Proiecte ambiţioase pentru Biblioteca Judeţeană: o nouă clădire cu Sală de Conferinţe, filială la Cernăuţi, Conferinţa Naţională a Bibliotecarilor

Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” şi-a prezentat, în cadrul unei întâlniri cu cititorii, programul realizat în 2013, precum şi agenda bogată pe care doreşte s-o parcurgă în 2014.
Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Judeţene, împreună cu referenţii instituţiei, au reuşit, din aprilie anul trecut, de când a preluat funcţia de director, să realizeze un bogat program cultural, amintind aici doar „Atelierele critice”, „Conferinţele bibliotecii”, Colocviile „George Coşbuc” şi „Liviu Rebreanu”, evenimentele dedicate marcării a 150 ani de la dispariţia poetului Andrei Mureşanu, „Rondul de noapte”, „Serile de la casa poetului”, Colocviile de la Gledin. Nu a existat săptămână în care Biblioteca să nu aibă cel puţin o acţiune, de la deschiderea noului sediu, care s-a realizat în prezenţa unor nume importante ale culturii româneşti, dar şi cu binecuvântarea Mitropolitului Andrei. În tot acest timp, instituţia s-a deschis şi spre cititorii defavorizaţi, amintind aici tipărirea Ghidului bibliotecii în alfabetul Braille pentru nevăzători. Sub genericul „Identităţi şi alterităţi” au fost realizate o serie de evenimente care au avut în centru comunităţile conlocuitoare (maghiari, germani). Acţiuni precum Haloween şi Shoebox au adus mai aproape cititorii, la fel ca parteneriatele cu şcolile din oraş şi întâlnirile cu bibliotecarii.
Din programul editorial al bibliotecii amintim câteva cărţi, cu impact naţional, comentate în presa de specialitate, amintind aici ediţia Pavel Dan, Integrala Lucian Valea, Biblioteci din Comitatul Bistriţa-Năsăud, Ghidul Bibliotecii, Ghidul bibliotecilor comunale, cărţile semnate de Ileana Urcan, Cornel Cotuţiu, Ioan Mititean, Cleopatra Lorinţiu, antologia „Transbordare”, „Dogmatica lui Pletosu”. Dintre personalităţile invitate anul trecut la Bistriţa amintim pe Virgil Nemoianu, Basarab Nicolescu, Mircea Martin, Mihai Zamfir, Ion Pop, Mihai Cimpoi. Pentru a fi mai vizibilă, Biblioteca Judeţeană şi-a creat un site nou, precum şi o pagină de Facebook. Pentru a păstra viu spiritul culturii năsăudene, B.J a contribuit la editarea revistei „Astra”, precum şi la organizarea simpozionului „Academicienii Năsăudului” şi a amplului eveniment „Sfinţii Martiri Năsăudeni”.
Atelierul de origami, evenimentele sub genericul „Ştiinţă şi religie”, actualizarea marilor procese literare, implementarea proiectului electronic „Tinread”, alături de programul de promovare al culturii româneşti la Cernăuţi şi Chişinău au contribuit la agenda bogată de anul trecut a bibliotecii. Nu întâmplător, la Conferinţa Naţională a Bibliotecarilor, care a avut loc la Sibiu, Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud a luat locul I prin paleta largă de servicii oferită cititorilor, precum şi prin brand-ul CoşBook, omologat la OSIM. Deschiderea unei filiale la Spitalul Judeţean şi inaugurarea Bibliotecii de la Runcu Salvei sunt alte repere ale anului trecut.
Pentru anul 2014, unul dintre cele mai importante proiecte este construirea unei clădiri noi în curtea bibliotecii, în care vor fi depozitele de carte şi o sală de conferinţe multifuncţională. Ioan Pintea spune că lucrările vor începe undeva în luna aprilie şi că se doreşte ca în toamnă să se poată inaugura noul corp printr-un eveniment demn de inaugurarea unei săli de conferinţe În atenţia bibliotecii este, zi de zi, achiziţia de carte, atât pentru sediul central, cât şi pentru secţiile pe care biblioteca le are în oraş şi nu numai. Un proiect major pentru acest an este şi găzduirea Conferinţei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor – Biblio Publica, care va aduce la Bistriţa cele mai importante instituţii din domeniul cărţii.
Pentru prima dată va fi organizat şi un eveniment dedicat prozatorilor, sub genericul „Timpul regăsit. Panorama prozatorilor contemporani”, care va întregi, astfel, manifestările deja consacrate - Serile de la casa poetului şi Rondul de noapte. În parteneriat cu Biblioteca B. P. Haşdeu Chişinău va fi editată Bibliografia Liviu Rebreanu, iar în memoria celui care a fost Petru Poantă, unul dintre cei mai apreciaţi critici ai operei lui Coşbuc, va fi editată o carte care va cuprinde textele scrise de-a lungul anilor de scriitorul clujean despre Coşbuc. Iar de volumul VI din Integrala lui Coşbuc se va ocupa Irina Petraş, preşedinta USR Cluj.
Moştenirea lui Vasile Fabian Bob, Colocviul Sergiu Al. George. Cultură şi viaţă (născut la Sângeorz Băi) sunt alte proiecte ale bibliotecii pentru acest an. De asemenea, se doreşte deschiderea unei filiale la Universitatea „Babeş-Bolyai” – Extensia Bistriţa, precum şi a Bibliotecii comunale de la Ciceu Mihăieşti. În urma vizitei de anul trecut de la Cernăuţi, directorul Ioan Pintea a parafat un parteneriat cu Biblioteca Regională pentru deschiderea unui muzeu în casa lui Aron Pumnul, în care să fie înfiinţată şi o filială a Bibliotecii Judeţene pe modelul celei de la Chişinău. Pentru ac est lucru s-au făcut demersuri inclusiv la nivel guvernamental, prin preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan. „E o chestiune de timp şi de oportunităţi administrative. Până atunci vom avea un parteneriat cu biblioteca regională de acolo pentru a duce cărţi pentru comunitatea românească din Cernăuţi”, declară Ioan Pintea.
Anul a debutat în forţă prin evenimente precum lansarea antologiei „Transbordare”, întâlnirea cu Claudiu Komartin, George Vancu şi Nicu Avram, lansarea volumului Sfântul Grigorie de Nazianz, a volumului V „Opere George Coşbuc”.
............................
Citiţi ediţia print

