Regizorul Liviu Ciulei a murit la vârsta de 88 de ani
-
View the full image
mediafax.ro
Regizorul Liviu Ciulei a murit noaptea trecută, într-un spital din Munchen. Cineastul suferea de mai multe afecţiuni. Regizorul a murit la vârsta de 88 de ani.
Liviu Ciulei este considerat părintele teatrului românesc modern. Născut pe 7 iulie 1923, Liviu Ciulei a studiat teatrul, la Conservatorul Regal de Muzică şi Teatru din Bucureşti, iar apoi arhitectura.
Liviu Ciulei, "magicianul" care a transformat teatrul şi cinematografia
A debutat ca actor în 1946, jucând rolul lui Puck în Visul unei nopți de vară la Teatrul Odeon, dar a devenit celebru pentru o punere în scenă total originală a piesei Cum vă place a lui Shakespeare.
A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra. A lucrat în multe țări din Europa, precum și în SUA, Canada şi Australia.
A părăsit România în anul 1980 și a fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie dinj Minnesota, iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University şi New Yprk University.
S-a întors în țară după 1989, regizând o serie de piese celebre. A fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra.
Artiştii deplâng moartea lui Liviu Ciulei
Ca arhitect, în afara scenografiilor majorității pieselor regizate de el, Liviu Ciulei a contribuit la reconstrucția auditoriului Teatrului Bulandra, precum și a altor teatre.
A fost căsătorit cu Clody Berthola și cu jurnalista Helga Reiter. Este tatăl regizorului Thomas Ciulei.
Mircea Albulescu, despre moartea lui Liviu Ciulei
Actorul Mircea Albulescu a declarat că Liviu Ciulei a lăsat semne adânci în viaţa celor care se îndeletnicesc cu teatrul, moartea sa fiind o mare pierdere şi pentru public.
"Liviu Ciulei reprezintă într-un fel începuturile mele teatrale", a spus Albulescu, amintind că, la scurtă vreme după ce a fost angajat la Teatrul Municipal din Bucureşti, actualul Bulandra, a jucat în spectacolul "Omul care aduce ploaia", debutul regizoral al lui Ciulei.
"De atunci îi păstrez o amintire teribilă, a felului cum lucra cu noi, cu fiecare, cum dădea indicaţii, cum a ştiut să deschidă o poartă acolo unde credeam că e un perete", a spus Albulescu, citat de Mediafax.
Citiţi şi:
- Pe poarta veşniciei: Mircea Albulescu avea legătură cu Bistriţa. Adrian Titieni: Îi sunt dator
- Victor Rebengiuc pentru Răsunetul: „Tot ce este frumos este artă”
- Recital de muzică interbelică și versuri de amor cu actrița Daniela Nane, tenorul Octavian Ene și pianistul Ethan Schmeisser
- Printre invitaţi s-a numărat şi deputatul PSD Radu Moldovan
- Actorul bistrițean Adrian Titieni, noul manager interimar al Teatrului ODEON
Adaugă comentariu nou