Suplimentul "Răsunetul Cultural", realizat de Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud şi Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj

Răsunetul Cultural - 100



În ceas de sărbătoare

 
    Suntem împreună sub semnul literaturii de peste 30 de ani în paginile cotidianului „Răsunetul”. De-a lungul vremii, aici au debutat toţi scriitorii importanţi de pe aceste meleaguri. Suntem singurul ziar din viaţa bistriţenilor care a fost alături de ei încă din zilele Revoluţiei, încercând să aducem ştiri echidistante şi corecte. Poate tocmai pentru faptul că am mizat, de-a lungul timpului, mult pe cultură şi educaţie, am rămas singurul cotidian tipărit din Bistriţa-Năsăud, deşi, de-a lungul vremii, au apărut o sumedenie de alte ziare pe piaţă. Toate au dispărut între timp pentru că este greu să-ţi fidelizezi publicul ţinându-l aproape.
    În urmă cu aproape zece ani ne-am gândit ca, împreună cu Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, să realizăm un supliment literar şi artistic în care să predomine valoarea. Dacă în paginile ziarului informăm cititorii despre aproape toate evenimentele culturale, mai mari sau mai mici, mai valoroase sau mai stângace, însă toate girate de instituţiile culturale, în „Răsunetul cultural” ne-am propus să aducem în faţa cititorilor calitatea din literatură, muzică şi artele plastice.
    Trebuie menţionat faptul că un sprijin deosebit în acest demers l-am primit de la criticul Andrei Moldovan, preşedinte al SS B-N. El a fost redactorul şef al publicaţiei noastre, seriozitatea selecţiei materialelor văzându-se încă de la primul număr. De altfel, şi pentru a intra în Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud îţi trebuie, conform Statutului, un dosar în care trebuie să se regăsească publicaţii în periodicele literare ale Uniunii Scriitorilor, precum şi comentarii ale criticii de specialitate în revistele USR. Aşadar, cei 40 de membri ai Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud dovedesc faptul că şi-a câştigat acest statut prin cărţi serioase ce au stat în atenţia criticii.
    Despre povestea „Răsunetului cultural” s-ar putea spune multe. Publicaţia lunară, ce apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România Filiala Cluj, a cărei preşedinte este Irina Petraş, a demonstrat în toate cele 100 de ediţii faptul că nu am făcut concesii şi nu ne-am îndepărtat de la proiectul iniţial, acela de a aduce în faţa cititorilor vocea elitelor locului, dar şi a invitaţilor acestora.
    În 2018, de „Centenar”, am editat un volum ce a inclus primele 68 de numere din primii şase ani. Pe viitor, ne gândim să păstrăm această tradiţie de a aduce în paginile unei cărţi, împreună, suplimentele din mai mulţi ani. „Răsunetul cultural” şi proiectele Societăţii Scriitorilor  din Bistriţa-Năsăud merg mai departe chiar dacă preşedintele Andrei Moldovan s-a retras într-o stea.
Fiindu-i alături încă de la primul număr, împreună cu conducerea Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, Irina Petraş – preşedinte de onoare, Icu Crăciun, Vasile George Dâncu, Virgil Raţiu – vicepreşedinţi, ne vom strădui să promovăm, în continuare, frumuseţea culturii, iar vocea creatorilor să fie auzită nu doar în cetatea Bistriţei ci pretutindeni unde suplimentul nostru ajunge, atât în varianta print, cât şi în online, toate ediţiile de până acum putând fi accesate pe assbn.ro (îi mulţumim lui Grigore Cotul pentru că se ocupă de site-ul nostru).
Începând din acest an, am mărit numărul paginilor, „Răsunetul cultural” este marcă înregistrată, având, în acelaşi timp, ISSN de la Biblioteca Naţională a României. În fiecare ediţie avem câte un interviu cu o personalitate ce-şi are rădăcinile în judeţul nostru sau care a colaborat cu noi, prezentăm evenimentele editoriale ale Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud şi ale Uniunii Scriitorilor din România, ne bucurăm de prezenţa cu fragmente din creaţia unor nume importante, iar cronicile literare vin să întregească imaginea oferită de noi în fiecare lună asupra actului cultural.
Mulţumim tuturor colaboratorilor care au fost alături de noi pe parcursul anilor. Mergem mai departe cu gândul că într-o lume bulversată, în care valorile sunt neglijate, avem nevoie şi de o picătură de cultură, care poate face diferenţa.

