Vasile V. Filip, Menuţ Maximinian - RITURILE DE TRECERE -1-
Atunci când reuşim să parcurgem o carte cu creionul în mână şi dorim să comunicăm o impresie de cititor, acest lucru se întâmplă şi dacă volumul respectiv a fost în atenţia noastră câţiva ani. Este şi situaţia de faţă.
Am primit, cu o dedicaţie de suflet, lucrarea despre care scriu de la Domnul Menuţ Maximinian în preajma Crăciunului 2012.
La finalul lecturii, am constatat că în această carte-document găsim informaţii ce sunt de folos oamenilor, de orice vârstă ar fi, pentru a-şi dezvolta cunoştinţele şi posibilităţile de dezvoltare spirituală, astfel încât, din punct de vedere psihologic, să existe mai armonios, mai echilibrat.
În opera:
„Cultura tradiţională imaterială românească din Judeţul Bistriţa-Năsăud, volumul I,
RITURILE DE TRECERE”, cu cele 488 pagini de scrieri şi superbe planşe, găsim următoarea structură:
Capitolul 1. Naşterea şi copilăria, autor, Vasile V. Filip;
Capitolul 2. Nunta, autor, Menuţ Maximinian;
Capitolul 3. Moartea şi înmormântarea, autor, Vasile V. Filip.
Ansamblul acestei lucrări ne prezintă influenţa profundă a arhetipurilor ce au rol de a reglementa ciclurile vieţii umane.
E o Bucurie a noastră să observăm conexiunile pe care le facem, între ceea ce citim în aceste lucrări recente şi aparţinând unor autori cunoscuţi direct de noi, cu informaţii din lecturi precedente din opere scrise de alţi specialişti în domeniu, din ţară sau străinătate, sau domenii conexe.
La câteva minunate asemenea conexiuni mă voi referi pe parcursul acestui eseu.
Autorii au intervievat oameni şi, pentru a ne prezenta în lucrarea lor ştiinţifică esenţialul, au ţinut cont că întotdeauna conţinutul inconştientului la orice om are are un interior şi un exterior, un sus şi un jos cum s-a mai spus.
Ei reuşesc să scoată în evidenţă cum fiecare viaţă individuală a unui om este în acelaşi timp şi viaţa eternă a speciei umane.
Ne arată obiceiuri vechi, străvechi păstrate şi în prezent, iar lucrarea lor,
„Cultura tradiţională imaterială românească din Judeţul Bistriţa-Năsăud, volumul I,
RITURILE DE TRECERE”, publicată la Editura EIKON Cluj-Napoca, 2012,
constituie un studiu valoros, demn de a fi în biblioteci.
Spuneam autorilor că doresc să poată fi găsită această carte şi în Biblioteca Parlamentului României, asta pentru că am o legătură de suflet, încă din martie 1994, cu această structură – Biblioteca – a organului reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.
Sunt de părere că atunci când se depune o asemenea muncă de cercetare e normal ca rezultatul ei să fie cunoscut, fie şi dacă ne gândim, pentru români, la drepturile constituţionale ale omului din România.
„Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit” (art.31 din Constituţia României). Astfel, cei care nu au bani să cumpere cartea, să o poată studia de la bibliotecă.
Am menţionat sugestia de a găsi oamenii cartea acesta în biblioteci, dar şi altele asemănătoare, pentru că am constatat cum poate fi de ajutor în dezvoltarea omului în dobândirea unei conştiinţe a cine este, de unde vine şi unde pleacă. Şi aceasta este o apreciere obiectivă a acestei opere ce poate sta alături de importante studii în domeniu ce sunt de calitate academică.
Să ne referim acum la primul Capitol:
Naşterea şi copilăria, autor, Vasile V. Filip.
(Va urma)
Citiţi şi:
- Despre frumuseţea satului tradiţional, la Liceul Sanitar
- Mircea Prahase şi studiile etnoculturale, la volumul XIX
- Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud: Eveniment cultural- lansarea cărţii „Poveştile şi povestitul în ţinutul Bistriţei şi Năsăudului”
- Vasile V. Filip, Menuţ Maximinian- RITURILE DE TRECERE – 2-
- “Rituri de trecere”, premiu naţional
Adaugă comentariu nou