Programul After school va fi aplicat în spiritul legii, inclusiv prin fiscalizarea banilor
Inspectorul şcolar general Camelia Tabără crede că programul „Şcoală după şcoală” trebuie reaşezat, exact în litera şi spiritul Ordinului de ministru 5349/2011.
„L-am aplicat şi până acum, dar cu anumită lejeritate, tocmai din dorinţa de a veni în întâmpinarea părinţilor care solicită acest program. În anul trecut şcolar am fost verificaţi şi trebuie să respectăm chiar toate cerinţele şi componenta educaţională trebuie să ofere fiecărui copil care stă în plus la şcoală un pachet de activităţi care să cuprindă fie consolidare, fie învăţare remedială, fie accelerarea învăţării sau activităţi recreative. Trebuie îmbinată activitatea efectivă de lecţii, copiii stau acolo şi-şi fac lecţiile, cu activităţi recreative şi susţinerea financiară, cu resurse financiare, trebuie foarte bine clarificată. Acolo unde sunt situaţii unde părinţii plătesc, lucrurile trebuie să fie foarte clare şi din perspectiva spaţiilor folosite pe Legea administraţiei şi din perspectiva fiscalizării banilor. Asociaţiile de părinţi trebuie să se implice şi să fie partenere ale acestor programe, în plus mai avem şi Statutul elevului care ne responsabilizează pe toată durata activităţilor pe care le desfăşoară copiii în spaţiile şcolare”, a explicat Camelia Tabără.
Şeful IŞJ a menţionat că, săptămâna viitoare, Consiliul Local Bistriţa va dezbate un proiect de hotărâre pentru această activitate. Mai mult, prin Centrul Comunitar de Tineret pentru cartierul Subcetate va fi organizată o activitate, mai ales că acolo nu poate fi vorba de o susţinere materială din partea părinţilor, lucrându-se în regim de voluntariat.
„Lucrurile sunt diferite de la o şcoală la alta. La Şcoala Gimnazială nr. 4, programul „Şcoală după Şcoală” se face în regim de voluntariat, la Şcoala „Ştefan cel Mare” se face printr-o asociaţie non profit. Lucrurile pot fi nuanţate în funcţie de nevoile pe care le are fiecare şcoală şi soluţiile pe care le găseşte”, a declarat Camelia Tabără.
Practic, acest program ar trebui să se desfăşoare pe grupe de maximum 12 elevi, fără a fi implicată în mod direct învăţătoarea de la clasă şi cu o transparentizare totală a cheltuielilor pentru masă, spaţiu locativ şi a drepturilor cadrului didactic.
Citiţi şi:
- Programul „Şcoală după şcoală” se derulează în 15 școli, cu finanţare locală, europeană sau plătit de părinţi!
- Camelia Tabără: În Bistriţa nu am avizat niciun program de After School
- Camelia Tabără: Programul Şcoală după şcoală poate funcţiona în şcoli, dar după regulile ministerului
- Taxă de 3 lei/oră/sală pentru programul After school, la Bistriţa! Vezi şi celelalte taxe pentru închirierea spaţiilor şcolare!
- Proiect USR în Parlament: orele profesorilor implicați în programul „Școală după Școală”, plătite din bugetele locale
Adaugă comentariu nou