ProSomeşul în Interreg IV C

Asociaţia pentru protecţia mediului şi prezervarea resurselor de apă “ProSomeş” s-a reunit miercuri, 17 decembrie, de la ora 12,00, în adunarea generală găzduită de Primăria comunei Feldru, unde-şi are noul sediu, în prezenţa majorităţii membrilor din bazinul superior al Someşului Mare şi a partenerilor francezi de la Sicala care şi-au petrecuit trei zile în Ţara Năsăudului (16-17-18 decembrie), pentru a se pune la punct proiectul înscris în Interreg IV C care urmează a fi depus până în 30.01.2009, dar şi semnarea convenţiei de cooperare descentralizată ProSomeş – SICALA – parteneriat bilateral vechi de peste doi ani.

Preşedintele ProSomeş – Ştefan Sângeorzan, primarul comunei Feldru, secondat de vicepreşedintele asociaţiei - ing. Dumitru Mureşan – primar al oraşului Năsăud, a anunţat ordinea de zi care cuprindea: prezentarea invitaţilor şi a oaspeţilor, proiecte derulate, activităţi ale ProSomeş 2008, programul Interreg IV C şi convenţia de cooperare descentralizată Sicala – ProSomeş.

Din delegaţia partenerilor francezi de la sindicatul de pe Valea Loarei, condusă de Etienne Fautard, au mai făcut parte Charlotte Dumas de Rouly, Michel Fuchs şi Roland Gobet, iar din partea ProSomeş au participat reprezentanţii primăriilor din Năsăud, Sângeorz-Băi, Beclean, Zagra, Nimigea, Şanţ, Leşu, Rebrişoara, Feldru, Ocolului Silvic Feldru ai Consiliului Judeţean, precum şi conferenţiar dr. Flore Pop de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării de la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Etienne Fautard a făcut prezentarea proiectului IRENES (Soluţii şi Iniţiative Ecohidrologice ale Râurilor în Spaţiul European), la care participă PROSOMEŞ (România), SICALA (Franţa), şapte ONG-uri din Bulgaria, Spania, Grecia, Portugalia, Austria, Marea Britanie.

Dacă va fi admis, vor putea fi accesate fonduri europene de până la două milioane de euro, din care, pentru fiecare partener între 150-200 mii de euro, România urmând a primi o finanţare UE de 80 la sută, în timp ce Franţa, doar de 60%. Partenerii francezi s-au arătat deosebit de mulţumiţi de colaborarea cu reprezentanţii ProSomeş.

Preşedintele ProSomeş – Ştefan Sângeorzan – a prezentat o scurtă dare de seamă a activităţii asociaţiei, dar şi a situaţiei bugetului spunând că în contul acesteia sunt 74.428 de lei şi 1600 de euro, amintind participanţilor că aceste fonduri reprezintă cotizaţia partenerilor (1 leu/locuitor/an), fiind atenţionaţi restanţierii să-şi achite datoria.

Partea a doua a discuţiilor s-a ţinut la frumoasa pensiune Odiseea, unde au fost, de fapt, cazaţi oaspeţii francezi. Aceştia s-au arătat impresionaţi plăcut de împrejurimi, de evoluţia în bine în ultimii ani, promiţând o colaborare intensă.

Vicepreşedintele ProSomeş – ing. Dumitru Mureşan – a prezentat o scrisoare de intenţie privind înfrăţirea cu o localitate din Franţa, a oraşului Năsăud, discuţiile continuând la o masă rotundă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5