Comentarii

19/02/14 14:35
Vizitator

Iata ca la nici un an de la mutarea bibliotecii judetene inaugurata cu surle si trambite, in ciuda numeroaselor reactii legate de insuficienta spatiului, se constata ca de fapt lucrurile nu s-au rezolvat decat pe jumatate. Acum se anunta intentia de a construi o anexa pentru depozitele de carte si o sala de conferinte. Asta inseamna sa fortezi lucrurile. Dupa cum se stie, Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania ar fi vrut ca, la Bistriţa, să funcţioneze un muzeu de artă religioasă. De altfel, el a intervenit pe lângă reprezentanţii BNR să cedeze Consiliului Judeţean clădirea de pe strada Alexandru Odobescu unde urma să fie amenajat muzeul. Muzeul urma sa aiba un caracter ecumenic, ceea ce ar fi atras un numar mare de turisti de diferite confesiuni. Operatiunile de restaurare a cladirii cu destinatia de muzeu au fost facute cu fonduri europene prin programul REGIO in perioada 2009-2012, prilej cu care au fost adaugate pe fatada estica a cladirii doua galerii de sticla, la parter si etaj, marind astfel spatiul expozitional al viitorului muzeu. Dupa alegerile locale din 2012, a fost schimbata si destinatia cladirii gata restaurate, fiind atribuita Bibliotecii Judetene, in ciuda spatiului insuficient pentru a gazdui toate functiunile unei biblioteci publice, desi dupa cum consemna presa din acea vreme, a existat un studiul de fezabilitate început în anii trecuţi cu întocmirea proiectului ce a costat 300 mii lei. Cu toate astea, au fost facute modificari interioare de recompartimentare si mutare de usi, compromitand partial operatiunea de restaurare. Dupa binecunoscutul proverb romanesc “doi incarca, doi descarca”, orasul Bistrita a ramas si fara un muzeu de arta sacra unic in zona si fara o biblioteca publica de nivelul secolului XXI.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5