Prof. Vasile Găurean: "Oaia proastă se spovedește lupului”
- Și ce probleme ai avea pe suflet? zice cumătrul.
Tânără, abia de anul trecut, dumneaei e de părere că ciobanii...le cam asupresc.
-E nevoie de mai multă libertate și democrație, -zice ea, foarte informată. Spre deosebire de mama, care e de modă veche, sunt de părere „să ne luăm drepturile”prevăzute de lege. prea stăm înghesuite în țarc noaptea. Iarna e blândă, am putea să ne mai zbenguim. Vara trebuie să mergi cu turma, că te hămăie câinii ca și pe voi. Eu sunt mai romantică, vreau să fiu stăpână pe colțul meu de pajiște, nu să stau cu rudeniile astea proaste.
-Ideile tale-mi plac foarte- zice cumătrul.- Ești frumoasă și inteligentă. Ca altceva mai ai pe suflet?-
-Uneori, așa-mi vine să sar pârleazul ăsta, numai că lâna mi-e grea. Poate mai la primăvară...
-Haide, zice cumătrul lup, uite, te iau eu de gât, că-mi ești foarte dragă, te trec dincoace și mai stăm de vorbă sau mergem la club dincolo de deal, mai paștem o iarbă. Ieși din turma asta. Viața e...
Noroc că a venit mama-oaie și a certat-o rău, zicând- că-i nebună și anulându-i acest frumos al doilea tur de dialog pe care l-a avut cu dumnealui.
x
Dragi cititori și cititoare de toate vârstele, dacă cineva ar voi acum sau în viitor, să dea o lovitură de moarte poporului român, aceasta ar fi scoaterea noastră din alianțele economică și militară din care scum facem parte, UE și NATO. Chiar simpla vorbire despre un așa demers este o eroare impardonabilă, ce descalifică entitatea respectivă.
Niciodată în viscolita noastră istorie nu am beneficiat de o ridicare economică atât de bună ca acum (de șase ori PIB-ul față de cel de la intrarea în UE) și de atâta securitate, fiind în NATO.
Cât de mult ne-am dorit să accedem aici! Să privim ce se întâmplă în Georgia, unde oamenii vor ca țara lor să fie, dar miliardarul lor și guvernul sunt unelte rusești. Acum s-a adăugat pentru România și Schengen-ul și anularea vizelor pentru US. Suntem cu adevărat europeni, adică ceea ce ne-am dorit cu ardoare înainte de a fi acceptați. S-au ajustat salarii, s-au mărit pensii. Am fost considerați până mai ieri, dintre cei mai proeuropeni în concertul națiunilor, adevărat pilon estic de stabilitate, precum Polonia.
Destul a fost să apară din marea învolburată a confuziilor o „Sirenă” care promite iluzia fericirii dacă părăsești tot ce ai și vei primi cioara de pe gardul rusesc, cu păruta ei „înțelepciune”(de fapt primitivitate), neutralitatea ta ca țară și alte aberații stupefiante, amestecate de zor cu numele lui Dumnezeu și patriotismul vorbelor goale. Cu minciuni sfruntate că se va porni de la Kogălniceanu război contra iubitei Rusia, ca să nu poată fi instalat Trump președinte, ș.a.m.d.
Nu e de mirare că apar asemenea indivizi, ci că-și află o mulțime incredibilă de naivi gata să-i urmeze. în procente uluitoare.
Psihologul Siegmund Freud spunea că „deosebirea dintre omul normal și cel prost, este că acesta din urmă mu-și schimbă niciodată părerea”. El rămâne la ale lui, oricâte adevăruri i-ar pune cineva în față.
Din vremea Dragnea-Dăncilă, scrutinele electorale au început să arate, neoficial desigur, niște indicii despre starea mentală a națiunii: câți tâmpiți avem, câtă prostime simplă câți normali, câte caractere etc., etc. Mai nou, apar la vedere oameni ai unor puteri străine, trădători din convingere personală și „indivizi-tonomat”, în care bagi bani și vorbesc ce se cere...
