“Rituri de trecere”, premiu naţional

Liga Scriitorilor Români a acordat premiile pentru cărţile publicate în 2012. Juriul din care au făcut parte scriitori cu experienţă a acordat premii la secţinulie poezie, proză scurtă, roman, critică literară, istorie literară, monografie, confluenţa artelor, eseu, spiritualitate, memorii, antologie, epigramă, reviste.
La secţiunea monografii cartea anului a fost desemnată cea semnată de bistriţenii Vasile V. Filip şi Menuţ Maximinian “Cultura tradiţională imaterială din Bistriţa Năsăud”, volumul I „Rituri de trecere” , Editura Eikon, 2012. Volumul face parte dintr-o serie de trei, care să acopere, la modul sintetic, întreaga Cultură tradiţională imaterială românească de pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, aşa cum prevede un proiect derulat de Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Cultură. În volumul II vor fi prezente obiceiurile ciclului social şi calendaristic (de iarnă, primăvară, de vară, de toamnă), iar ultimul volum, al III-lea, va fi dedicat literaturii populare (poezie epică şi lirică, proză, paremiologie), asociate în mod tradiţional folclorului sau culturii imateriale. “Un proiect poate prea ambiţios pentru tradiţii, stadiul de dezvoltare şi, implicit, şansele de materializare ale unor astfel de cercetări în judeţul nostru. Ceea ce ne-a determinat să ne angajăm într-o astfel de întreprindere a fost faptul că judeţul nostru – cu zone etno - folclorice de o bogăţie recunoscută - era unul din puţinele din ţară care nu avea o asemenea sinteză” spun autorii în prefaţă. Cartea a ajuns deja la toate bibliotecile universitare din ţară, dar şi la instituţiile de specialitate, în muzee, fiind bine receptată de specialişti, care aşteaptă, cu nerăbdare, celelalte două volume.
La secţiunea proză scurtă premiul LSR a fost obţinut de Leon-Iosif Grapini, originar tot de pe meleagurile noastre, din comuna Şanţ, cu volumul “Capăt de linie “, apărut tot la Editura Eikon.
Autorii premiaţii vor putea să publice o nouă carte gratuit la Editura Napoca Nova.

Comentarii

18/04/13 09:23
Cristian Berari

Felicitări celor doi autori. Așa se scrie istoria.

18/04/13 09:26
Cristian Berari

Eu pregătesc o istorie a televiziunii în Bistrița-Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5