Pr.Vasile Beni: Ce poate să facă Maica Domnului pentru noi ?
Ziua de 15 august a fiecărui an este înscrisă în calendar ca fiind sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului,iar troparul glasului 1 de la această sărbătoare ne spune:,,Întru naştere Fecioria ai păzit, întru Adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare; mutatu-te-ai la Viaţă, fiind Maica Vieţii şi cu rugăciunile tale, izbăveşti din moarte sufletele noastre”.Și cred că multe și frumoase ar putea fi învățăturile la care ne-am putea opri la această sărbătoare.Dacă ne gândim în primul rând la învățătura Bisericii despre Maica Domnului care ne spune că este:,,Pururea Fecioară,rugătoare permanentă,mijlocitoare neîncetată și născătoare de Dumnezeu sau Teotokos.Precum și l-a faptul că Tatăl a ales-o,Fiul S-a întrupat ,iar Duhul Sfânt a adumbrit-o.Nu lipsită de semnificații, a fost viața Maicii Domnului,o viață de smerenie,de ascultare și de tăcere.Însă în cuvântarea de astăzi m-aș opri la trei lucruri și haideți să le luăm pe rând: 1)De ce o chemăm în rugăciune cu numele de mamă,unde scrie?Cred că fiecare dintre noi avem o imagine din copilărie,când plecând la sf.mănăstire Nicula, am auzit zeci de mii de pelerini cântând:,, am venit Măicuţă să te mai vedem, să-ţi spunem necazul pe care-l avem”!În epistola către efeseni cap.1,22-23 ni se spune ce este Biserica,,l-a dat pe El cap Bisericii,Care este Trupul Lui”.Ce suntem noi în acest trup?Ni se spune în efeseni 5,30,,pentru că suntem mădulare ale Trupului Lui,din carnea Lui și din oasele Lui”.Prin urmare dacă Biserica este Hristos însuși și noi suntem membrii acestui trup –Maica Domnului este mama noastră.Iar în epistola către Galateni în capitolul 4,4-5 ni se spune de ce a venit Iisus în lume:,,iar când a venit plinirea vremii Dumnezeu a trimis pe Fiul Său,născut din femeie,născut sub Lege,Ca pe cei de sub Lege să-I răscumpere,ca să dobândim înfierea”.De aceea încă din momentul Întrupării,noi suntem copii lui Dumnezeu.Iar dacă am dobândit înfierea,suntem frați cu Iisus,iar mama lui Iisus este și mama noastră
2)Ce poate să facă Maica Domnului pentru noi ?pentru mine, pentru tine, cât poate să facă, ce putere are ea? - enorm de mult poate să facă.Ca unei mame, putem să-i spune totul: ofurile, necazurile, dezamăgirile, neîmplinirile.Ce poate sau cât poate să facă avem exemplul de la nunta din Cana Galileii.Iisus, Fecioara Maria şi ucenicii participă la o nuntă. Acolo se termină vinul – să ne imaginăm, în toiul petrecerii se termină băutura şi, poate, mirilor nu li s-a spus.Cineva a observat impasul în care au ajuns mirii şi nimeni din familie nu vine să o roage pe Fecioara Maria să intervină.
Şi, totuşi, Maica Domnului nu-i adresează nicio rugăminte lui Iisus ci îi aduce în faţă lipsa. De unde constatăm că nu e nevoie numai să-L rogi, ci e şi suficient să-i spunem necazul şi oful.Iisus este derutat, încă n-a venit ceasul Meu, nu ştim dacă Iisus trebuia să facă prima minune, dar Fecioara Maria le spune celor ce slujeau să facă tot ceea ce El le va spune. Astfel, se umplu vasele cu apă, Iisus face prima minune: transformă apa în vin. Gustă din acel vin şi constată că au ţinut vinul cel bun la urmă. De ce a fost mai bun? Pentru că darul şi harul lui Dumnezeu, pe care-l primim la mijlocirea Maicii Sfinte este mult mai bun, mai valoros.Ce poate sau cât poate să facă Maica Domnului învăţăm că, dacă la intervenţia nu la rugăminte planul de mântuire a fost grăbit nu schimbat, cu atât mai mult celor care o vom lăuda prin cântări şi rugăciuni.
3)Cu ce gând trebuie să ne rugăm Maicii Domnului ?, cu convingerea că ori de câte ori ne vom ruga, Fecioara Maria va şi lua durerea, necazul, lacrima, neîmplinirea fiecăruia şi le va duce Fiului Său.Și chiar înainte de a o ruga,iar exemplu este la nunta din Cana Galileii,Maica Domnului le va şi prelua şi le va duce Fiului ei. Tot ce ne apasă este prezentat Fiului ei în cer: iar cei bolnavi pot găsi sănătate, cei învrăjbiţi pot afla pacea, cei supăraţi pot găsi bucuria – trebuie doar să credem ceea ce poate face Fecioara Maria pentru fiecare în parte.De aceea să zicem și noi cu Eminescu:,,Noi cei din mila Sfântului/Facem umbră pământului/ Rugămu-ne-ndurărilor,Luceafărului mărilor, Ascultă-a noastre plângeri,/Regină peste îngeri; Din neguri te arată,/Lumină dulce, clară,/ O,Maică Preacurară /Și Pururea Fecioară/Marie! Crăiasă alegându-te,/Îngenunchem rugându-te Înalţă-ne, ne mântuie/Din valul ce ne bântuie. Fii scut de întărire /Şi zid de mântuire. Privirea-ţi adorată/Asupră-ne coboară, O, Maică Preacurată/Şi pururea fecioară, Marie!Amin!
Pr.Vasile Beni
Citiţi şi:
- Pr. Vasile Beni: De ce este bine să ne rugăm la Maica Domnului?
- Preot Vasile Beni: Un îndemn la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului
- Pr. Vasile Beni: Postul și Paraclisul Maicii Domnului sunt aripile care ne apropie mai mult de Dumnezeu
- Pr. Vasile Beni: Florile din Grădina Maicii Domnului
- Pr. Vasile Beni, la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului: Fecioara Maria va lua durerea, necazul, lacrima, neîmplinirea fiecăruia şi le va duce Fiului Său
Adaugă comentariu nou