Pr. Vasile Beni, la începutul Postului Adormirii Maicii Domnului: Fecioara Maria va lua durerea, necazul, lacrima, neîmplinirea fiecăruia şi le va duce Fiului Său

Privirea-ţi adorată/ Asupră-ne coboară, O, Maică Preacurată/ Şi pururea fecioară, 
Marie!

Cu ajutorul bunului Dumnezeu, ne aflăm într-o perioadă special a anului bisericesc - Postul Adormirii Maicii Domnului

          Ce este postul și cum să postim?  Ce înseamnă cuvântul ,,Paraclis?”Dacă ne rugăm Maicii Domnului, ce poate oare să facă pentru noi?

      Ce este postul? Postul este abținerea de la mâncărurile de dulce, băuturile alcoolice și de la fapte rele. Și fiecare dintre noi ar trebui să fim conștienți că un post însoţit de păcate nu este auzit şi că postul adevărat este cel al sufletului.

       De ce ar fi bine să postim? Multe ar fi motivele şi mă opresc doar la câteva dintre ele: în primul rând, pentru că suntem sănătoși și avem un  serviciu; pentru ajutor la şcoală;  pentru căsnicie fericită; pentru mulţumire că Dumnezeu ne ţine în viaţă şi suntem sănătoşi şi exemplele pot continua.

        Cum să postim? Cu ochii să nu vedem toate la aproapele, cu urechile să nu auzim răul, cu trupul să renunţăm la alcool, fumat etc. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: ,,Dacă nu îţi schimbi viaţa la ce mai posteşti? Schimbarea bucatelor nu ajută la nimic”.

        Ce înseamnă cuvântul Paraclis? Paraclisele sunt slujbe asemănătoare Acatistelor, prin care rugăm pe Sfânta Fecioară Maria să se facă mijlocitoare a noastră pe lângă Dumnezeu, spre a ne izbăvi de necazuri și nevoi. Cuvântul grecesc parachlisis, înseamnă invocare, chemare, rugăciune, mijlocire a Maicii Domnului pentru noi.                                                                                      

          Dacă ne rugăm Maicii Domnului, ce poate oare să facă pentru noi? Cred că fiecare fiecare dintre noi avem o imagine din copilărie când mergeam la Sfânta Mănăstire Nicula, unde zeci de mii de pelerini cântau și se rugau: ,,Am venit Măicuţă să te mai vedem, să-ţi spunem necazul pe care-l avem!”

Ca unei mame, putem să-i spunem totul: ofurile, necazurile, dezamăgirile, neîmplinirile. Iar exemplu de mijlocire  de ajutor este minunea petrecută la nunta din Cana Galieii. Ce poate sau cât poate să facă Maica Domnului învăţăm că, dacă la intervenţia, nu la rugămintea Maicii Domnului planul de mântuire a fost grăbit nu schimbat, cu atât mai mult celor care o vom lăuda prin cântări şi rugăciuni.

      Cu ce gând trebuie să ne ducem la biserică pentru a participa la slujba Paraclisului Maicii Domnului. Cu convingerea că ori de câte ori vom merge, fără să-i cerem, Fecioara Maria va şi lua durerea, necazul, lacrima, neîmplinirea fiecăruia şi le va duce Fiului Său. Tot ce ne apasă este prezentat Fiului ei în cer: cei bolnavi pot găsi sănătate, cei învrăjbiţi pot afla pacea, cei supăraţi pot găsi bucuria – trebuie doar să credem ceea ce poate face Fecioara Maria pentru fiecare în parte.

    De aceea să zicem şi noi cu Eminescu:

Noi, ce din mila sfântului
Umbră facem pamântului,
Rugămu-ne-ndurărilor
Luceafărului mărilor;
Ascultă-a noastre plângeri,
Regină peste îngeri,
Din neguri te arată,
Lumină dulce clară,
O, maică prea curată
Și pururea fecioară,
Marie!


Noi, ce din mila sfântului
Umbră facem pamântului,
Rugămu-ne-ndurărilor
Luceafărului mărilor;
Ascultă-a noastre plângeri,
Regină peste îngeri,
Din neguri te arată,
Lumină dulce clară,
O, maică prea curată
Și pururea fecioară,
Marie!

Amin

Pr.Vasile Beni

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5