Recensământ: Ursul brun, lupul, râsul, pisica sălbatică, vizitaţi la ei acasă de echipe mixte
În perioada aprilie-mai 2016 se va desfăşura evaluarea populaţiilor speciilor de carnivore protejate (urs brun, lup, râs, pisică sălbatică) pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud.
Având în vedere atribuţiile ce revin autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului în realizarea studiilor speciale de evaluare a stării resurselor biologice din flora şi fauna sălbatică, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud împreună cu Garda Forestieră Cluj, organizează acţiunea de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale sălbatice strict protejate, respectiv: urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică, conform metodologiei de evaluare stabilită de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Astfel, gestionarii fondurilor cinegetice au realizat şi transmis Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud programarea acţiunilor de evaluare a efectivelor de urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică pentru primăvara anului 2016, care urmează a fi transmisă spre validare Departamentului Biodiversitate din cadrul MMAP.
Pe baza acestei programări, gestionarii fondurilor cinegetice, împreună cu reprezentanţi ai APM-ului, reprezentanții Universității Transilvania Brașov – Facultatea de Silvicultura si Exploatări Forestiere, Institutul National pentru Cercetare si Dezvoltare in Silvicultura – “Marin Drăcea”, Fundația Carpați, reprezentanți ai Gărzii Forestiere Cluj, reprezentanți ai Comisariatelor Judeţean Bistriţa Năsăud al Gărzii Naționale de Mediu vor participa la acţiunea de evaluare în teren şi vor verifica corectitudinea datelor înregistrate. La aceste echipe mixte pot participa şi reprezentanţi ai institutelor de cercetare, universităţi, ONG-uri. Acolo unde fondurile cinegetice se suprapun peste arii naturale protejate, evaluarea se va face separat pentru aceste suprafeţe, iar la evaluare vor participa şi administratorii sau custozii acestor arii protejate.
În vederea corelării acțiunilor de evaluare cu planul național de monitorizare a stării de conservare, evaluarea speciilor de carnivore protejate se va face în acest an și prin proiectarea unor pătrate cu dimensiunea de 10/10 km în suprafață de 100 kmp, în care au fost stabilite cu fiecare gestionar în parte, în ședința de planificare organizată în data de 29.03.2016 de la sediul APM Bistrița-Năsăud, câte 3 trasee de cca 3 km pe fiecare pătrat, care vor fi parcurse de toți gestionarii în data de 15 aprilie 2016.
„Evaluarea se va întocmi pe fonduri cinegetice şi se va centraliza la nivel de judeţ, pe gestionari. Situaţiile analizate şi centralizate la nivel de judeţ de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud vor fi transmise Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. Odată cu centralizarea datelor se vor face şi propuneri de plafon maxim de intervenţie pentru speciile urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică, pe fonduri cinegetice şi gestionari, pentru sezonul de vânătoare 2016/2017. Propunerile de plafon maxim de intervenţie vor avea la bază nivelul pagubelor înregistrate, situaţia efectivelor reale comparative cu cele optime, tendinţa şi structura populaţiei. Toţi cei interesaţi pot afla date suplimentare despre această acţiune la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, str. Parcului, nr. 20, telefon 0263224064, Serviciul Calitatea Factorilor de Mediu” transmite directorul executiv, APM BN, biolog-chimist Sever Ioan Roman.
Citiţi şi:
- În lunile aprilie-mai, începe "recensământul" în fondurile cinegetice la urs, lup, râs şi pisică sălbatică
- Începe "recensământul" în fondurile cinegetice la urs, lup, râs şi pisică sălbatică
- Începe acţiunea de evaluare la speciile strict protejate: urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică!
- A început numărătoarea efectivelor de urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică
- Începe numărătoarea la speciile strict protejate: urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică!
Adaugă comentariu nou