Proiectele primarului Dumitru Costin – canalizare, străzi asfaltate, poduri, sport – la înălţimea vârfului Şpanului
În comuna Negrileşti se ajunge acum foarte uşor. Drumul modernizat te poartă printr-o zonă mioritică, de o parte şi de alta a şoselei terenuri ce prind viaţă, iar pârâul este pe cale să sece. E secetă şi aici, dar gospodarii trag nădejdea că vor veni ploile şi munca lor va da roade bogate.
Situat la 327 m deasupra mării (cum spun specialiştii), satele Negrileşti, cu Purcărete şi Breaza, localităţi componente ale comunei, rămân ancorate în modernitate. Dacă ajungi în Breaza, spre exemplu, ai o privelişte de cetate, cu vile bine înfipte în solul dur al aşezării. Se spune că, suprafaţa plană de aici este doar atât cât să întorci un autobuz. Ca atare, la Breaza, spun localnicii, este cel mai scump teren intravilan din ţară. Nu este disponibil şi chiar dacă se mai găsesc câteva grădini în vatra aşezării, ele nu se vând. Cu toate acestea, Breaza, cu o şosea modernizată şi cu alte obiective în derulare, devine o „staţiune” turistică cu un specific aparte.
Primarul Dumitru Costin, om al locului, adaugă, an de an, noi frumuseţi comunei pe care o slujeşte. Este edilul şef al comunităţii şi, ca atare, nu vrea să-i nemulţumească pe oameni. Accesează proiecte în aşa fel încât noi obiective să prindă viaţă. Ne spune edilul şef al comunei că, după ce reţeaua de apă a fost finalizată, s-a trecut la canalizare. Apă fără canalizare nu prea merge. Proiecte avem pentru toate cele trei sate. Modernizarea iluminatului public este unul dintre acestea. Apoi, vom asfalta, ne spune Dumitru Costin, uliţele din Negrileşti, Purcărete şi Breaza, pe o lungime de 15 km. În faza de proiectare se află un pod peste Valea Mare – Negrileşti. De asemenea, pârâul Valea Brezii va fi, prin lucrări de curăţire şi consolidare a malurilor, unde este cazul, supus unor modificări ce vizează evitarea poluării zonei. „Să vină ploile, ne spunea un bătrânel aflat în vecinătate, la semănat, că tare-i uscat pământul. Numai colb iese după tractor”.
Nu este neglijat nici sectorul învăţământ-sport. Bunăoară, şcoala din Breaza este în reabilitare, iar spaţiile de învăţământ din Negrileşti sunt dintre cele mai bune. În Breaza şi Negrileşti vor fi amenajate terenuri sintetice pentru activităţi sportive şi recreative.
În comuna Negrileşti trăiesc 2551 locuitori în 897 gospodării, conform ultimului recensământ. Sunt patru şcoli şi patru grădiniţe. Este pauză şi ajung la grădiniţa din Negrileşti. Copiii, sub supravegherea educatoarei Emilia Bugnar, erau afară. Sunt amenajate spaţii corespunzătoare pentru activităţile celor mici. „Sunt prezenţi 28 de prichindei şi, profitând de timpul foarte frumos, desfăşurăm activităţile în aer liber”, ne spune doamna educatoare. În vecinătatea grădiniţei se află un monument cu inscripţia „În memoria eroilor”. Au căzut pentru sat şi pentru patrie în cele două conflagraţii mondiale 46 de locuitori, sacrificiul lor suprem fiind preţuit aşa cum se cuvine.
Comuna oferă condiţii bune şi desfăşurării activităţilor agricole şi în special creşterii animalelor, ovine şi bovine. Am văzut la Negrileşti şi solarii, semn că şi legumicultura are rădăcini sănătoase.
Primarul Dumitru Costin şi viceprimarul Ioan Pugna continuă, prin proiectele aflate în derulare sau cele viitoare, să-i facă pe cei ce călătoresc pe DJ 170 şi ajung în vârful Şpanului, să poată spune că aici gospodarii sunt la înălţime.
Citiţi şi:
- Preşedintele Emil Radu Moldovan, mitropolitul Andrei şi stareţul Mănăstirii Rohia, Cetățeni de Onoare ai comunei Negrilești. Primarul Dumitru Costin, distins cu Ordinul Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin
- Investiţii de peste 2,6 milioane euro la Negrileşti în infrastructura şcolară, cea rutieră şi reţeaua de apă
- Bogdan Ivan Gruia: Cu un primar harnic, Dumitru Costin, la Negrilești "faptele vorbesc mai tare decât vorbele"
- Drum bun! Bistriţa-Năsăud, mai aproape de Maramureş şi prin Negrileşti-Breaza!
- Dumitru Costin, primarul comunei Negrilești, a revenit la PSD
Adaugă comentariu nou