ROATA DE LA RUNC: jucată de mii de oameni pe stadionul din NĂSĂUD cu ocazia Maialului năsăudean
„ROATA DE LA RUNC” este cunoscută ca fiind singura „horă”, joc de grup care se practică pe Valea Someșului, având în vedere faptul că cel mai cunoscut joc din această zonă folclorică este de fapt „jocul de doi”.
Această “roată” se joacă la Runcu Salvei în marile sărbători când se adună tot satul. Pe vremuri se juca și la nunți. Iată că acum „Roata de la Runc” a fost jucată de peste 5.000 de oameni la sărbătoarea Zilei Costumului Popular de la Năsăud, zi sărbătorită în cadrul Maialului năsăudean, o sărbătoare a frumuseții portului popular de pe aceste meleaguri.
Maestrului coregraf Marin Barbu (Nea Mărin) și meșterul popular Virginia Linul s-au implicat pentru a organiza grupurile de participanți, astfel încânt Stadionul ”Progresul’’, „locul de foc” al evenimentului s-a transformat într-o mare de oameni care s-a mişcat în cercuri concentrice realizând, de acum devenită faimoasă „Roata Runcului”.
„Pașii de scenă ai jocului au fost inspirați de la bătrânii satului: 2 la dreapta, 2 la stânga din nou 2 la dreapta, 1 la stânga cu bătaie, după care se reia jocul cu 2 la dreapta, 2 la stânga și 1 la dreapta cu bătaie. La nunti și la petrecerile satului (botezuri și alte evenimete din viața satului) bărbații, cei mai jucăuși, se prindeau într-o horă cu mâinile pe umerii celuilalt și cu sticla de țuică într-o mână (în mâna dreaptă sau în stânga, care îi permitea) și cei mai talentați dintre ei strigau strigături care făceau referire la satul lor și la comunitatea din care făceau parte”, după cum a declarat pentru „Răsunetul” instructorul muzical al Ansamblului „Roata de la Runc” din Runcu Salvei și al Ansamblului „Someșana” din Năsăud, doamna Liviuța Istrate.
Foto: sursa facebook.
Citiţi şi:
- Primarul Anchidim Pavelea, Doris Moldovan şi Gabriela Montoiu s-au prins în Roata de la Runc
- Ziua Ansamblurilor folclorice
- „Şi a fost atâta chiu şi cânt…”
- Maialul Elevilor Năsăudeni, o nouă ediţie de excepţie! Elevii Ţării Năsăudului şi-au cinstit tradiţiile
- O tânără speranță a folclorului năsăudean – Raluca Alessia Caian
Adaugă comentariu nou