mea, de aceea, prin tot ceea ce fac, încerc să pun câte o cărămidă la frumuseţea oraşului nostru şi cunoaşterea acestuia în ţară şi în lume. Mulţumesc tuturor celor care m-au votat şi-i asigur de toată dragostea mea.
Rep.: - Care credeţi că au fost cele mai căutate manifestări ale anului 2012?
D.C.: - Judecând după afluenţa de public, dar şi după aprecieri, şi în 2012 Zilele municipiului Bistriţa şi Festivalul Internaţional de Folclor „Nunta Zamfirei” au fost cele mai gustate evenimente ale noastre. Cele două mari sărbători ale oraşului sunt incluse de acum în sufletul concitadinilor. Sigur că opiniile pot să difere, dar atunci când peste 90% din populaţia unui oraş doreşte astfel de manifestări este evident că trebuie să ne supunem majorităţii.
Rep.: - Cum a fost anul cultural 2012 per ansamblu? Dar pentru dumneavoastră?
D.C.: - Un an plin, încărcat de activităţi, dar şi de mari satisfacţii pentru orice artist, când după luni de zile de muncă eşti răsplătit cu 10 minute de aplauze nu poţi decât să te bucuri. A fost un an în care am continuat manifestările tradiţionale, am încercat şi proiecte noi pe care le vom continua în 2013. Personal, am avut mari satisfacţii prin obţinerea unor distincţii deosebite care îmi dau un impuls pentru ceea ce doresc să fac în continuare şi care, după o viaţă în slujba culturii, sunt ca un fel de mulţumire din partea publicului şi a celor care le acordă. Dacă ar fi să le enumăr n-aş putea uita de distincţia acordată de Mitropolitul Andrei, de distincţia din partea Uniunii Scriitorilor din România, de „Crucea de Malta” şi nu în ultimul rând de aprecierea cititorilor „Răsunetul”.
Rep.: - La premiile municipiului Bistriţa, primarul Ovidiu Creţu a declarat public că îşi doreşte să primiţi distincţia de „Cetăţean de onoare” al Bistriţei.
D.C.: - M-am bucurat foarte mult la ediţia de anul trecut a premiilor când, prin glasul primarului şi al Consiliului Local, am primit Premiul de Excelenţă după câţiva ani în care n-a mai fost acordat. Cred că cele mai mari bucurii le ai atunci când primeşti recunoaşterea celor de acasă, alături de distincţiile primite din întreaga lume. Asta pentru că acasă este foarte clar, sunt oameni şi situaţii care nasc invidii şi egoism şi o spun cu regret, şi răutate multă. Dincolo de asta, atunci când un om de mare ţinută şi cu deschidere spre viaţa civilizată, spre evenimentele europene, vede lucrurile în adevăratul sens şi care are grijă de cei care întemeiază evenimente culturale şi contribuie cu ceva nou la piedestalul culturii, te apreciază, nu poţi decât să-i mulţumeşti. O astfel de urbe nu se poate decât bucura că are, în funcţii de conducere, cetăţeni care ştiu să-i aprecieze pe cetăţeni. Eu sunt în acest moment Cetăţean de onoare al Năsăudului şi al oraşului Karditsa din Grecia, şi deţinătorul unui premiu Oscar obţinut în Italia şi, desigur, că orice distincţie pentru mine înseamnă mult şi le mulţumesc celor care mi-au acordat-o. Dacă va fi să primesc titlul de Cetăţean de Onoare al Bistriţei vom vedea şi acest lucru nu poate decât să mă bucure.
Rep.: - Toată această muncă culturală presupune sacrificii, înţelegere din partea familiei.
D.C.: - Aşa este, dacă nu ai linişte sufletească, dacă familia nu este alături de tine nu poţi crea pentru că actul cultural înseamnă creaţie, eforturi, deplasări. Spunea cineva că cultura este măsura fericirii şi singurătăţii unui popor. Noi, ca români, cred, că cel puţin prin cultură încercăm să demonstrăm că în această sferă suntem fericiţi şi nu suntem singuri. De aceea, sprijinul familiei este important, iar cei apropiaţi – soţie, copii, fraţi, părinţi – au fost şi sunt întotdeauna cei mai fideli spectatori, dar şi critici, în sensul bun al cuvântului. Fără un astfel de sprijin poate că nimic nu ai putea să realizezi. Sprijinul din partea familiei nu se vede, dar se simte.
Rep.: - Privind spre viitor, cum vedeţi actul cultural în 2013?
D.C.: - Am intrat într-un an greu. Odată prin faptul că este prin sine un act de sacrificiu, iar apoi prin faptul că ne mutăm, ca instituţie, însă avem, la Centrul Cultural, formată o echipă pregătită din toate punctele de vedere pentru doi ani de activitate în altă locaţie. Noi sperăm şi contăm pe sprijinul Consiliului Local, al Primăriei municipiului Bistriţa în realizarea unui loc de spectacole deosebit, în cortul amplasat în centrul oraşului. Am mai spus-o că aşa cum este cortul în momentul de faţă este într-o primă fază, în momentul în care vom oferi producţii artistice publicului bistriţean dorim să-l pregătim şi să-l amenajăm astfel încât în momentul în care spectatorii intră în acest cadru să rămână cu impresia unei adevărate săli de spectacol. Suntem pregătiţi pentru manifestările din 2013 cu gândul aprobării bugetului astfel încât să ne apucăm de lucru pentru iubitorii actului cultural.
Rep.: - Vă mulţumim pentru gândurile dumneavoastră, vă dorim un an bun, cu sănătate şi evenimente culturale frumoase.
D.C.: - Şi eu vă mulţumesc, iar pe cititori îi aştept la programul anului 2013, unul diversificat, astfel încât să atingem toate preferinţele publicului iubitor de cultură. Ne dorim să fim pe placul tuturor, aşteptând bistriţenii cu încredere alături de noi, alături de artiştii noştri la tot ce înseamnă fenomenul cultural din municipiul nostru.
Citiţi şi:
- Prof. dr. Dorel Cosma: După reabilitare, îmi doresc ca numele de Centru Cultural Municipal să fie schimbat în Palatul Culturii
- Petrece româneşte de Dragobete cu Mircea Vintilă
- Dorel Cosma: „Nunta Zamfirei” va aduce, în premieră, oaspeţi din Argentina, Egipt şi Algeria
- Dorel Cosma: Bugetul pentru acţiunile noastre culturale nu este exagerat în niciun fel
- Gelu şi Cristina Vlaşin îşi înnoiesc jurămintele de iubire în faţa altarului
Comentarii
Un OM deosebit! Merita din plin sa fie desemnat CETATEAN DE ONOARE A MUNICIPIULUI BISTRITA!
Adaugă comentariu nou