Organizarea „Zilelor ProSomeş”
Asociaţia pentru protecţia mediului şi prezervarea resurselor de apă – ProSomeş – şi-a susţinut Adunarea Generală, unde s-au discutat o serie de probleme organizatorice, activitatea desfăşurată pe parcursul anului 2008 şi proiecte-obiective pentru anul în curs.
Au participat reprezentanţii primăriilor: oraş Năsăud, Leşu, Nuşeni, Romuli, Şanţ, Salva, Dumitra, Zagra, Chiuza, Rebra, Parva, Sângeorz-Băi, Feldru – localitatea unde-şi are sediul „ProSomeş” şi reprezentanţii Consiliului Judeţean. Preşedintele asociaţiei, Ştefan Sângeorzan, primarul comunei Feldru, a anunţat, în primul rând, că „ProSomeş” a pierdut deja un partener (comuna Maieru) care s-a retras din asociaţie şi, se pare, acelaşi lucru îl vor face şi oraşul Beclean, alături de comunele Nimigea şi Runcu Salvei.
„Este dreptul lor, nimeni nu este obligat să rămână în asociaţie dacă nu doreşte. Sunt convins că vom aduce multe beneficii localităţilor pe care le reprezentăm şi comunităţilor locale, dacă vom face o echipă bună. Momentan, ProSomeş are în componenţă 19 localităţi cărora le este alături şi Consiliul Judeţean care, prin preşedintele Liviu Rusu, şi-a reconfirmat susţinerea şi sprijinul financiar şi logistic”, a precizat Ştefan Sângeorzan.
Sunt preocupări pentru realizarea de proiecte prin care să se obţină finanţări, ca de exemplu cel intitulat „ProSomeş te ajută să faci spaţii verzi în comuna ta” în valoare de 87.000 de lei, pentru care sunt şanse să fie finanţări de la Fondul Mediu, în urma căreia fiecare localitate parteneră va realiza un părculeţ.
După cum se ştie, ProSomeş este parteneră în proiectul internaţional „Interreg IV C” cu o cerere de finanţare de 160.000 euro, urmând ca în luna iulie să primească răspuns. Acesta are termen de derulare 36 de luni.
De asemenea, ProSomeş doreşte să înfiinţeze un GAL (Grup de Acţiune Locală) în vederea accesării de fonduri prin axa LEADER – una din componentele Programului Naţional de Dezvoltare Rurală – unde reprezentanta Consiliului Judeţean, Doina Corneanu, este desemnată să se ocupe special de proiect.
Adunarea Generală, în conformitate cu metodologia de înfiinţare, a acceptat ca pe lângă ProSomeş să mai facă parte din GAL şi Primăria Feldru (în calitate de administraţie publică locală), iar în calitate de agent economic, firma „Defaplast” SRL (a patronului Vasile Săplăcan).
Aşa cum spunea Ştefan Sângeorzan, în fiecare localitate membră a ProSomeş, în două săptămâni, vor fi montate containere speciale unde să fie colectate deşeuri din PET, care vor fi transportate la presa special instalată la Feldru, pentru acest tip de deşeuri, cu cele patru maşini de salubrizare primiţi prin ProSomeş. Deşeurile de PET-uri presate se vor valorifica la Bistriţa, din banii obţinuţi fiind acoperite cheltuielile de transport, fiind, de asemenea, stimulaţi şi elevii participanţi la acţiune).
În zilele de 8, 9 şi 10 aprilie, în premieră, vor fi organizate „Zilele ProSomeş”, când se vor igieniza cursurile de ape, se vor planta puieţi, prin acţiuni organizate împreună cu şcolile, agenţii economici şi serviciile de salubrizare.
S-a cerut ca, imediat după adoptarea bugetelor locale, pe anul în curs, toate cotizaţiile restante să fie achitate până în luna iulie, iar cotizaţia pe 2009 până la finele anului. În conturile ProSomeş sunt, la ora actuală, 59.176 lei şi 1660 euro.
Adaugă comentariu nou