Menuţ Maximinian
 
......................
Gânduri aniversare

 Inventivă, mereu cu o față nouă spre contemporaneitate și cu alta spre trecutul cultural al spațiului bistrițean (cu personalități de primă mărime ), cu atitudine curajoasă spre valorile literaturii de azi, suplimentul cultural ”Răsunetul” a devenit o veritabilă revistă de cultură săptămânală – iată - la 30 de ani de apariție, congeneră aș spune cu paginile sătmărene Poesis aflate în cel de-al 32 an. Desigur că mi-au atras atenția printr-o „filieră” a bunelor tradiții dintre spațiul năsăudean/bistrițean și cel sătmărean, prin activitatea unor dintre înaintașii acestor locuri precum ar fi Dariu Pop (profesor și revizor școlar, întemeietor de școli la noi. El a pus piatra de temelie la câteva reviste culturale de la Satu Mare - ”Țara de Sus”,1921, a ziarului „Granița”,1934-1935,a unor trupe de teatru de amatori, s-a implicat în pictură și muzică - înființând „Reuniunea de cântări  V.Lucaciu”, 1920) și a profesorului Octavian Ruleanu (care a pus bazele celei mai valoroase reviste de cultură din Satu Mare – „Afirmarea”, 1936-1940).
Nu va fi fost de mirare pentru nimeni că am...continuat aceste „legături” cu scriitorii de azi, cu oamenii de cultură bistrițeni unde am fost invitat în juriile Festivalului „G.Coșbuc” (bine coordonat de Alexandru Câțcăuan), la colocvii ale revistei MIȘCAREA LITERARĂ - unde activitatea lui Olimpiu Nușfelean (scriitor polivalent pe care-l prețuiesc ca poet, prozator și eseist) m-a atras cu lucrări proprii, așa cum m-a atras magnetismul ariei picturale de aici - prin arta lui Marcel Lupșe, prin „fenomenul” denumit Maxim Dumitraș, sau prietenia cu prozatorul viguros care este Virgil Rațiu.
Mulți dintre scriitorii de aici mi-au devenit prieteni-colaboratori ai revistei Poesis,mi-au fost alături regretații Luca Onul și Alexandru Cristian Miloș, mulți dintre poeți - Ioan Pintea, Mircea Măluț,Victor Știr (valoros traducător din Borges), sau redutabilul „grup” din Beclean, Sorin Gârjan, Gavril Moldovan și regretatul Andrei Moldovan. Așadar...scriitori de ”răsunet” și nu mă miră, de loc, titlul paginilor voastre care a primit un ritm nou, benefic, cu o largă deschidere spre „fața” culturală contemporană, prin osârdia lui Menuț Maximinian.
Multă putere de muncă aici, dăruire și abnegație pentru cărțile „Celuilalt” care merită respect. La mulți ani înainte, cu mulți cititori și colaboratori valoroși!
 George Vulturescu


Stimate prietene Menut Maximinian, felicitări!
 N-am rezistat să nu vă transmit o colegială strângere de mână, felicitându-vă pentru ţinuta remarcabilă a revistei bistriţene. Sumarul, paginile scrise fără chinuitoare fraze şi/sau reflecţii; ţinuta, aş spune decentă şi de nivel intelectual are darul de a vă felicita şi de a vă ura o altitudine superioară.
 M-am bucurat citind paginile preşedintelui Academiei Romane, Ioan- Aurel Pop şi, în totul, pagini de literatură, eseuri, cronici etc., reprezintă un periodic exigent şi demn de lectura fără ezitări sau ceea ce socotesc unii reviste ''provincioase'', nu provinciale, ca aparţinând unui oraş bistriţean.
În treacăt fie spus, născut în Archiud, sat dependent unei comune mai mari,Teaca, am descoperit Bistriţa împreună cu bunicul meu, preot (pe atunci) în Petriş (Deda). Era, pentru un copil de 7-8 ani, o veritabilă călătorie...
Revista e în competiţie cu numeroase periodice din teritoriul transilvănean; nu e vorba de a ignora alte reviste, unele în totul remarcabile şi inteligente ca orizont intelectual şi cu o viziune livrescă  de apreciat. Îmi pare bine că v-aţi asumat ţinuta ''Răsunetului'' şi va fi, în mod cert, un argument al ţinutului istoric şi  spiritual! Vă urez succes şi spirit selectiv,
Ion Vlad

             Domnul cel viu să vă dea, ție Menuț, celorlalți,  din Lumină Să cea neapropiată! Mulțumesc pentru numărul plin de miez și frumos paginat
Adrian Popescu


    O publicație de nivel cultural-literar Răsunetul Cultural, care apare la Bistrița, este un reper esențial pentru formarea gustului artistic a publicului său cititor. Și nu mai puțin important este faptul că în jurul Răsunetului s-a coagulat un nucleu de scriitori ai locului. Pentru toate acestea, un elogiu din toată inima din partea mea. Și: La mulți ani, în continuare!
Constantin Cubleșan

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5