Profesorul Ilie Săsărman s-a pensionat

Aurel Podaru

Aşa-i că nu vă vine să credeţi? Nici mie! Cum adică, un om în toată puterea să se pensioneze! Are el acest drept? Dacă stăm şi ne gândim puţin, am zice că are! La vârsta de 65 de ani (împliniţi în aprilie 2016) şi după 46 de ani de trudă (ce nobilă trudă!), orice „om al muncii” are dreptul să se retragă din activitate. Pentru a se mai şi oduhni, printre altele.
Câţi ani am zis, 46? Cred că am greşit, hai să-i mai numărăm o dată.
În 1970, Ilie Săsărman (născut în 1951, în Măluţ, unde urmează primele două clase, pentru a le continua, din 1960, la Beclean, inclusiv pe cele liceale), student al Facultăţii de Filologie din Baia Mare, secţia fără frecvenţă, este încadrat ca profesor de limba şi literatura română la Şcoala Generală Corvineşti, judeţul Bistriţa-Năsăud. După doi ani, este transferat, pe aceeaşi catedră, la Şcoala Generală Matei, continuându-şi studiile universitare, pe care le va încheia, cu succes, în 1974, devenind astfel titularul catedrei amintite. În 1985 revine la Corvineşti, unde va rămâne până după revoluţie. În aceşti 20 de ani (1970-1990), profesorul Ilie Săsărman va predă elevilor de gimnaziu, români şi maghiari, limba şi literatura română. El i-a învăţat să scrie şi să vorbească corect limba în care s-au născut, insuflându-le totodată şi respectul pentru cuvântul scris şi rostit. Şi preţuirea celor ce cultivă această limbă „ca un fagure de miere”.
După revoluţie, urmează alţi 20 de ani, la Şcoala Generală din Vermeş, comuna Lechinţa, în calitate de profesor şi director, de data aceasta. O şcoală mică, dar cu pretenţii mari, după cum susţine Ilie Săsărman, căci cadrele didactice de aici sunt Dascăli (cu majusculă!) de mare probitate profesională şi morală. Următorii (ca să nu spunem „ultimii”!) şase ani, pe profesorul Ilie Săsărman îl vom întâlni la Şcoala Gimnazială Lechinţa. Aşadar, 46 de ani, cum bine am calculat noi la început. O viaţă de om, cum s-ar zice.
Dar când au trecut aceşti ani?, pare să se întrebe acum profesorul Ilie Săsărman, viitorul pensionar. Vorba poetului: „Anii trec ca apa”. „Ca apa” au trecut şi cei 46 de ani pentru profesorul de Limba şi literatura română Ilie Săsărman, timp în care i-au „trecut prin mână”, cum se zice, peste 40 de promoţii, elevi de gimnaziu, „risipiţi” azi în cele patru zări, cei mai mulţi dintre ei, fiind, din câte cunoaşte, oameni realizaţi.
Iar el, Profesorul, a dobândit, în îndelungata sa carieră, toate gradele didactice din învăţământul preuniversitar, şi îşi aminteşte acum, cu drag, că la susţinerea lucrării de gradul I („Existenţa intelectualilor şi a slujbaşilor ardeleni în opera lui Liviu Rebreanu”), în 2005, a avut parte de o comisie care a rămas în memoria colectivă a şcolii din Vermeş: profesorii universitari Sergiu Pavel Dan, coordonatorul ştiinţific, şi Virgil Florea, preşedintele comisiei, ambii de la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, alături de care s-a aflat şi profesorul şi scriitorul Cornel Cotuţiu, reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud. O „sfântă treime”, am zice noi, cu gândul la blazonul unei astfel de comisii, ce se afla în premieră absolută la Şcoala Generală din Vermeş!
Candidatul a luat, fireşte, nota maximă, iar ulterior, lucrarea sa a fost pusă între coperţile unei cărţi: „Dileme” (Editura Clubul Saeculum, Beclean, 2006), care a fost lansată la Lechinţa, cu participarea tuturor profesorilor de limba şi literatura română (şi nu numai!) din şcolile de pe raza comunei: Lechinţa, Vermeş, Chiraleş, Sâniacob şi Sângeorzul Nou. Un adevărat eveniment cultural în zona faimoaselor vinuri („In vino veritas”, nu-i aşa!) de Lechinţa.
Pe linie profesională, Ilie Săsărman a fost învrednicit, de-a lungul celor 46 de ani, cu diplome, distincţii şi premii. Ani de-a rândul el a beneficiat de salarii şi de gradaţia de merit. Ca o recunoaştere, dar şi ca o recompensă a activităţii sale dedicate şcolii, învăţământului românesc.
Dar şi din punct de vedere al familiei, Ilie Săsărman este un om împlinit. Soţia sa, Aurelia, profesoară de matematici, acum pensionară, şi cei doi băieţi, amândoi cu studii superioare: Paul, inginer constructor şi om de afaceri, şi Lucian, absolvent al unei facultăţi cu profil sportiv, stabilit de ani buni în Londra. Soţiile lor: Gabriela şi Angela, sunt amândouă lechinţence. Şi, în fine, cei mai tineri reprezentanţi (reprezentante, mai corect!) ai/ale familiei Aurelia şi Ilie Săsărman, sunt Ioana, Ştefania şi Ilinca. Trei şcolăriţe de elită!
Păi cum să nu te bucuri că profesorul Ilie Săsărman este un om fericit alături de admirabila sa familie. Să te bucuri şi să-i spui acum din toată inima:
La mulţi ani cu sănătate, domnule profesor!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5