PROTOPOPIATUL ORTODOX AL BISTRITEI (Schiţa monografica a parohiilor) PAROHIA BLAJENII DE JOS

Localitatea este situata in partea de jos a paraului Rosua ce se varsă in Sieu înainte de Sintereag, pana acum mai bine de un secol pe aici era drumul principal de legătura intre oraşele Bistrita si Beclean.

Cel mai vechi document păstrat in care se consemnează satul Blajeni (Blasfalau) datează din 21 iunie 1434, fiind in legătura cu nişte pământuri dobândite de proprietarii locali in hotarele satelor Tarpiu si Dumitra. Conventul de la Cluj-Manastur confirma diploma regelui Sigismund din 1434 prin care Nicolae de Sintereag ( Somkerek) , Ioan si Grigore, fii lui Chereny de Blajeni , sa fie introduşi in posesia moşiilor de la Taga , Fata, Bucina si Tehevches, care au devenit proprietate.

Populaţia Blajeniului de Jos se compune in anii 1720-1721 din 22 de gospodarii din care: 11 iobagi, 6 jeleri, 5 alţii, cu toţii romani si foloseau circa 230 de iugăre de pamant arabil si o faneata de 56 de zile de coasa. In anul 1785 trăiau aici 504 persoane iar in anul 1850 541 le persoane din care 462 erau romani , 79 maghiari 18 saşi iar 42 alţii.

Numirea veche a satului a fost Blasfalaul de Jos . Candva pe acest teritoriu ar fi locuit sasi pentru ca pe locul unde se afla astazi edificiul scolii ar fi fost un cimitir dupa cum rezulta din aflarea osemintelor omenesti , iar numirea cea mai veche a fost Blasendorf, denumire săseasca.

Dupa datele si scriptele gasite la parohia Blajenii de Jos , cladirea fostei biserici cu hramul ,,Sfintii Arhangheli” a fost sfintita de Dionisie Novacovici , episcopul Budei, in anul 1768 dupa data mentionata pe un Sfant Antimis.

Romanii de pe aceste meleaguri au fost in general iobagi si slugi pe cele 3 mosii grofesti .Cu timpul au devenit proprietari.

Intre anii 1986-1992, sub păstorirea preotului I. Vasile Vultur si prin eforturile deosebite ale credincioşilor din parohie , si prin strădania energicului prim-corator Runcan Vasile se reuşeşte construirea unei frumoase biserici noi , care a fost sfintita la data de 30 august 1992 de catre P.S.S. Dr. Irineu Pop Bistriţeanul – episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului , Feleacului si Clujului .

( Extras din ,,Monografie – album” a Protopopiatului Ortodox al Bistriţei)

Preot VASILE ALEXA – Parohia Pinticu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5