REPREZENTANTUL BANCII MONDIALE A VIZITAT MAIERU SI RODNA
Reprezentantul Bancii Mondiale, Walter Klemm, impreuna cu staful UMP al Proiectului « Inchiderea minelor, refacerea mediului si regenerarea socio-economica », implementat de ARDDZI in zonele miniere, condus de Tina Cozmaciuc, director Unitatea de Management a proiectului, proiect finantat de Banca Mondiala, au efectuat o vizita de lucru la Maieru si Rodna.
Agenda de lucru a constat in vizitarea comunitatilor din zona miniera Rodna, intalnirile cu autoritatile publice locale, beneficiarii programelor proiectului, membrii comunitatii locale, reprezentanti locali ai Agentiei si vizite in teren la proiectele implementate pe schema de granturi mici, infrastructura mare si infrastructura mica. Intalnirile de la sediile Primariilor Maieru si Rodna s-au concretizat in discutii care au vizat stadiul realizarii proiectelor in comunitatile Maieru si Rodna.
Prin aparitia OUG nr. 14 pe 25.02.2009, s-a infiintat Agentia Romana pentru Dezvoltarea Durabila a Zonelor Industriale (ARDDZI) prin reorganizarea Agentiei Nationale pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere (ANDZM) care s-a desfiintat. Noua Agentie are ca principal obiectiv dezvoltarea durabila a zonelor afectate de restructurarea industriala si promovarea de noi proiecte in scopul utilizarii resurselor si potentialului economico-social cu maximum de valoare adaugata.
La Primaria Maieru au participat la discutii primarul Vasile Bors, viceprimarul Vasile Dumitru, presedintii celor trei grupuri de initiativa care urmeaza sa implementeze trei proiecte vizand dezvoltarea locala (teren de sport la Maieru, parc de joaca la Anies, modernizarea bucatariei caminului din Maieru), si presedintele grupului de initiativa a proiectului de mica infrastructura « Consolidari de maluri,Balasana, Somes ». S-a apreciat ca proiectele sunt in grafic si se vor finaliza in cursul acestui an. Primarul Vasile Bors a adresat reprezentantului Bancii Mondiale si Agentiei, rugamintea de a relua programul de stimulente pentru angajatorii din zona, includerea localitatii in programul de infrastructura mare, asistenta tehnica si de specialitate pentru elaborrea unui plan de dezvoltare socio-economica a Maierului in urmatorii cinci ani. Oaspetii au vizitat lucrarile de mica infrastructura privind consolidarea malurilor Somesului, la Balasana.
La Primaria Rodna, au participat la discutii, primarul dr. Alexandru Nascan, viceprimarul Alexandru Bodriheic, presedintele comitetului de dezvoltare socio-economica a localitatii, Mariuta Neamtiu si presedintii grupurilor de initiativa a proiectelor « Fermieri spre Europa, Centru cultural si de informare Rodna, Casa tineretului ». Primarul Alexandru Nascan a mentionat ca anumite obiective, lucrari de infrastructura locala cuprinse in plan, urmeaza a fi finantate din fonduri guvernamentale, ale Uniunii Europene si Bancii Mondiale. Primarul a rugat reprezentantul Banci Mondiale sa urgenteze finantarea si executia lucrarii prioritare din strategia locala, « Reabilitarea aleilor si trotuarelor din zona blocurilor », lucrare cu finantare de la Banca Mondiala. De asemenea, s-a cerut deblocarea si executarea proiectului « Regularizarea paraului Valea Magurii », proiect de mica infrastructura care deserveste un grup minoritar de etnie roma, acesta avand reprezentanti la discutii. S-au vizitat in teren doua proiecte sociale, Centrul cultural si de informare Rodna si Clubul disponibilizatilor. S-a vizitat, de asemenea, traseul proiectului de infrastructura mare dintre blocuri, care, conform celor afirmate de reprezentantul Bancii Mondiale, si de cel al Agentiei, va trece la executie incepand cu 1 iulie 2009.
La convorbirile de la Rodna a mai participat si presedintele grupului de initiativa din comunitatea miniera Sant, unde urmeaza sa se realizeze proiectul de mica infrastructura « Modernizare drum Cartibav », din comuna Sant.
La aceste importante intalniri de la Maieru si Rodna au mai participat si reprezentantul FRDS (Fondul Roman de Dezvoltare Sociala), Biroul regional Alba, care implementeaza componenta de mica infrastructura din cadrul proiectului « Inchiderea minelor », ing. Zaharia Horga, coordonatorul reprezentantei locale Rodna, a ARDDZI, cu care, ulterior, am purtat o larga discutie pe tema vizitei oaspetilor nostri.
Concluziile acestor intalniri au fost bine conturate, Agentia, cu sprijinul Bancii Mondiale, va sprijini in continuare comunitatile din zona miniera Rodna, financiar, cu consultanta de specialitate si va face demersurile necesare deblocarii unor proiecte care au ramas in impas sau intarziate in executie.
Citiţi şi:
- Strategia de Dezvoltare Integrată a Zonei Montane, lansată la Bistrița, în prezența oficialilor guvernamentali! E un document vital al zonei de munte!
- 13 PROIECTE DEPUSE LA RODNA, VOR FI IMPLEMENTATE IN ANUL 2009
- Din istoria Mineritului Rodnean și Misterele geologice din regiunea Rodna
- SCHEMA DE DEZVOLTARE A COMUNITATILOR MINIERE
- Ioan Ţintean: Strategiile de dezvoltare trebuie să respecte criteriul dezvoltării echilibrate
Adaugă comentariu nou