Proprietarii de câini periculoși din Sărata și Viișoara, verificaţi. 12 sancțiuni, aplicate de poliţişti

În perioada 6-9 martie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Pentru Protecția Animalelor Bistrița-Năsăud au continuat acțiunile de verificare a proprietarilor și deținătorilor de câini periculoși din categoriile I și II, în vederea respectării legislației în domeniu, dar și a condițiilor de bunăstare a animalelor

Acțiunile au fost desfășurate în localitățile Bistrița, cartierele Sărata și Viișoara, fiind efectuate verificări cu privire la 8 proprietari de câini periculoși. Totodată, au fost verificate și examinate clinic, de către medicul specialist din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Bistrița-Năsăud, 14 câini aparținând raselor periculoase.

În urma verificărilor, s-a constatat, 2 cazuri, animale nu erau identificate prin microcipare, în 4 cazuri câinii nu au fost declarați, în 6 cazuri nu erau sterilizate sau nu le-a fost acordată asistență medicală obligatorie, fiind aplicate 12 sancțiuni contravenționale, toate cu avertisment.

În cadrul acțiunii, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor le-au reamintit proprietarilor/deținătorilor de câini periculoși sau agresivi obligațiile pe care le au, conform legislației în vigoare.

Astfel, potrivit Ordonanței de Urgență 55 din 30 aprilie 2002 (art. 1), prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:
a)categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;
b)categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Potrivit legislației, proprietarii de câini periculoși au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în una din cele două categorii prevăzute de lege precum şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:

a)numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
b)efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
c)efectuarea sterilizării câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a);
d)existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii prevăzuţi la art. 1 lit. a).

În cazul schimbării adresei imobilului proprietarii de câini încadraţi la art. 1 au obligaţia să depună în termen de 48 de ore, la sediul poliţiei în a cărei rază se află noua adresă

Pierderea sau decesul unui câine încadrat la art. 1, precum şi înstrăinarea câinilor încadraţi la art. 1 lit. b) vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul poliţiei în a cărei rază se află imobilul de deţinere al câinelui.

Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. b), precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă.

Se interzice:
a)organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop şi participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparţin câinii;
b)importul sau comercializarea câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a);
c)reproducţia câinilor prevăzuţi la art. 1, care nu au acte de origine recunoscute de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională;
d)abandonarea câinilor periculoși.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5