PSD a câştigat alegerile pe ţară, iar PD-L în judeţul Bistriţa-Năsăud

PD-L a câştigat alegerile europarlamentare în judeţul nostru, obţinând 37, 02% din voturi, în timp ce PSD a obţinut 34, 86%, iar PNL şi-a adjudecat 9,46% din sufragii, potrivit rezultatelor finale furnizate de BEJ. Conform acestor rezultate, PD-L a câştigat alegerile în judeţ, obţinând 30.496 voturi, fiind urmat de Alianţa Electorală PSD+PC , care a fost votată de 28.694 de cetăţeni din judeţul nostru.

La aceste alegeri europarlamentare, PNL a obţinut în judeţul Bistriţa-Năsăud, 7.789 voturi (9,46%), fiind urmat de UDMR, cu 5.186 voturi (6,30%), de PRM cu 4.921 voturi (5,97%) şi de candidatul independent Elena Băsescu- 3.071 voturi (3,73%). PNŢCD a obţinut 1,36% din voturi, candidatul independent Pavel Abraham - 0,80% şi Forţa Civică -0,45%.

Prezenţa la vot în judeţul Bistriţa-Năsăud a fost de 32,94% şi au votat doar 84.823 alegători, numărul voturilor anulate fiind de 2.523.

De remarcat că rezultatul electoral obţinut în judeţul Bistriţa-Năsăud de PD-L şi Elena Băsescu este de 40,75%. Partidul Democrat- Liberal şi-a adjudecat oraşele Năsăud şi Sîngeorz- Băi, cu excepţia municipiului Bistriţa şi a oraşului Beclean, care au revenit Partidului Social Democrat.

Lista europarlamentarilor

În urma voturilor, lista europarlamentarilor români este următoarea: PD-L: Theodor Stolojan; Monica Macovei; Traian Ungureanu; Cristian Preda; Marian-Jean Marinescu; Iosif Matula; Sebastian Valentin Bodu; Petru Luhan; Rareş Lucian Niculescu; Elena Oana Antonescu şi, în funcţie de rezultatul redistribuirilor, ar mai putea primi mandat Constantin Dumitriu; PSD: Adrian Severin; Rovana Plumb; Ioan-Mircea Paşcu; Silvia-Adriana Ţicău; Daciana Sârbu; Corina Creţu; Victor Boştinaru; Sabin Cutaş; Cătălin-Sorin Ivan; Ioan Enciu, iar dacă, la final, PSD va obţine 11 mandate, atunci şi Vasilica-Viorica Dăncilă va deveni europarlamentar; PNL: Norica Nicolai; Adina Vălean; Renate Weber; Ramona Mănescu; Cristian Buşoi; UDMR: Tőkés László; Winkler Iuliu; Sógor Csaba; Szilágyi Zsolt; PRM: Corneliu Vadim Tudor; Georghe Becali, iar în urma redistribuirilor, PRM ar mai putea beneficia de un mandat, care ar aparţine lui Claudiu Tănăsescu.

Elena Băsescu, potrivit rezultatelor de până acum, are mandat de europarlamentar independent.

PSD contestă rezultatul alegerilor

Preşedintele filialei judeţene a PSD, deputatul Radu Moldovan, contestă rezultatul alegerilor din judeţ pentru Parlamentul European. Vicepreşedintele PSD a declarat că va cere o anchetă penală vizavi de modul cum au fost întocmite listele suplimentare. Radu Moldovan susţine că voturile exprimate pe listele suplimentare au creat o diferenţă în favoarea PD-L, care a câştigat alegerile europarlamentare în judeţul Bistriţa-Năsăud cu un avantaj de 1.775 voturi.

Liberalii, nemulţumiţi de rezultatele alegerilor

Liberalii sunt dezamăgiţi de rezultatele obţinute în urma scrutinului din 7 iunie, pentru alegerile europarlamentare. La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, PNL a întrunit doar 9, 46% din sufragiile electoratului, ceea ce îi nemulţumeşte profund. Deputatul liberal Ioan Ţintean, vicepreşedinte PNL, consideră că vina pentru scorul obţinut aparţine întregii formaţiuni, urmând ca în zilele următoare să se tragă concluzii. Potrivit lui Ţintean, Partidul Naţional Liberal s-a blocat şi se îndreaptă vertiginos spre o criză care pare inevitabilă şi PNL este în disoluţie.

Bistriţa, între tradiţie şi lipsă de informare

Pentru majoritatea bistriţenilor, sărbătoarea Rusaliilor s-a dovedit mult mai importantă decât alegerile europarlamentare. De dimineaţă, bisericile au fost pline de localnici dornici să asiste la ceremoniile religioase, în timp ce la secţiile de votare prezenţa alegătorilor a fost sub aşteptări. La prânz, potrivit unor estimări neoficiale, prezenţa la urne era sub 10 la sută iar interesul bistriţenilor continua să fie scăzut faţă de evenimentul electoral.

Cei mai mulţi au spus că nu au avut suficientă informaţie despre aceste alegeri şi că nu s-au lămurit nici acum cu ce se ocupă europarlamentarii.

„Habar nu am cine-s oamenii ăştia. Alţii au fost în vizită în campanie şi pe alţii îi văd pe afişe. Nu am priceput nimic şi dacă merg la vot voi pune ştampila la întâmplare, că tot una-i", ne-a explicat un pensionar.

În schimb, autorităţile şi politicienii s-au întrecut în declaraţii, dar absenteismul a dominat şi alegerile din judeţul nostru, în ciuda încercărilor acestora de a exprima importanţa votului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5