S-A RATIFICAT CONVENŢIA NAŢIUNILOR UNITE PRIVIND DREPTURILE PERSOANELOR CU HANDICAP
Această convenţie a fost adoptată în 2007 şi semnată de toate statele membre, inclusiv de UE, ratificată în octombrie 2010 de către 17 state membre printre care şi România care a şi adoptat-o, devenind primul instrument obligatoriu din punct de vedere juridic în domeniul drepturilor omului la care UE şi statele membre sunt parte.
Informăm persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora că această convenţie va fi obligatorie în UE şi va face parte din ordinea juridică a UE, art.1 din Carta drepturilor fundamentale a UE prevede: „Demnitatea umană este inviolabilă. Aceasta trebuie respectată şi protejată”, art. 21 interzice orice discriminare pe motiv de handicap iar art. 26 prevede „Uniunea recunoaşte şi respectă dreptul persoanelor cu handicap de a beneficia de măsuri care să le asigure autonomia, integrarea socială şi profesională, precum şi participarea la viaţa comunităţii” în situaţia în care o persoană din 6 suferă de handicap în UE şi există aproximativ 80 milioane de asemenea persoane în UE.
În acest context, Federaţia Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, membru al European Disability Forum, având ca preşedinte pe dl. Radu Sergiu Ruba, dir. executiv d-na Iustina Radu, a solicitat Guvernului României ca să nu modifice cuantumul şi modalităţile de acordare a prestaţiilor şi serviciilor sociale pentru persoane cu handicap, prin noul Cod al asistenţei sociale, în conformitate cu directivele europene, fiind prioritară modificarea Legii 448/2006 şi acomodarea ei cu tratatele europene în domeniu, cu „Strategia europeană 2010-2020 pentru persoanele cu handicap” şi Convenţia ONU.
Este necesar să-i protejăm pe semenii noştri cu dizabilităţi şi nu dorim nimănui să ajungă în asemenea situaţie.
Adaugă comentariu nou