Acestora le-a dat zilele trecute finanțatorul-deputat Gigi Becali, în stilul lui bolovănos, o replică antologică:
„Nu mai vorbiti aiurea. Eram primitivi inainte. UE ne-a ridicat... Dacă nu era UE, era vai de capul nostru. Eram niște sărăntoci.
Oricine e împotriva UE e dobitoc, țăran, prost, înapoiat și sărăntoc. Suntem în NATO; dormi liniștit în patul tău. Ce ne costă? 2% din PIB? 6 miliarde contează pentru un stat ca cetățeanul să doarmă liniștit? Când ai baze americane pe teritoriu, vin investitorii. Ce să impui tu, măi Georgescule? Nu te bagă nimeni în seamă. Ești un fulg.”
x
Socotiți, rogu-vă, aceste lucruri expuse ca o actualizare,
Dincolo de acestea, m-am întrebat ce resorturi psihologice pot determina o parte a electoratului nostru să-l urmeze, totuși? Să manifeste prin piețe, crezânf că apără democrația, deși treaba stă pe invers. Sindromul oii proaste, de popor prost? Problema, credeți-mă, se pune și în alte state europene democratice cu ștaif: Slovacia, Italia, Austria, Germania mai nou.
x
Una din multele definiții interesante ale omului este aceea că Omul este – o ființă, nu „neliniștită, cum spunea Neil Armstrong pășind pe Lună, ci o ființă nemulțumitoare.
În plan tehnologic, aaceastă caracteristică este o latură pozitivă, de natură să ne propulseze societățile spre stăpânirea naturii și poate a Universului. Șirul de noi și noi invenții tehnice în toate domeniile sunt o dovadă inebranlabilă.
În plan moral însă, această perpetuă nemulțumire, insatisfacție în viața de familie sau a societăților democratice este un izvor nesecat de suferințe, de erori, de contraziceri ale ființei sau ale unor societăți întregi.
Pentru a putea înțelege „fenomenul rătăcirilor”, vom lua în loc de o națiune, un cuplu soț-soție.
Veți fi văzut, domniile voastre atâtea căsncii frumoase, fericite, inclusiv la cea dintâi familie - Adam și Eva. De la o vreme (după 10-15 ani de viețuire împreună), în Paradisul vieții se strecoară șarpele unei eroziuni a fericirii. Ceea ce a fost odată fermecător, a devenit ceva obișnuit, dacă nu plictisitor. Nu mai punem atâta preț pe știuta frumusețe ce ne-a adus împreună. Dragostea prinde să pălească, privirea mai alunecă, ispitele ne dau târcoale și nu rareori, trăim o imensă, incredibilă...surpriză: persoana adorată, da, chiar ea, ne-a înșelat. Divorț, copii în lacrimi...Cauza? Multa fericire,. Premultul bine.Are poporul o zicală: „S-au buiecit și a venit nenorocirea peste ei”.
Iar când apare în suflet ispita, din bezne apare și Vrăjmașul, Amăgitorul, ce îți promite fericirea și plăceri în altă parte. Așa se întâmplă, iubiții mei, și cu națiunile zis democratice.
Uite cum se satură poporul nostru, ca și altele, de democrație, de toate partidele. Vrea altceva, că e dreptul la exprimare, democratic. Dreptul de a fi prost sau mai mult. Să vină altă soție/soț, alte partide mai proaspete, de dată recentă deși se vădesc repede a fi la fel ca celelate care au fost, eventual O DICTATURĂ.
Dictaturile țin mult mai mult: 30-50 100 de ani. De dictatură nu ai voie să te plictisești, să ceri să se dea jos. Ea nu permite asemenea voci. Cine-și permite, căde foarte ușor de la etajul zece în Rusia. Ziarele anunță „democratic”, că un Al Navalnîi sau oligarhi, cad subit de la așa înălțime. Să știe toți ce poți păți dacă nu ești cu „înțeleptul” conducător.
Poți să cazi tot de la etajele 10-12 în China lui Xi Jinping, dar acolo nu mai știu nici ziarele și nimeni că tu ai existat. Te-au șters de pe harta lumii.
