Regizorul Radu Afrim și scriitorul Dan Coman au făcut preselecţie la Palatul Culturii Bistriţa, pentru o piesă jucată acasă. Ce alte noutăţi ne aşteaptă !
Rep.: - La Palatul Culturii Bistriţa Radu Afrim şi Dan Coman au făcut castind pentru un proiect al Centrului Cultural.
Gavril Ţărmure: - Da, de foarte multă vreme aşteptăm o colaborare cu Radu Afrim, care este un regizor de mare forţă şi expresivitate, premiat de UNITER, împreună cu Dan Coman, pentru un spectacol realizat la Teatrul din Craiova, dar de atunci au mai făcut un spectacol, tot în tandem. Eu am aşteptat cu sufletul la gură să-şi facă timp şi pentru Bistriţa. Acum vor începe lucrările la acest eveniment, la acest spectacol, Radu Afrim şi-a făcut timp să zăbovească şi la Bistriţa măcar o lună, două ca să realizeze un spectacol şi va fi o premieră foarte valoroasă şi importantă pentru Bistriţa. Noi dorim ca Teatrul de Proiecte, înfiinţat aici cu vreo 5-6 ani în urmă, să se revigoreze şi să se dezvolte. Avem în vedere să invităm şi artişti din Bistriţa, în principal, dar şi artişti care nu mai locuiesc la Bistriţa. Sunt nerăbdător să deschidem un fel de stagiune numai cu spectacole realizate de Ada Milea. Avem în vedere, şi am şi vorbit cu o altă personalitate din teatrul românesc, Adrian Titieni, care este la Teatrul Naţional din Bucureşti şi a fost rector al Universităţii Naţionale de Teatru.
Rep.: - Care este imaginea judeţului Bistriţa-Năsăud, pentru că a vorbit foarte frumos despre acest ţinut într-un documentar de promovare.
Gavril Ţărmure: - Adrian este foarte legat de tot judeţul nostru, de locul lui. Cred că pe măsură ce te îndepărtez de locul natal ţi se amplifică dorul şi nostalgia locului în care te-ai născut, şi atunci trebuie să faci cât mai se poate pentru foştii tăi concitadini. Adrian Titieni are toate datele să o facă, este nu doar un mare talent în ceea ce priveşte actoria, teatrul, dar este şi un om bun, un om valabil, complex, o personalitate a noastră de care ne putem ajuta şi cu care ne putem mândri oricând.
Rep.: - Ce se aude cu sala, cu Cinematograful Omnia, unde s-a propus teatrul?
Gavril Ţărmure: - Se va face teatru acolo, se va revigora.
Rep: - Tot sub sigla dumneavoastră?
Gavril Ţărmure: - Nu, toate marile împliniri sunt ale Primăriei. Primăria este autoritatea administrativă şi juridică. Noi suntem subordonaţi Primăriei. Eu nu pot să mă laud că fac nu ştiu ce mari isprăvi de unul singur pentru că nu este adevărat. Mai degrabă puteam avea această eventuală atitudine când eram la fundaţie, pentru că era un ONG independent. Aici sunt subordonat şi îmi fac treaba cât pot de bine şi cu tot respectul pentru autoritatea respectivă pentru că ei îţi aprobă bugetul, ei îţi aprobă proiectul managerial, ei îţi aprobă programul de acţiuni culturale şi atunci nu se poate vorbi despre ce face Centrul Cultural Municipal. Face Primăria prin Centru sau face Centrul Cultural Municipal, evident, cu sprijinul Primăriei sau în cazul judeţului cu sprijinul Consiliului Judeţean. Astea sunt realităţile. Nu este corect să ne asumăm mai mult decât ducem sau mai mult decât ţine de noi.
Rep.: - Au trecut şase luni de când aţi preluat Centrul Cultural Municipal. Cum vedeţi această perioadă? Aţi fost dezamăgit de ceva, sunteţi încrezător în viitor?
Gavril Ţărmure: - Vreau să vă spun următorul lucru. De când am venit la Centrul Cultural Municipal m-am străduit să merg în continuare cu oamenii care sunt acolo, să îmbunătăţesc pe alocuri cu intervenţie umană adusă din afară. Pomeneaţi de mari artişti care s-au întors la Bistriţa. Am avut cu Ştefan Pop două evenimente de mare anvergură, a fost Anita Hartig de care am fost foarte fericit şi vreau să continui. Pe aceşti oameni măcar, pe Ştefan şi pe Anita, ca să fiu sincer, i-aş angaja la Centrul Cultural Municipal, având la bază un temei legal care-mi permite aşa ceva. Fundaţia Culturală Tinerimea Română de la Bucureşti, care-şi desfăşoară activitatea sub Ministerul Culturii, are printre angajaţi Cvartetul Arcadia din Cluj şi au o normă de spectacole pe an şi ei sunt angajaţi acolo pe contract de colaborare, nu sunt angajaţi permanenţi acolo, precum un solist sau un violonist care e angajat la o filarmonică. Ei au 4-5 concerte pe an. El este angajat, funcţionează ca salariat acolo şi are această normă.
Citiţi şi:
- Gavril Ţărmure, manager Centrul Cultural Municipal Bistriţa: Nu vreau să facem un centru de adunare pentru toţi veleitarii
- Gavril Ţărmure: Bistriţa merită un teatru. Voi fi în mijlocul evenimentelor creionării acestui proiect
- Gavril Ţărmure, manager Centrul Judeţean pentru Cultură: România va avea un destin foarte bun, sunt convins de asta
- Gavril Ţărmure: Eu am dus-o foarte bine la Centrul Judeţean pentru Cultură. M-am gândit că aş fi potrivit pentru această ipostază de cultură urbană
- (Dublu dialog scriitor- editor) Ion Mureşan: Bistriţa este foarte bine văzută în sfera culturii. Gavril Ţărmure: Să fii editorul lui Ion Mureşan este cu adevărat o cinste pentru că este poetul numărul unu al României
Adaugă comentariu nou