Maialul Elevilor Năsăudeni, o nouă ediţie de excepţie! Elevii Ţării Năsăudului şi-au cinstit tradiţiile
Maialul Elevilor Năsăudeni, ajuns la ediţia cu numărul 137, a reunit elevii din oraş şi din împrejurimi într-o zi superbă, după cum remarca primarul Dorin Vlaşin. Organizatori ai evenimentului au fost Primăria Năsăud, Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” Năsăud, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Merită felicitări şcolile năsăudene, în primul rând Colegiul Naţional „George Coşbuc”, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Liceul Silvic Transilvania, Liceul Economic Năsăud, Grădiniţa cu Program Prelungit, Clubul Copiilor Năsăud, Extensia din Năsăud a UBB Cluj-Napoca (Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei).
Tradiţia a fost păstrată cu sfinţenie şi de această dată, manifestarea debutând cu parada portului popular la care au participat câteva sute de elevi. Pe străzile Năsăudului, pe muzica militară a Fanfarei de la Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, au defilat în cele mai frumoase costume populare, scoase din lada de zestre a bunicilor, Stegarii, Căluşarii, perechile de la „Romana” şi toţi elevii şcolilor năsăudene, dar şi artişti ai Ansamblului folcloric „Someşana” al Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” Năsăud şi de la ansamblurile „Păunaşii Salvei”, „Tezaur Coşbucian”, „Izvoraşul” din Rebrişoara, de la Leşu, dar şi Fanfara de copii din Telciu. Invitată a fost şi formaţia de dansuri Dancing Wings.
La ora 12.30, a avut loc Festivitatea de premiere a elevilor care au avut performanţe şcolare în acest an, prin participările lor la etapele naţionale şi internaţionale, ducând numele şi renumele şcolilor din Năsăud.
Spectacolul a fost deschis de Ansamblului folcloric „Someşana” al Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” Năsăud care a prezentat un dans de pe Someş, în timp ce elevii de la Colegiul Naţional „George Coşbuc” au dansat jocul „Căluşarii”. După momentele folclorice ale interpreţilor Mihaela Amalia Ţuţuruga şi Dragoş Sângeorzan, spectacolul a continuat cu dansul de societate „Romana” şi un dans istoric, în timp ce Clubul Copiilor Năsăud a venit în faţa spectatorilor cu dansuri contemporane, lirice, moderne şi echipa de majorete. Liceul Economic Năsăud a pus în scenă un dans de pe Someş, în timp ce solistele Adina Lazăr, Alina Jora şi Georgiana Năstase, acompaniate de Andrei Muthi, au încântat auditoriul. „Roata de la Runc” a fost jucată de elevii de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”, solista Bianca Pinca primind aplauze la scenă deschisă. Reprezentaţiile ansamblurilor folclorice „Tezaur Coşbucian” şi „Izvoraşul” Rebrişoara” au întregit spectacolul.
Spre încântarea tinerilor, seara de Maial s-a încheiat cu un concert susţinut de trupa The Boulevard şi un recital extraordinar al artistei Adda, care îmbină atât de frumos în piesele sale muzica pop cu cea etno.
***
Ideea derulării unei sărbători câmpenești a elevilor a rămas însă în conştiinţa colectivă, fiind reluată în spirit creator şi naţional-patriotic românesc, ca sărbătoare a portului, cântecului şi dansului popular someşan la iniţiativa şi în organizarea directorului Dr. Ioan Marte Lazăr. Membrul de onoare al Academiei Române, Iuliu Moisil (abs. 1879) preciza: „Primăvara aveam Maialul”.
Momentul cel mai probabil pentru debutul sărbătorii Maialului este primăvara anului 1871.
Argumentație:
- 1871 este anul absolvirii primei promoţii, cu care debutase gimnaziul în 1863; Director al gimnaziului era dr. Ioan Marte Lazăr, creatorul programului de dezvoltare instituţională a Gimnaziului ca Institut educaţional al românilor descendenţi de grăniceri.
- Năsăudul era reşedinţă administrativă a Districtului cu același nume, și avea conducere şi limbă de administraţie românească, (deşi, de patru ani, Năsăudul făcea parte din Ungaria, şi nu mai beneficia de protecţia autorităţilor imperiale).
- Tocmai se obţinuse pentru Gimnaziul năsăudean, la 23 martie 1871, acordarea imperială a dreptului de publicitate care garanta și dreptul de organizare și desfăşurare a examenului de maturitate, în localul său.
- Organizarea primului Maialului s-a putut face doar în cadrul activităţilor Societăţii de lectură a elevilor „Virtus Romana Rediviva” (V.R.R.), care primise și ea aviz imperial de funcţionare în acelaşi an şcolar.
- Pedagogul Grigore Vasile Borgovan, elev al primelor serii atât în Preparandie (până în 1868) cât şi în Gimnaziul grăniceresc (absolvit în 1872, deci participant în 1871) referea în scrierile lui despre Maial, despre o manifestare deja stabilizată;
- O eventuală amânare a organizării primei ediţii, ar fi generat riscuri de respingere dacă valul de relaxare politică ar fi fost stopat în următorii ani, punând apoi în pericol însăşi activitatea Societăţii V.R.R.
Cronologie:
I) Mai 1871 - PRIMA ediție;
II) Mai 1940 - Ediția a 70-a;
1941-1944 - suspendarea Maialului, sub hortyști
1945-1947 - Edițiile 71-73
1948-1957 - suspendarea Maialului, în timpul regimului Petru Groza - Gheorghe Gheorghiu Dej
1958- 2017 - Edițiile 74-134
Așadar, Duminică 20 mai 2018 vom fi martorii desfășurării celui de al 135-lea Maial al elevilor năsăudeni.
prof. dr. Gheorghe Pleş
Citiţi şi:
- Cum a debutat Maialul elevilor năsăudeni! Vezi când a fost suspendată sărbătoarea!
- Maialul elevilor năsăudeni – la 138 de ani!
- Maialul elevilor năsăudeni – parte integrantă a identității năsăudene! Prof. Ioan Seni: Maialul s-a organizat pentru prima dată în 15 mai 1876, acum a fost 147-a ediție
- O ediţie de nota zece plus!
- Sosirea primăverii, prilej de bucurie pentru elevii și profesorii Colegiului Național George Coșbuc din Năsăud
Adaugă comentariu nou