SUB LUPA TIMPULUI

Prof. dr. Zbînca Loredana Anca: Dezbaterile - cea mai bună pastilă împotriva ignoranței

Într-o lume în care alienarea realității este tot mai vizibilă, elevul modern trebuie să înveţe care dintre opiniile exprimate se sprijină pe fundamente valide şi care sunt simple afirmaţii sau speculaţii. Gândirea critică, argumentarea, inovația, creativitatea și implicarea socială sunt elementele care alături de pasiune, o multitudine de tehnici și noțiuni teoretice de logică și retorică exersate împreună cu profesorii de la excelență îi vor ajuta pe elevi să se exprime liber, coerent într-un mod persuasiv și eficace la evenimente sau la dezbaterile privind exprimarea unei opțiuni argumentate.

Cum ajută dezbaterile elevii? Cu siguranță, prin accelerarea învățării; dacă învățăm să producem și să receptăm argumente, putem orice. Este o superputere pe care orice elev o poate avea. Uneltele de gândire și comunicare cu care te înzestrează debate-ul vor fi eficiente cândva în luptă cu cei ce refuză gândirea critică, în luptă cu comoditatea intelectuală a societății de acum, în luptă cu zonele destul de largi din societate care manifestă intoleranță și agresivitate.

Club de dezbateri academice a fost un proiect județean din lista propunerilor vizând activitățile extracurriculare, înaintate Centrului Județean de Excelență, acceptat și finanțat de Primăria Municipiului Bistrița.

Acest proiect s-a născut din dorința de a le dezvolta elevilor abilitatea de a analiza diverse probleme controversate din multiple perspective, oferindu-le o imagine nedistorsionată de prejudecăţi sau de opinii majoritare, obligându-i într-un fel să emită judecăţi asupra unui fenomen sau fapt, folosind criterii obiective, încercând  să apere o poziţie cu ajutorul argumentelor susţinute de dovezi şi nu de opinii.

Scopul proiectului a fost ca elevii să conștientizeze importanța transformării personale cu ajutorul dezbaterilor, dar și importanța consolidării comunității, cu ajutorul fiecăruia dintre noi. De aceea, în cadrul orelor de excelență la Clubul de Debate elevii au devenit conștienți de importanța procesului de comunicare, îmbunătățindu-și încrederea în sine și dezvoltarea abilităților oratorice.

Produsul final al proiectului a fost o broșură care s-a vrut a fi un îndemn la dezbaterile academice. Astfel că elevii din Centrul Județean de Excelență au lansat o provocare pentru cei care vor dori să experimenteze aventura dezbaterilor. 10 pași pentru un discurs reușit; Un joc în care nu există un singur câștigător; 7 păcate capitate ale unui debater; Dezbaterea, tărâm necunoscut al minții mele au fost doar câteva dintre subiectele abordate de ei.

 

Prof. dr. Zbînca Loredana Anca, lector CJEx BN

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5