Prundu Bârgăului: Capitala Văii Bârgăului, prima din judeţ cu panouri fotovoltaice la toate instituţiile. Primarul Doru Crişan: Lucrăm pentru termoficarea comunei

Comuna Prundu Bârgăului este prima din judeţul Bistriţa-Năsăud care are panouri de furnizare a energiei regenerabile pentru toate instituţiile. În cadrul unei conferinţe de presă, primarul Doru Crişan a prezentat proiectul “Capacitate crescută de furnizare a energiei regenerabile în Prundu Bârgăului” în valoare de 340.000 Euro.

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 289.000 Euro oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturi SEE în cadrul Programului pentru Energie în România, Apel 3.1 ‘Capacitate sporită de furnizare a energiei regenerabile’– Alte Surse Regenerabile de Energie (SRE).

Obiectivele urmărite prin realizarea investiției:

·         Realizarea unor instalații noi pentru producerea de energie/electricitate regenerabilă din alte Surse Regenerabile de Energie ce va fi utilizată pentru consumul propriu 

·         Contribuția la reducerea emisiilor CO2 și la securitatea sporită a furnizării energiei

·         Reducerea cheltuielilor cu privire la achiziția de energie electrică

Obiectivele ce sunt alimentate de la panourile fotovoltaice sunt următoarele:

  1. Liceu Prundu Bârgăului + clădire gimnaziu
  2. Grădinița Susenii Bârgăului
  3. Grădinița Prundu Bârgăului
  4. Dispensar Prundu Bârgăului
  5. Centru multifuncțional
  6. Școala I-IV (clădire veche)
  7. Clădire BACA
  8. Spital Susenii Bârgăului
  9. Primăria Prundu Bârgăului

Indicatori de rezultat:

1.         Reducerea emisiilor echivalente CO2 pe an: 62 tone echivalent CO2 / an;

2.         Producția de energie din surse regenerabile MWH/an: 210 MWh/an

Indicatori de realizare:

1.         Capacitate instalată de producție: 0.216 MW

2.         Numărul de noi instalații: 9    

         La sediul noii Primării, care va fi inaugurat curând, au fost spuse şi câteva cuvinte despre investiţiile în reţeaua de drumuri, parcări, apă-canal, iluminat public, cadastru, locuinţe ANL, şcolile reabilitate la standarde moderne, cu dotări de ultimă oră, Spitalul din Suseni, clădirea multifuncţională, Casa de Cultură ce va fi inaugurată curând, Complexul Sportiv Bârgău Arena, parcul din centrul comunei, dar şi utilajele achiziţionate pentru îmbunătăţirea lucrările de gospodărire comunală.

         La eveniment a fost prezent preşedintele Consiliului Judeţean - Emil Radu Moldovan, subprefectul Ioan Zăgrean, deputatul Daniel Suciu, primarul Becleanului – Nicolae Moldovan, primari de pe Valea Bârgăului, şefi de instituţii.

          „Îi mulţumesc domnului preşedinte pentru că m-a sprijinit în acest proiect.  Domnul preşedinte a avut o contribuţie foarte importantă aici şi a venit, ca de fiecare dată, în sprijinul nostru cu idei şi cu propuneri. Nu pot decât să îi mulţumesc, şi în numele meu şi al cetăţenilor pe care-i reprezint, pentru că datorită lor s-au întâmplat nişte lucruri în comuna noastră. Sper ca în cel mai scurt timp să putem preda vechea clădire a Primăriei Liceului „Radu Petrescu”, acolo îşi vor desfăşura o parte din activitate, iar aici îşi va desfăşura activitatea  Primăria, prin aparatul de specialitate al primarului. Proiect realizat pe vremea vicepremierului Daniel Suciu. Clădirile pe care vi le-am prezentat mai devreme se încălzesc cu pompe de căldură. În momentul de faţă am redus semnificativ consumul de energie electrică. Sigur că acum trebuie să verificăm la fiecare clădire cât a scăzut consumul, dar noi, prin acel program vedem ce se întâmplă. Sigur, trebuie să vedem şi la facturi. Prin programul pe care-l avem pe telefoane şi putem controla, aş putea spune, estimativ, cam ce se întâmplă. La Liceul „Radu Petrescu” undeva 90% din consum este acoperit, pe perioada verii. Sigur că sunt clădiri care nu sunt aşa mari consumatoare de energie, iar acolo am pus mai puţine panouri. În mare, undeva între 50-60% din consum se compensează. Este prima comună care acoperă consumul tuturor instituţiilor. Nu ştiu dacă gazul va mai fi o prioritate pe Valea Bârgăului, deoarece noi lucrăm pe câteva proiecte care ar putea oferi cetăţenilor o sursă alternativă. De ce spun acest lucru? Primul proiect a fost implementat, vom lucra şi lucrăm la un proiect pentru termoficarea comunei prin care cu cât consumăm mai multă căldură cu atât vom produce mai mult curent electric. Proiectul este în fază de scriere şi aşteptăm să se deschidă Axele. La Susenii Bârgăului se mai lucrează la încă un proiect pentru o termocentrală.          În funcţie de cum vom negocia noi cu cei de la Hidroelectrica sau de la Electrica,  probabil că şi consumul va fi altfel pentru cetăţenii comunei, în funcţie şi de legislaţie. La sistemul de termoficare, unitatea centrală va fi în spatele blocurilor RAAL, pe un teren, de acolo vom termofica tot ce înseamnă zona de centru şi toate instituţiile, până la Susenii Bârgăului. Ulterior, ne vom extinde peste tot în comună. Dar producerea la curent va fi atât cât consumăm” a declarat primarul Doru Crişan.

