Lansare de carte la Mărişelu

“Renaşterea asului de Treflă”

Recent a avut loc, în comuna Mărişelu, mai precis în satul Domneşti, la Căminul Cultural, o reuşită şi pertinentă lansare de carte “Renaşterea asului de Treflă”, aparţinând autorilor Ion Moise, profesor, ziarist, scriitor, Titus Zăgrean, ziarist şi scriitor, care şi-au prezentat volumul, la care au participat primarul comunei Mărişelu - Someşan Toma, viceprimarul - Iuliu Ognean, editorul cărţii - Gavril Ţărmure, consilier al satului Domneşti - Mihai Horvath şi un numeros public, mai ales de etnie romă, alţi reprezentanţi ai societăţii civile şi din conducerea comunei, oameni de afaceri etc.

Această carte a apărut la Editura Charmides din Bistriţa, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, iar părţi din această carte au fost prezentate în cadrul proiectului Mărturii - Academia Transilvană Liberă de Arte, proiect cofinanţat de Comisia Europeană “Cultura 2000” şi reprezintă o radiografie complexă a vieţii şi evoluţiei comunităţii rome din judeţul Bistriţa-Năsăud.

În deschiderea frumoasei activităţi, necesară şi utilă, a vorbit Someşan Toma, primarul comunei, care a precizat: “Se bucură de prezenţa scriitorilor, invitaţilor şi asistenţei, cartea fiind un punct de reper pentru romii din comună, iar conducerea Primăriei Mărişelu, el personal, se vor implica în rezolvarea problemelor acestei comunităţi, existând pe agenda Primăriei proiecte în acest sens, care au fost şi vor fi derulate, fiind în vizor finalizarea activităţilor propuse. Felicit autorii pentru realizarea acestei frumoase şi documentate cărţi”.

Gavril Ţărmure, în calitate de editor, a subliniat faptul că: “Primarul Someşan Toma este un primar vrednic, un primar al comunei întregi, pe care locuitorii îl ştiu şi îl preţuiesc, iar cei doi jurnalişti, autorii cărţii, au scris toată viaţa începând de la “Ecoul”, continuând la “Răsunetul”, au străbătut tot judeţul, sunt scriitori foarte buni, scriitori de referinţă în judeţul nostru. Au scris “Renaşterea asului de Treflă”, care este o carte frumoasă, un studiu şi au panoramat situaţia romilor din Domneşti şi judeţ, cartea se citeşte uşor şi se găsesc informaţii despre cei care trăiesc lângă noi, adică romii. Mulţumim domnului primar şi autorilor”.

Autorul Ion Moise a confirmat, în cuvântul său, că: “A fost un efort deosebit pentru realizarea panoramei romilor din judeţ, iar cartea este o invitaţie la răscumpărarea demnităţii, caracterului de cetăţean rom şi mulţumesc domnului primar Toma şi domnului Ţărmure. Merită citită de către etnia romă şi vor afla cine sunt, cu adevărat, această categorie de cetăţeni”.

Zăgrean Titus, în calitate de autor, a scos în evidenţă aspectul că: “În carte s-a reuşit scoaterea în relief a etniei romilor, din multe puncte de vedere, pe care populaţia nu le vede. Etnia romilor este la fel ca şi alte etnii, iar UE vrea integrarea lor în societate, copiii romilor trebuie să frecventeze şcoala, cerşitul va fi interzis, iar cuvântul “ţigan” nu este un cuvânt de ocară, vine de la strămoşii din India care au sosit pe aceste meleaguri împreună cu tătarii din regiunea Cigania”.

A fost o acţiune reuşită, pentru care se aduc mulţumiri gazdelor şi organizatorilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5