Democrații din acestea vor avea cei inconștienți de azi.
Prof. Grigore Zăgrean de la Șieu-Odorhei, Dumnezeu să-l odihnească, zicea: „Cum și-o face omul singur cu mâna lui, nici cel mai aprig dușman al lui nu i-o face”.
De aici dezamăgirea lui Eminescu, ce exclama văzând neghiobia la români:„Neam prost!”; „Neamul nevoii!” sau dezamăgirea lui Petre Țuțea care se extazia tânăr: „Este o onoare să suferim pentru poporul român”, ca mai apoi să-și exprime deziluzia:„Am stat 13 ani la pușcărie pentru un popor de idioți”.
Cei care cer de zor „Democrație” în locul celei pe care o au, „găina de azi pe vrabia de mâine”, cum zic ungurii, ei cheamă pe diavolul din bezne cu inconștiența lor.
Atenianul Aristide s-a întâlnit cu un cetățean în Agora și acesta i-a spus franc: „nu te alegem arhonte, Aristide. Ne-am săturat de tine, de dreptatea ta, de corectitudinea ta, de cinstea ta fără de pată. Ne-ai obosit. Și te-aș ruga să-mi scrii aici, pe tăblița asta numele lu Katelos (oponentul lui Aristide). că eu nu știu scrie.
Mîhnit, fără a-l contrazice, Aristide i l-a scris și a plecat.
„N-a făcut nimic Johannis pentru țară. Demisia!”-se urlă în Piață. Au uitat oamenii lupta grozavă cu Ordonanța 13, când Sasul era în stradă în cele mai încordate momente. Au uitat de toate ticăloșiile regimului Dragnea, unde Sasul a fost cât digul Bicazului, oprind dictatura legilor hoțești și furtul legal. Și prestigiul lui ca Președinte cine l-a mai avut?(al Țării lui) in lumea civilizată. Cât de nerecunoscători putem fi.!..
Zicea cronicarul Miron Costin:„Când vă dă Dumnezeu un conducător bun, stați cu toții împrejurul lui și ajutați-l, pentru țara voastră.”
Iar noi? Neam de zavistnici, pururi dezbinați, adulteri, corupți, gata să ne vindem unii pe alții.
Într-o poezie a lui Alexandru Vlahuță, Prostia zice către Răutate: „Tu ai cetăți, Eu am oștire multă.”
Trebuie așadar Un SFAT al ÎNȚELEPȚILOR națiunii sau o CURTE mai largă a CONBTITUȚIONALITĂȚII, care să oprească derapajele nepermise ale unor inși sau ale poporului manipulat, zăpăcit, incapabil să discearnă binele de rău... Poate greși nu doar un grup de oameni, ci un partid, un Congres și un popor întreg.
De acum, anularea alegerilor din România pare a fi privită ca un posibil model pentru alte democrații europene, unde lumea s-a obosit de bine, își vinde onoarea pentru un blid de linte (azi, „lintea” este gaz metanul mai ieftin și petrolul).
(Cineva l-a întrebat pe opozantul Maiei Sandu ce a făcut Rusia pentru Moldova și numitul n-a avut niciun exemplu.)
Vestea bună, este că suntem extrem de importanți geoplitic. În stilul lui năbădăios, președintele Donad Trump promitea că va numi „un Președinte în România, unul proamerican, proatlantic”. Evident, ca sugestie. Numai că nu știm exact ce înțelege domnia sa prin acești termeni, fiindcă adesea îi vede pe invers. Dă-ne, Doamne, mintea de pe urmă!
Prof. Vasile Găurean
Citiţi şi:
- Dorin Dobra: România cunoaşte cea mai bună situaţie geopolitică în întreaga ei istorie modernă. Este cel mai important partener al NATO pe flancul estic european
- Planeta respiră ușurată: America și-a găsit Președintele
- Andrei Marga: Ucraina în relația supraputerilor
- Cuiul lui Pepelea
- ,,Veți auzi de războaie și zvonuri de războaie...”
Adaugă comentariu nou