         „Este o zi foarte frumoasă de primăvară-vară şi mă bucur că, cu acest prilej, la acest miniturneu la care ne-a invitat primarul, vedem cum omul sfinţeşte locul. Când am intrat în casa de Cultură mi-am adus aminte de Căminul Cultural, la cât era de neîncăpător, ca să nu mai vorbim de şcoală, de liceu, de centru, de drumurile din comună, de tot ceea ce s-a întâmplat aici. Ceea ce face Doru Crişan, împreună cu echipa lui la Prundu Bârgăului, poate fi luat ca model de bune practici. E un model de succes. Te felicit şi pe tine şi pe toţi colegii pentru ceea ce au făcut. Sigur, viaţa oamenilor din Prundu Bârgăului este semnificativ îmbunătăţită după eforturile pe care primarul le-a făcut, cu sprijinul pe care l-a primit şi care era obligatoriu şi din partea mea, din partea lui Daniel, din partea Guvernului. Asta este obligaţia noastră, să încercăm să găsim soluţii pentru a putea fi alături de primari, pentru a putea dezvolta comunităţile pe care le gestionaţi. De asemenea, aş vrea să vă felicit şi pentru proiectul cu panourile fotovoltaice, pentru că ştim cu toţii că suntem într-o mică pauză a crizei energetice, pentru că e soare afară, dar cred toţi colegii primari ar trebui să găsească astfel de soluţii de a crea variante alternative pentru furnizarea energiei electrice şi nu numai, pentru că astfel rezolvă două lucruri: reduc substanţial costurile pentru încălzire şi pentru iluminat şi, de asemenea, trebuie să fim mai atenţi şi cu mediul – reduc semnificativ emisiile de carbon. Felicitări ţie, cât şi acestor minunaţi oameni de pe Valea Bârgăului, de aici, din Capitala lor, din Prundu Bârgăului” afirmă preşedintele Consiliului Judeţean - Emil Radu Moldovan.

          „Cred că primarul Doru Crişan mi-a adus aminte de ultimele nouă proiecte pe care le-am semnat ca ministru la prundu Bârgăului. Acesta este unul dintre cele nouă. Eu n-am făcut nimic deosebit, nimic special, nimic extraordinar. Special şi extraordinar este munca echipei coordonată de primarul Doru Crişan şi tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în Prundu Bârgăului cred că este elocvent pentru tot ceea ce s-a întâmplat bine în satul românesc. Felicitări, Doru Crişan. Aşa cum spunea şi domnul preşedinte, dai dovadă că „Omul sfinţeşte locul!”, comuna Prundu Bârgăului în ultimii ani s-a transformat, a înflorit şi pentru asta nu pot decât să felicit toată echipa sa şi pe toţi locuitorii din această minunată comună. Felicitări” a declarat deputatul Daniel Suciu.

         „Sunt onorat că am ocazia să particip la acest eveniment. Vreau să felicit Consiliul Local, pe domnul primar pentru proiectul pe care l-a implementat şi care se apropie de sfârşit. S-au spus multe, nu vreau să repet. Iată dovada: Omul potrivit, la locul potrivit. Atunci când vrem să realizăm, nu există nu se poate.  Asta e lozinca mea. Întotdeauna se găsesc soluţii, dacă vrei. Dacă nu vrei, se găsesc justificări. Felicitări şi la multe alte proiecte mari”, a spus subprefectul Ioan Zăgrean.

Video aici: 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5